GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prebacivanje s plina na drva ili struju moglo bi biti još skuplje

Prebacivanje s plina na drva ili struju moglo bi biti još skuplje
ENERGENTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.07.2022 / 09:34
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Preorijentacija grijanja na drva u zgradama je gotovo neizvediva jer nema dovoljno spremišta za drva ni dimnjaka, kažu stručnjaci, piše u ponedjeljak Večernji list, navodeći da će vlada ipak morati proširiti subvencije.

Poskupljenja su već sad takva da razaraju svaku pomisao na pristojan, spokojan i dostojanstven život. I moguća nestašica plina već sad izaziva jezu i ledi krv u žilama. I zato smo svi prisiljeni razmišljati i dovijati se odgovoru na ono najteže pitanje – kako, gdje i na čemu uštedjeti?

"Jedino rješenje jest početi već od ovog ljeta, već od sad, od danas, više upotrebljavati obnovljive izvore energije. Što se tiče građana, to prije svega znači upotreba sunčanih elektrana na krovovima i toplinskih pumpi. I zato ovim putem pozivam državu i Ministarstvo gospodarstva, kao i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, da već ovog ljeta pokušaju pripremiti natječajne mehanizme za subvencioniranje uporabe toplinskih pumpi i obnovljivih izvora energije", kazao je energetičar Igor Grozdanić.

Toplinske pumpe, dodaje, koriste energiju zemlje. Njima crpimo toplinu iz tla. Iako su one malo skuplje nego klasični izvori energije, određenim subvencijama toplinske se pumpe prilagođavaju standardu građana i tako potičemo veću uporabu obnovljivih izvora energije, smanjenje emisija ugljikova dioksida i smanjenje posljedica klimatskih promjena. Ugradnja toplinskih pumpi ne predstavlja velike zahvate u kućanstvu, ali je u tom slučaju još uvijek bitna cijena, uzvratio je Grozdanić dodajući kako su učestali upiti građana vezano uz povratak na grijanje drvetom, pa čak i ugljenom.

"Poručio bih svima da se ne odlučuju na takav korak unatrag kako bismo zaštitili naše šume i našu prirodu, a time i nas same. Budimo održivi i neovisni".

Čelnica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača Ana Knežević kaže da im se već sad ljudi javljaju zbog računa za plin zgroženi iznosima koje moraju platiti, i to sad kada grijanja nema i plin koriste samo za kuhanje.

I ako se ova situacija nastavi, Vlada će morati posegnuti za nekim mjerama, podjelom vaučera, subvencioniranjem dijela troškova... Savjete kako smanjiti troškove, na koje alternativne oblike grijanja prijeći, teško je davati jer je pitanje što je i koliko od toga izvedivo i primjenjivo u našim uvjetima, kaže Knežević, piše novinarka Večernjeg lista Božena Matijević.

Tagovi: plin, struja, električna energija, grijanje na drva, Igor Grozdanić
PROČITAJ I OVO
Specijalna bolnica za ortopediju iz Rovinja dobivat će toplinsku energiju iz mora
PODUHVAT
Specijalna bolnica za ortopediju iz Rovinja dobivat će toplinsku energiju iz mora
ROVINJ - U Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" iz Rovinja realizirat će se jedan od prvih domaćih pilot projekata dobivanja toplinske energije iz mora s ciljem postizanja veće energetske učinkovitosti.
Grmoja: Priopćenje Ine je veća bomba od Kovačevićevog svjedočenja
PORUKE
Grmoja: Priopćenje Ine je veća bomba od Kovačevićevog svjedočenja
ZAGREB - Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja reagirao je sinoć na priopćenje Ine u vezi s navodima izrečenim na sjednici Antikorupcijskog vijeća, ocijenivši da je ono "veća bomba" od svjedočenja bivšeg šefa Janafa jer u njemu "tvrde da je Vlada podržala gašenje rafinerije".
Zeleno svjetlo za pet solarnih elektrana kod Stoca
SOLARI
Zeleno svjetlo za pet solarnih elektrana kod Stoca
MOSTAR - Vlada FBiH je dala prethodne suglasnosti u postupku izdavanja energetskih dozvola gospodarskom društvu ECO-WAT d.o.o. Kiseljak za izgradnju pet fotonaponskih elektrana (A1, A2, A3, A4 i A5).
EU uvodi zabranu brodova s ruskom naftom po višoj cijeni
ZABRANE
EU uvodi zabranu brodova s ruskom naftom po višoj cijeni
BRUXELLES - EU će zabraniti održavanje i osiguranje brodova trećih zemalja koji prevoze rusku naftu kupljenu po cijeni višoj od limita, objavljeno je danas u Službenom glasniku EU.
Ina: Zatvaranje Rafinerije Sisak isključivo je naša poslovna odluka
TVRDNJE
Ina: Zatvaranje Rafinerije Sisak isključivo je naša poslovna odluka
ZAGREB - Iz Ine su istaknuli da je zaustavljanje prerade nafte u Sisku te prodaje nafte na tržištu isključivo poslovna odluka kompanije koju su podržala oba većinska vlasnika, napomenuvši da na tržištu prodaju samo dio proizvedene sirove nafte, i to po tržišnoj cijeni, a ostatak se prerađuje u Rafineriji nafte Rijeka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE