GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poremećaji u opskrbi zadržali cijene nafte blizu 82 dolara

Poremećaji u opskrbi zadržali cijene nafte blizu 82 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.01.2022 / 17:06
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima blizu 82 dolara, poduprte poremećajima u opskrbi iz Kazahstana i Libije koji su neutralizirali zabrinutost zbog brzog širenja zaraze omikronom.

Cijena barela nafte na londonskom je tržištu oslabila 13 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 81,62 dolara. Na američkom je tržištu pala 17 centi, na 78,73 dolara.

Trgovci pozorno prate zbivanja u Kazahstanu gdje su prosvjedi u prošlom tjednu prouzročili poremećaje u željezničkom prometu i pogodili proizvodnju na najvećem naftnom polju Tengiz.

Najveći kazahstanski naftni projekt Tengizchevroil (TCO) postupno povećava proizvodnju na Tengizu, objavio je u nedjelju operater Chevron.

Potporu cijenama pruža i smanjena opskrba iz Libije, s prošlogodišnja 1,3 milijuna barela dnevno na 729 tisuća barela dnevno, zbog radova na održavanju naftovoda.

"Vjetar u leđa cijenama nafte zbog zabrinutosti za opskrbu trebao bi se stišati, što upućuje na zaključak da će cijene u ovome tjednu pasti", rekao je analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

Naftno tržište podupiru i očekivanja da će azerbajdžanski izvoz nafte iz turske luke Ceyhan u veljači pasti na 14,72 milijuna barela, sa 17,27 milijuna barela u siječnju, prema rasporedu koji je Reuters dobio na uvid.

Trgovce ohrabruje i rast globalne potražnje i skromnije povećanje ponude Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), Rusije i saveznika no što se očekivalo.

Proizvodnja OPEC-a porasla je u prosincu za 70 tisuća barela dnevno u odnosu na studeni, a sporazum OPEC+ otvorio je prostor za povećanje za 253 tisuće barela dnevno.

Kočnica cijenama bilo je pak ubrzano širenje covida 19. Prve studije signalizirale su da omikron donosi manji rizik težih oblika bolesti i hospitalizacije nego delta, ali stanje u zdravstvenim sektorima u Španjolskoj, Britaniji, Italiji i drugim zemljama sve je gore.

OPEC je odvojeno danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u petak stajao 82,14 dolara, što znači da je bio za 1,34 dolara skuplji u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
OIE
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
BERLIN - Obnovljivi izvori energije pokrivali su oko 56% potrošnje električne energije u Njemačkoj u prvom kvartalu 2024.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE