GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potonula dobit Saudi Aramca, ali dividenda se neće smanjiti

Potonula dobit Saudi Aramca, ali dividenda se neće smanjiti
TEŠKA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.03.2021 / 14:32
Autor: SEEbiz
RIJAD - Naftni div Saudi Aramco izvijestio je o padu dobiti od 44% za 2020. godinu, ali je zadržao isplatu dividende u iznosu od 75 milijardi dolara, a izvršni direktor Amin Nasser posljednjih je dvanaest mjeseci opisao kao jednu od "najizazovnijih godina" u novijoj povijesti.

Saudi Aramco, najmoćnija državna naftna tvrtka Saudijske Arabije, izvijestila je o neto prihodu od 49 milijardi dolara u 2020. godini, u odnosu na 88,19 milijardi dolara u 2019. Rezultat je bio malo ispod očekivanja analitičara od 48,1 milijarde dolara, ali i dalje predstavlja najvišu vrijednost od bilo koje javne tvrtke na globalnoj razini.

"U jednoj od najizazovnijih godina u novijoj povijesti, Aramco je pokazao svoj jedinstveni prijedlog vrijednosti kroz značajnu financijsku i operativnu spretnost", rekao je izvršni direktor Saudijskog Aramca Amin Nasser u izjavi tvrtke u nedjelju.

Aramco je rekao da su na prihode utjecale niže cijene sirove nafte i količine prodanih proizvoda, te oslabljene marže na preradu i kemikalije.

Tvrtka je također rekla da očekuje smanjenje kapitalnih izdataka u godini koja slijedi i snizila je smjernice za potrošnju na oko 35 milijardi dolara s raspona od 40 do 45 milijardi dolara ranije.

Tagovi: Saudi Aramco, dividenda, nafta, naftno tržište, Amin Nasser, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
EPS Distribucija nije više deo sistema EPS-a
ORGANIZACIJA
EPS Distribucija nije više deo sistema EPS-a
BEOGRAD - Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ prenelo je na Republiku Srbiju, koju zastupa Vlada, celokupan osnivački i vlasnički udeo u Operatoru distributivnog sistema „EPS Distribuciji“, čime je „EPS Distribucija“ prestala da bude deo sistema EPS-a.
Zbog remonta Turskog toka prekid isporuke gasa
GAS
Zbog remonta Turskog toka prekid isporuke gasa
BEOGRAD - Prekid isporuka gasa kroz Turski tok je zbog planiranog remonta, a u Srbiji je stavljeno u pripravnost skladište u Banatskom dvoru, sa koga će moći da se pokrije planirana potrošnja u tom periodu, rekao je danas Tanjugu generalni direktor JP "Srbijagasa" Dušan Bajatović.
Cijene nafte stabilne iznad 74 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilne iznad 74 dolara
LONDON - Cijene sirove nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 74 dolara, balansirajući između pada zaliha u SAD-u i jačeg dolara koji prigušuje potražnju.
Zastoj u izgradnji termoelektrane Kolubara B
ČEKAJU SE STUDIJE
Zastoj u izgradnji termoelektrane Kolubara B
BEOGRAD - Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije naložlio je krajem maja da se obustavi gradnja termoelektrane Kolubara B u opštini Lazarevac, nedaleko od rudnika uglja dok se ne urade studije ekonomske i ekološke opravdanosti.
Njemački Wpd iznio planove za gradnju velikog vjetroparka u Sjevernoj Makedoniji
VJETROPARK
Njemački Wpd iznio planove za gradnju velikog vjetroparka u Sjevernoj Makedoniji
SKOPJE - Njemačka tvrtka Wpd, koja je iskazala interes za izgradnju četiri vjetroparka u BiH, planira u Makedoniji izgraditi vjetroelektranu snage do 400 megavata koja bi bila veća od svih ostalih vjetroelektrana u zemlji zajedno (i onih koje rade i onih koje su u planu ).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE