GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ponestaje goriva u Sloveniji: Nekoliko crpki već zatvorilo vrata

Ponestaje goriva u Sloveniji: Nekoliko crpki već zatvorilo vrata
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.06.2022 / 18:12
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Mnoga mjesta u Sloveniji danas su ostala bez goriva. Problemi se javljaju širom Slovenije i kod svih dobavljača goriva, pa i u MOL-u.

U Petrolu uvjeravaju građane da je panika nepotrebna, jer imaju dovoljne zalihe i da nema straha od nestašice. Ali neke benzinske pumpe i danas zatvaraju svoja vrata, piše slovenski 24ur, a prenosi Klix.

Mnogi građani se zabrinuto pitaju kako će u ponedjeljak otići na posao ukoliko su im rezervoari prazni.

Štajerska, Pomurje, Prekmurje, Gornja Savinjska dolina. Tačnije Ilirska Bistrica, Velenje, Jesenice, Kamnik, Nova Gorica, Goriška brda. Ovo su samo neka područja i mjesta iz kojih su građani upozorili da se gorivo (dizel, benzin ili oboje) ne može napuniti. Po dolasku na pumpu dobijaju poruku da goriva trenutno nema na zalihama zbog povećane potražnje.

Prijavljen je nestanak goriva i na OMV-ovim i na Petrolovim benzinskim pumpama.

"Problemi se javljaju širom Slovenije", rekla je Brigita Zorec iz Petrola. Ipak kaže da su prekidi samo kratkotrajni i da odmah reagiraju na svaki takav događaj.

"Trudimo se da što prije obezbijedimo servise" , rekla je i dodala da to nekada traje oko sat vremena, a nekada malo duže.

"Zbog povećane prodaje već smo povećali zalihe goriva na ovakvim prodajnim mjestima" , uvjeravala je ona, ali kako kaže, snabdijevanje je zbog vikenda nešto logistički otežano, što dovodi do kašnjenja u isporuci.


"Zbog povećanog prometa turista i posljedičnih gužvi na slovenskim cestama kasni se isporuka goriva na prodajna mjesta", rekla je.

Međutim, Zorčeva uvjerava da je panika nepotrebna.

"Petrol ima dovoljne zalihe goriva, tako da nema straha od dužeg nestanka" , rekla je on i apelovala kako nema potrebe da potrošači gomilaju zalihe goriva ili mijenjaju svoje uobičajene navike za gorivo. Uočava se povećana potražnja i za benzinom i za dizelom.

Zbog nestašice goriva, neke benzinske stanice već zatvaraju svoja vrata. Naprimjer, OMV pumpa u Lokama kod Nove Gorice već je zatvorena, a gorivo je nestalo i u susjednom Petrolu.

Nadležni smatraju da građani reaguje na najavljeno povećanje cijena goriva i gomilaju zalihe. Osim toga, povećana potražnja je zbog vikenda i povećanog tranzita kroz Sloveniju.

Premijer Robert Golob iznio je u srijedu prve prijedloge za ublažavanje krize, što je jedan od prioriteta nove vlade na početku mandata. Kako je rekao, Vlada će ponovo uvesti regulaciju marži trgovaca na benzinskim pumpama van autoputeva i objaviti marže i cijene na autoputevima. Režim će stupiti na snagu 21. juna i trajat će 12 mjeseci.

Novim mjerama će cijene goriva u Sloveniji biti slične onima u Hrvatskoj van autocesta, rekao je Golob, ali je istovremeno uvjerio da će biti niže od cijena u Austriji i Italiji.

List Finance izračunao je da će, prema svim ulaznim parametrima, cijena benzina od 95 oktana u utorak dostići oko 1,74 eura po litru, dok će cijena dizela biti 1,81 euro.

Tagovi: nestašice goriva u Sloveniji, Petrol, kompanija MOL, gorivo
PROČITAJ I OVO
Njemački RWE i ADNOC iz UAE sklopili ugovor o isporuci ukapljenog plina
PLIN
Njemački RWE i ADNOC iz UAE sklopili ugovor o isporuci ukapljenog plina
ABU DHABI - Njemačka kompanija RWE sklopilla je ugovor s tvrtkom Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) o isporuci ukapljenog prirodnog plina najvećem europskom gospodarstvu do kraja prosinca, objavio je u nedjelju RWE.
Makedonija još nije uspjela nabaviti struju za zimu
STRUJA
Makedonija još nije uspjela nabaviti struju za zimu
SKOPLJE - Zamjenik premijera Sjeverne Makedonije za ekonomska pitanja Fatmir Bitići rekao je da bi sljedeći tjedan trebalo biti poznato gdje će ta zemlja kupovati struju tijekom nadolazeće zime i po kojim cijenama, prenosi skopski Večer.
HERA naložila Plinari Zagreb da hitno uključi nove kupce
NALOG
HERA naložila Plinari Zagreb da hitno uključi nove kupce
ZAGREB - Više od deset tisuća kućanstava i dalje je na čekanju kod zagrebačke Gradske plinare - Opskrba (GPZO) sa zahtjevom da postanu njezini kupci plina, piše u subotu Jutarnji list.
Peter Ratatics postaje predsjednik Uprave Ine
KADROVI
Peter Ratatics postaje predsjednik Uprave Ine
ZAGREB - Peter Ratatics bit će novi predsjednik Uprave Ine, dok će preostala dva mađarska člana biti Krisztian Pulay i Berislav Grašo. Uz njih će na sjednici Nadzornog odbora kompanije u srijedu biti predložena i tri hrvatska člana, doznaje Večernji list.
Švicarska pojačava opskrbu gorivom iz strateških rezervi
GORIVO
Švicarska pojačava opskrbu gorivom iz strateških rezervi
ZUERICH - Švicarska vlada najavila je u petak da će početkom listopada na tržište plasirati benzin, dizel, lož ulje i kerozin iz strateških rezevi kako bi osigurala opskrbu domaćeg gospodarstva naftnim derivatima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE