GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poljska traži dozvolu EU-a za državnu potporu gradnji nuklearke

Poljska traži dozvolu EU-a za državnu potporu gradnji nuklearke
POTPORE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2020 / 14:56
Autor: SEEbiz / H
VARŠAVA - Poljska će od Europske komisije tražiti dozvolu za potporu gradnji nuklearne elektrane, rekao je u četvrtak državni tajnik u ministarstvu razvoja, nadležan za energetsku infrastrukturu.

"Danas je nemoguće izgraditi nuklearnu elektranu bez državne potpore", rekao je Piotr Naimski na konferenciji za novinare.

Poljska većinu struje proizvodi u termoelektranama na ugljen a nuklearnu energiju smatra alatom za smanjenje emisije ugljikovih spojeva prema zahtjevima Europske unije. Želi izgraditi nuklearne kapacitete od 6 do 9 gigawata, a prvu nuklearku planira izgraditi do 2033.

Pitanje financiranja još nije detaljno razrađeno. Naimski je izjavio da će Poljska uključiti domaću industriju u gradnju reaktora kako bi smanjila troškove gradnje.

Početkom tjedna Poljska i SAD su postigle sporazum prema kojem će Varšava od američkih tvrtki vjerojatno kupiti 18 milijardi dolara vrijednu nuklearnu tehnologiju, priopćilo je američko ministarstvo energetike.

Poljski dužnosnik istaknuo je da financijski detalji nove nuklearke nisu dio tog dogovora i da se o troškovima gradnje i financiranju još pregovara.

Nuklearna energija potrebna je Poljskoj jer je stabilna opskrba nužna da bi se mogli razvijati obnovljivi izvori, uključujući vjetroelektrane na moru i fotonaponske susteve, objasnio je Naimski.

Poljska je jedina država EU-a koja nije odredila rok za postizanje neto ugljične neutralnosti. Vladajuća stranka Zakon i pravda tvrdi da im treba više vremena i novca da gospodarstvo prebace s ugljena na čišće izvore energije.

Tagovi: Poljska, Europska unija, Piotr Naimski, nuklearna elektrana
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte porasle prema 48 dolara, u fokusu OPEC+ i cjepiva
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 48 dolara, u fokusu OPEC+ i cjepiva
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 48 dolara, potaknute očekivanjima da će vodeći proizvođači produljiti sporazum o ograničenju opskrbe a cjepiva protiv covida 19 pomoći i potražnji za gorivima.
Koronavirus prodro i u NE Krško
VIRUS
Koronavirus prodro i u NE Krško
KRŠKO - Nuklearna elektrana Krško (NEK) trenutno ima dvanaest aktivnih infekcija, a oko 10 posto zaposlenika radi od kuće - bilo zbog preventivne samoizolacije zaposlenika ili iz obiteljskih razloga povezanih s učenjem na daljinu.
Brod LNG Croatia u Omišlju, LNG terminal počinje s probnim radom
LNG
Brod LNG Croatia u Omišlju, LNG terminal počinje s probnim radom

OMIŠALJ - Brod "LNG Croatia" u utorak je uplovio u Omišalj s prvim količinama ukapljenog prirodnog plina (LNG), koje su potrebne za probni rad LNG terminala, a ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić tom je prigodom ocijeno kako je osiguran novi dobavni pravac i Hrvatska ucrtana na energetsku kartu svijeta.

Cijene nafte blizu 49 dolara, OPEC i partneri traže konsenzus
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blizu 49 dolara, OPEC i partneri traže konsenzus
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima blizu 49 dolara budući da investitori čekaju smjernice vodećih proizvođača nakon odgode službenog sastanka na kojem se trebalo raspravljati o ograničenju opskrbe.
Njemačka gasi prve termoelektrane na ugljen
POTEZI
Njemačka gasi prve termoelektrane na ugljen
BERLIN - Njemačka će energetskim koncernima isplatiti 317 milijuna eura za gašenje termoelektrana kod kojih se kao gorivo koristi ugljen, objavila je u utorak Savezna agencija za mrežnu infrastrukturu najavljujući važan korak ka zatvaranju postrojenja na ugljen i prelasku na čiste izvore energije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE