GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poskupljenje energenata: Hrvatska vlada razmatra dvije opcije

Poskupljenje energenata: Hrvatska vlada razmatra dvije opcije
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2021 / 08:11
Autor: SEEbiz / jutarnji.hr
ZAGREB - Nakon što je Europska komisija prošli tjedan donijela set mjera koje članice mogu primijeniti kako bi građanima olakšale naglo poskupljenje cijene energenata, mnoge zemlje EU već su se odlučile za neke od njih te već preusmjerile novac iz svojih budžeta kako bi ih implementirale.

Primjerice, Francuska je najavila da će svim građanima koji imaju prihode do 2000 eura mjesečno i koji već ostvaruju pravo na jednokratni vaučer od 150 eura isplatiti dodatni vaučer od 100 eura koji bi im trebao olakšati prilično velik rast troškova režija.Česi su najavili da će privremeno obustaviti naplatu PDV-a na električnu energiju i plin.

Hrvatska je u međuvremenu dekretom ograničila cijene goriva, no nas je zanimalo namjerava li Ministarstvo gospodarstva uvoditi neke od predloženih mjera Komisije za borbu protiv rasta cijena energenata, koji će itekako utjecati na poskupljenje režijskih troškova gotovo svih građana.

Kako su Jutarnjem listu pojasnili iz institucije kojoj je na čelu Tomislav Ćorić, Hrvatska planira uvođenje mjera s ciljem olakšavanja trenutne situacije, a one će se prije svega odnositi na mjere iz segmenta nadzora cijena ili računa te odgode plaćanja.

"Riječ je o aktivnostima koje može pokrenuti isključivo regulatorna agencija. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja će u suradnji s Hrvatskom energetskom regulatornom agencijom razmotriti na koji je način te mjere moguće primijeniti u Hrvatskoj.

Tu je i pitanje potencijalnih vaučera, koji se mogu financirati iz socijalne naknade u sklopu socijalne politike", stoji u odgovoru iz Ministarstva gospodarstva, iz kojeg upozoravaju da je uvođenje navedenih mjera moguće u slučaju da dođe do pogoršanja situacije s cijenama.

Kako je Komisija u svojim mjerama napisala da se one mogu primijeniti na građane, ali i na poslovne subjekte, zanimalo nas je hoće li država pokušati olakšati situaciju zagrebačkim poslovnim subjektima, koji će zbog činjenice da zagrebačka Plinara nije osigurala dovoljne količine plina po nižim cijenama, od 1. studenog plin plaćati po znatno višim cijenama, no čini se da ovdje ipak nema jasnog plana.

"Po pitanju poskupljenja plina za tvrtke na području Zagreba, Ministarstvo prati situaciju te će prema potrebi osigurati potrebne mjere da se ublaži pritisak na konkurentnost gospodarstva, vodeći pritom računa da se ne naruši tržišno natjecanje", kratko su poručili i dodali da u Hrvatskoj postoji institut zajamčene opskrbe plinom u slučaju da opskrbljivač iz nekog razloga prestane obavljati svoju djelatnost, što je element sigurnosti opskrbe, dok je sve ostalo "u domeni tržišta".

Na pitanje hoće li istražiti je li na području nabave energije bilo kakvih nepoštenih tržišnih praksi, kako u svojim mjerama predlaže i Europska komisija, iz Ministarstva odgovaraju da je to u domeni HERA-e, odnosno Državnog inspektorata kad su u pitanju povrede zakona.

Nažalost, od Ministarstva nismo dobili informacije o detaljima ovih mjera, primjerice na koliko se dugo planiraju eventualne odgode plaćanja, kao i u kolikim bi se iznosima izdavali vaučeri, ali treba podsjetiti da dio građana i sada prima vaučere kojima financiraju račune za struju.

Naime, ta je mogućnost u Zakon uvedena 2015., kada je Vladu vodio Zoran Milanović, a kada je odlučeno da će 60 do 70 tisuća kućanstava primati mjesečne vaučere za struju u iznosu od 200 kuna. Pravo na vaučer tada su po Zakonu ostvarili primatelji zajamčene minimalne naknade ili osobne invalidnine, i to na temelju sporazuma potpisanog između Vlade, HEP-a i GEN-I-ja Zagreb. Vaučeri su tada najavljeni kao trajno rješenje, a građani ih dobivaju na temelju rješenja o pravu na naknadu, i to preko centara za socijalnu skrb.

Tagovi: poskupljenje plina, plin, Tomislav Ćorić, energenti
PROČITAJ I OVO
Amerikanci će tražiti zaustavljanje Sjevernog toka 2 ako Rusija napadne Ukrajinu
RUSIJA-SAD-NJEMAČKA
Amerikanci će tražiti zaustavljanje Sjevernog toka 2 ako Rusija napadne Ukrajinu
WASHINGTON - Američki dužnosnici rekli su članovima Kongresa da imaju razumijevanja s Njemačkom oko zatvaranja plinovoda Sjeverni tok 2 ako Rusija napadne Ukrajinu, rekao je Reutersu u utorak viši dužnosnik u Kongresu.
HEP otpisao 60 milijuna kuna tražbina stradalima od potresa
OTPIS
HEP otpisao 60 milijuna kuna tražbina stradalima od potresa
SPLIT - Hrvatska elektroprivreda (HEP) otpisala je na temelju zaključaka Vlade u prvih šest mjeseci nakon potresa na području Petrinje više od 60 milijuna tražbina kao pomoć stradalima, priopćeno je u utorak u Splitu nakon sastanka HEP Opskrbe s najvećim kupcima električne energije u Dalmaciji.
Cijene nafte nastavile oporavak i porasle iznad 75 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte nastavile oporavak i porasle iznad 75 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak, nastavivši jučerašnji oporavak od gotovo pet posto, budući da je zabrinutosti zbog utjecaja omicron soja koronavirusa na globalnu potražnju za gorivom popustila, a iranski nuklearni pregovori prekinuti, čime je odgođen povratak iranske nafte na tržišta.
Plenković pustio u probni rad Vjetroelektranu Senj
KINA-HRVATSKA
Plenković pustio u probni rad Vjetroelektranu Senj
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak je svečano pustio u probni rad Vjetroelektranu Senj, koju je ulaganjem ukupno oko 200 milijuna eura u okolici Senja i Brinja izgradila kineska tvrtka Norinco, što je ujedno i najveće kinesko ulaganje u čistu energiju u Hrvatskoj.
BIG Shopping Centers grupa pokreće projekat vredan 109 miliona evra
PROJEKTI
BIG Shopping Centers grupa pokreće projekat vredan 109 miliona evra
BEOGRAD - Hay Galis, CEO BIG Shopping Centers grupe: Proizvodnja obnovljive energije predstavlja izvor rasta
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE