GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rafinerija Sisak će nakon otkaza prepoloviti broj zaposlenih

Rafinerija Sisak će nakon otkaza prepoloviti broj zaposlenih
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.08.2020 / 17:59
Autor: SEEbiz / H
SISAK - Vijest o popisu od 250 radnika koji će biti proglašeni viškom zaposlenih u sisačkoj rafineriji izazvala je uznemirenost, kako u Sisku tako i u rafineriji, jer bi se nakon otkaza 250 radnika broj zaposlenih gotovo prepolovio.

Znakovito je da su viškom proglašeni uglavnom radnici iz proizvodnje, pa to mnogi tumače namjerom potpunog gašenja proizvodnje i odustajanjem od najavljene modernizacije i nove proizvodnje u rafineriji.

Još u nedavnoj kampanji za parlamentarne izbore neki su nas političari uvjeravali kako neće biti otkaza i da će rafinerija biti spašena novom proizvodnjom. No ubrzo nakon izbora već smo dobili obavijest o otkazima. Možda nekom pred mirovinom odgovara otpremnina, ali mnogi će završiti na Zavodu za zapošljavanje, kaže po završetku smjene radnik koji je donedavno radio na postrojenju KP VI.

"Odluka o potpunom gašenju rafinerije odavno je donijeta, a država se potpuno oglušila na takve namjere Mađara. Što više, odluku o otkazima su podržali i hrvatski članovi uprave. Za radnike više nitko ne brine, a ne vjerujem ni sindikatima, koji su u sprezi s Upravom Ine, jer se nitko od njih nije ni oglasio", kaže Stjepan koji je bio zaposlen u logistici.

No, čelnica Sindikata naftnog gospodarstva Jasna Pipunić tvrdi da sindikat čvrsto stoji iza ranijih odluka Uprave Ine da se ne smiju gasiti radna mjesta.

Proizvodnja bioetanola u Sisku proglašena strateškim projektom

Podsjeća na najave o novoj proizvodnji u Sisku, planiranoj prekvalifikaciji zaposlenika za nova radna mjesta, te najave o tisuću zaposlenih.

"Plan proizvodnje bioetanola u Sisku proglašen je strateškim projektom i zauzet ćemo se za zadržavanje radnih mjesta", rekla je Pipunić i osudila "curenje povjerljivih dokumenata u javnost", što je izazvalo uznemirenost radnika.

Najavljeni otkazi sada stavljaju pod znak pitanja planiranu izgradnju pogona za proizvodnju bioetanola druge generacije, koja je najavljena još 2017. godine.

Kad bude gotov, taj projekt će Ini omogućiti validaciju planirane izgradnje postrojenja u Sisku, koji je Ina obećala kao dio kompenzacijskih mjera nakon najave zatvaranja osnovne prerade u rafineriji", u svojoj je objavi tada navela belgijska tvrtka Da Smet Engineers & Contractors.

Plan je bio da biorafinerija ima godišnji kapacitet 55.000 tona druge generacije (2G) bioetanola, a za sirovinu bi se koristio lokalno uzgajan miskantus i lignocelulozna biomasa, kao što su ostaci žitarica i uljarica.

Tagovi: Rafinerija Sisak, kompanija Ina, bioetanol
PROČITAJ I OVO
Plin na globalnim tržištima u godinu dana pojeftinio čak 45%
ENERGENTI
Plin na globalnim tržištima u godinu dana pojeftinio čak 45%
ZAGREB - Dobra vijest za korporativne potrošače plina je višemjesečni silazni trend cijena prirodnog plina uz pad od 9 posto te 45 posto na mjesečnoj, odnosno godišnjoj razini nadomak razine od 20 eura po MWh.
Saudijska Arabija, Rusija i nekoliko članica OPEC+ produžuju dobrovoljna smanjenja opskrbe naftom
NAFTA
Saudijska Arabija, Rusija i nekoliko članica OPEC+ produžuju dobrovoljna smanjenja opskrbe naftom
BEČ - Saudijska Arabija i Rusija, zajedno s nekoliko drugih ključnih proizvođača OPEC+, produljit će svoje dobrovoljno smanjenje opskrbe sirovom naftom do kraja drugog tromjesečja.
Postignut dogovor o izgradnji hidroelektrane na Drini
DOGOVOR
Postignut dogovor o izgradnji hidroelektrane na Drini
BANJA LUKA – Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić saopštio je sarajevskim medijima neoubičajenu „ekskluzivu”: dva entiteta postigla su dogovor da na Drini, zajedno s Republikom Srbijom, izgrade hidrocentralu „Srednja Drina”.
Cijene nafte podigle se iznad 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte podigle se iznad 83 dolara
LONDON - Kraj tjedna donio je rast cijena nafte na svjetskim tržištima.
Slovenska vlada sufinancira solarne elektrane s 20 milijuna eura
SOLARI
Slovenska vlada sufinancira solarne elektrane s 20 milijuna eura
LJUBLJANA - Ministarstvo zaštite okoliša, klime i energetike objavilo je danas javni natječaj vrijedan 20 milijuna eura za sufinanciranje izgradnje novih uređaja za proizvodnju električne energije iz sunčeve energije u javnim zgradama i na parkiralištima za razdoblje do 2026. godine. Natječaj se financira iz plana oporavka i otpornosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE