GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast cijene plina u Hrvatskoj među najvećima u EU

Rast cijene plina u Hrvatskoj među najvećima u EU
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2020 / 17:06
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prosječna cijena električne energije za kućanstva u Europskoj uniji (EU) u prvoj polovini 2020. iznosila je 21,3 eura za 100 kW h i bila je neznatno manja u usporedbi s istim razdobljem lani (21,6 eura za 100 kW h).

Istovremeno, prosječna cijena plina u EU-u bila je gotovo nepromijenjena iznosivši 6,6 eura za 100 kW h.

Statistički ured Europske unije Eurostat javlja kako su cijene električne energije pale u 16 članica tijekom prve polovine ove godine. Plin je pao u 18 od 24 države koje izvješćuju o cijenama tog energenta za kućanstva.

Porezi i nameti činili su 40 posto računa za električnu energiju koja je naplaćena kućanstvima u EU-u. Za prirodni plin pak odgovarajući udio poreza i nameta iznosio je trećinu (33 posto) računa za kućanstava.

Između prve polovice 2019. i prve polovice 2020. godine, najveći pad cijena električne energije za kućanstva, promatran u nacionalnim valutama, zabilježen je u Nizozemskoj (-31 posto), zatim u Latviji (-12,8 posto), Sloveniji (-11,4 posto), Švedskoj (-10 posto) i Estoniji (-8,9 posto).

Naprotiv, najveći rast zabilježen je u Litvi (+13,6 posto), Poljskoj (+12,9 posto), Luksemburgu (+10,5 posto), Rumunjskoj (+9,1 posto) i Češkoj (+8 posto).

Izražene u eurima, prosječne cijene električne energije za kućanstva u prvoj polovici 2020. godine bile su najniže u Bugarskoj (10 eura za 100 kW h), Mađarskoj (10,3 eura) i Estoniji (12,4 eura), a najviše u Njemačkoj (30,4 eura), Danskoj (28,3 eura) i Belgiji (27,9 eura).

Hrvatska se nalazi pri dnu ljestvice i ispod je europskog prosjeka. Točnije, cijena električne energije za kućanstva u Hrvatskoj je među nižima u EU-u i iznosi približno 13 eura za 100 kW h.

Nadalje, najveći pad cijena plina za kućanstva, promatran u nacionalnim valutama, zabilježen je u Latviji (-29,4 posto), Litvi (-19,8 posto), Švedskoj (-16 posto) i Portugalu (-15,4 posto).

S druge pak strane, najveći rast zabilježen je u Nizozemskoj (+8 posto), Francuskoj (+7,3 posto) i Hrvatskoj (+5,2 posto).

Unatoč tomu, kućanstva u nas i dalje imaju jednu od nižih cijena plina u EU-u te plaćaju približno 3,9 eura za 100 kW h.

Izražene u eurima, prosječne cijene plina za kućanstva u prvoj polovici 2020. bile su najniže u Latviji, Mađarskoj i Rumunjskoj (svaka po 3,2 eura za 100 kW h) i Litvi (3,6 eura), a najviše u Nizozemskoj (10 eura), Švedskoj (9,8 eura), Francuskoj (7,9 eura) i Danskoj (7,5 eura).

Tagovi: cijene plina, plin, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale ispod 56 dolara, trgovce iznenadio rast zaliha u SAD-u
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 56 dolara, trgovce iznenadio rast zaliha u SAD-u

LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 56 dolara, nakon što su podaci iz SAD-a neočekivano pokazali rast zaliha, iznova potaknuvši strah od negativnog utjecaja pandemije koronavirusa na potražnju.

LNG Hrvatska: Buka s krčkog terminala ne prekoračuje dopuštene razine
BUKA
LNG Hrvatska: Buka s krčkog terminala ne prekoračuje dopuštene razine
ZAGREB - S ciljem utvrđivanja imisijskih razina buke u okolišu tijekom redovnog rada LNG terminala, tvrtka LNG Hrvatska angažirala je ovlaštenu neovisnu stručnu organizacija za mjerenje buke čiji je ispitni laboratorij akreditirala Hrvatska akreditacijska agencija.
Dovršetak Sjevernog toka 2 sve neizvjesniji
PROJEKTI
Dovršetak Sjevernog toka 2 sve neizvjesniji
MOSKVA - Nakon što je SAD u utorak uveo sankcije vlasniku ruskog broda za polaganje cijevi za koji se očekivalo da će dovršiti izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2, a nekoliko zapadnih tvrtki navodno je prekinulo veze s projektom zbog straha od sankcija, dovršetak Sjevernog toka 2 postaje sve neizvjesniji.
Cijene nafte porasle iznad 56 dolara, sve oči uprte u Washington
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle iznad 56 dolara, sve oči uprte u Washington
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 56 dolara, poduprte očekivanjima da će novi američki kabinet usvojiti opsežne mjere pomoći u koronakrizi koji će potaknuti gospodarstvo i potražnju za energentima.
HEP demantira gradonačelnicu Siska
DEMANTI
HEP demantira gradonačelnicu Siska
ZAGREB - Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček gostovala je u jučer Dnevniku N1 gdje je komentirala kakva je situacija na području tog grada, ali i u županiji. Tada je kazala i da HEP građane uvjerio da nisu svi sa Sisačko-moslavače županije oslobođeni plaćanja režija, već samo oni s crvenom i narančastom naljepnicom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE