GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Počinje gradnja nove slovenske sunčane elektrane

Počinje gradnja nove slovenske sunčane elektrane
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.08.2021 / 17:35
Autor: SEEbiz / energetika-net
LJUBLJANA - Slovenija će uskoro dobiti novu veliku sunčanu elektranu. Investitor u novo postrojenje je hidroenergetska tvrtka DEM koja upravlja hidroelektranama na rijeci Dravi i koja je dio slovenskog elektroenergetskog holdinga HSE.

Riječ je o SE Zlatoličje koja će se graditi uzduž lijevog odvodnog kanala HE Zlatoličje. Fotonaponski moduli bit će postavljeni u duljini 905 m, od mosta preko kanala do trkališta Slovenja vas. Pri tome će biti ugrađeno gotovo 6000 FN modula ukupne nazivne vršne snage 2,7 MW, što će omogućiti proizvodnju oko 3000 MW h električne energije godišnje.

Postrojenje će graditi tvrtka HTZ Velenje, specijalizirana za zapošljavanje invalida, koja je također dio HSE-a. Pri izvođenju radova morat će se posvetiti posebna pozornost zaštiti na radu zbog opasnosti od pada osoba ili opreme u kanal u kojem protok doseže i 550 m3/s. Posebnost nove elektrane bit će kontejnerska izvedba središnjeg izmjenjivača s trafostanicom i srednjonaponskim rasklopnim postrojenjem. Ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na 2 mil. eura.

No, zapravo se radi o samo jednom od dijelova većeg postrojenja (točnije, o Segmentu 5, kako mu glasi službeni naziv) koje bi, kada u cijelosti bude dovršeno trebalo imati vršnu snagu 30 MW i proizvoditi 37 000 MW h električne energije godišnje. Ono će u narednim godinama biti izgrađeno uz dovodne i odvodne kanale HE Zlatoličje i HE Formin.

Ipak, ni to nije sve jer HSE i njegove sastavnice grade sunčane elektrane i na drugim mjestima. Tako je u izgradnji SE Prapretno, čija očekivana godišnja proizvodnja također iznosi 3000 MW h, objavio je HSE.

Tagovi: Holding slovenske elektrarne, solarna elektrana, sunčana elektrana
PROČITAJ I OVO
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
OIE
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
BERLIN - Obnovljivi izvori energije pokrivali su oko 56% potrošnje električne energije u Njemačkoj u prvom kvartalu 2024.
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE