GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potrošnja goriva u Srbiji od početka krize pala 15%

Potrošnja goriva u Srbiji od početka krize pala 15%
GORIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.08.2020 / 21:54
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Potrošnja goriva u Srbiji pala je od početka krize 15 odsto, a posle dinamičnog pada usledio je rast i može se očekivati da će sadašnje cene derivata mirovati.

To je danas za Tanjug rekao generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

Benzin i dizel su u Srbiji ove godine prvo pojeftinili za 27 do 32 dinara, a nedavno su poskupeli za 11-12 dinara.

Cene su pratile periode velikog pada cene nafte a zatim i period porasta te cene na svetskom tržištu.

"Ovakve promene cena u Srbiji se pre svega mogu pripisati promeni cene sirove nafte, mada je u međuvremenu došlo do povećanja i akcize za 1,3 dinara sa PDV-om. Sada je cena sirove nafte čitavog avgusta, između 40 i 45 dolara po barelu, i može se reći da je stabilna, samim tim nema promena troškova naftnih kompanija pa ni cene goriva", kaže Mićović.

Na pitanje kakve se cene mogu očekivati u narednom periodu on kaže kako nikada nije bilo nezahvalnije bilo šta dugoročno prognozirati.

"Nema najava nekih većih promena na globalnom ni na lokalnom tržištu, očekujem da će ove cene goriva ostati. Da li će biti dinar ili dva, gore ili dole, teško je predvideti ali to ne može dramatično da promeni život ili ekonomiju", kaže on.

Mićović kaže da je ove godine s obzirom na dramatična dešavanja u društvu i na tržištu nafte i derivata zabeleže neuobičajeno mali pad potrošnje goriva u Srbiji.

"U prvih šest meseci samo 10 posto je bila manja potrošnja goriva. Od marta do danas pad je oko 15 procenata. To je još uvek manje nego što bi se očekivalo", rekao je on.

Ovog leta izostao je tranzit kroz Srbiju, ali se naši građani unutar granica države daleko više kreću, mnogi rade od kuće ali se manje prelazi granica i kupuje gorivo u BiH i Severnoj Makedoniji i Mićović kaže da takva kretanje na tržištu jedna drugo potiru.

Dodaje da se na nacionalnom tržištu potrošnja ipak ne vraća očekivanom dimikom a tek će se videti kako će septembar pre svega po pitanju pandemije uticati na privredu.

Ona kaže da će potrošnja na poljoprivredi i ove jeseni postojati, da se izgradnja puteva odvija planiramo dinamikom, a u problemu su trasporteri u prevozu putnika koji su ozbiljni potrošači.

"Smatramo da je prilika da država preduzme korake i pomogne privredi. Treba možda postaviti pitanje opšteg smanjenja akciza, ali bi svakako bio korak da se napravi diferencijacija između poljoprivrede, transporta, industrije i ostale potrošnje", kaže on.

Objašnjava da u većini zemalja postoje različite akcizne stope za različite namene, i da je to prilika za Srbiju kako bi pomogla svojoj ekonomiji.

"Manje fiskalno opterećenje za određene namene povećalo bi potrošnju goriva, šlo bi išlou prilog naftnim kompanijama ali istovremeno ne može da ne ide u prilog budžetu. Svako povećanje potrošnje dovelo bi do povećanog priliva u budžet, bez obzira na smanjenje akciza. Mi cenimo da bi kroz jaču ekonomiju sve to bilo vraćeno u budžet više nego što bi budžet izgubio smanjenjem priliva od akciza", kaže on.

Tagovi: potrošnja goriva u Srbiji, gorivo, Udruženje naftnih kompanija Srbije, benzin, dizel, Tomislav Mićović
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte porasle iznad 56 dolara, sve oči uprte u Washington
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle iznad 56 dolara, sve oči uprte u Washington
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 56 dolara, poduprte očekivanjima da će novi američki kabinet usvojiti opsežne mjere pomoći u koronakrizi koji će potaknuti gospodarstvo i potražnju za energentima.
HEP demantira gradonačelnicu Siska
DEMANTI
HEP demantira gradonačelnicu Siska
ZAGREB - Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček gostovala je u jučer Dnevniku N1 gdje je komentirala kakva je situacija na području tog grada, ali i u županiji. Tada je kazala i da HEP građane uvjerio da nisu svi sa Sisačko-moslavače županije oslobođeni plaćanja režija, već samo oni s crvenom i narančastom naljepnicom.
EU želi značajniju ulogu eura u energetskom sektoru
AMBICIJE
EU želi značajniju ulogu eura u energetskom sektoru
BRUXELLES - Europska komisija želi ojačati međunarodnu ulogu eura i izgraditi europsku financijsku infrastrukturu kako bi smanjila ovisnost o dolaru i zauzela istaknuto mjesto u sektoru zelene energije.
Grčki Coral preuzeo hrvatskog naftnog distributera Apios
ŠIRENJE
Grčki Coral preuzeo hrvatskog naftnog distributera Apios
ZAGREB - Grčka kompanija Coral objavila je u srijedu da je zaključila sporazum o preuzimanju 75 posto udjela tvrtke Apios, hrvatskog naftnog distributera koji ima 26 benzinskih postaja i čiji će brend biti zamijenjen brendom Shell.
Rusija će završiti Sjeverni tok 2 unatoč američkim sankcijama
PLINOVOD
Rusija će završiti Sjeverni tok 2 unatoč američkim sankcijama
MOSKVA - Rusija želi završiti kontroverzni plinovod Sjeverni tok 2 unatoč novim američkim sanckijama, rekao je glasnogovornik vlade Dmitrij Peskov za Interfax u utorak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE