GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pevi čovjek OPEC-a poziva na veća ulaganja u naftu i uravnoteženu klimatsku politiku

Pevi čovjek OPEC-a poziva na veća ulaganja u naftu i uravnoteženu klimatsku politiku
POZIV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2023 / 21:38
Autor: SEEbiz
LONDON - Glavni tajnik Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) Haitham Al Ghais pozvao je na povećanje ulaganja u eksploataciju nafte kako bi se zadovoljile globalne potrebe, dok je rekao da bi klimatska politika trebala biti "uravnoteženija i pravednija".

"Imperativ je da sve strane uključene u današnje klimatske pregovore zastanu na trenutak i pogledaju širu sliku", rekao je čelnik OPEC-a na energetskoj konferenciji u Kairu. Prema njegovim riječima, svi bi trebali "raditi na energetskoj tranziciji koja je uredna, uključiva i pomaže osigurati energetsku sigurnost za sve".

Rat u Ukrajini doveo je do energetske krize tijekom prošle godine, što je podiglo cijene nafte i prirodnog plina. Dok europske zemlje žure pronaći druge izvore koji bi zamijenili ruske izvore energije, među ekolozima postoji strah da će se kriza ponovno okrenuti iskorištavanju fosilnih goriva i početi napuštati obveze u borbi protiv klimatskih promjena.

Tako je američki predsjednik Joe Biden prošli tjedan tijekom svog godišnjeg govora o stanju u zemlji rekao da će nam nafta trebati još najmanje desetljeće. Prema Bloombergu, naftni div Shell već je dao do znanja da će zaustaviti ubrzana ulaganja u obnovljive izvore energije, dok će naftni div BP usporiti planirana obustavljanja proizvodnje nafte i plina.

Al Ghais je na konferenciji o energetici rekao da naftna industrija pati od kroničnog nedovoljnog ulaganja već nekoliko godina i da će stoga trebati 500 milijardi dolara godišnjih ulaganja do 2045. godine.

Za glavnog tajnika OPEC-a sljedeći summit o klimi COP28 krajem godine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima bit će nova prilika za istraživanje uključivih, održivih i konsenzualnih rješenja za klimatske promjene.

Ujedinjeni Arapski Emirati izazvali su nemalo čuđenja i kontroverzi kada su za predsjednika summita COP28 imenovali čelnika nacionalne naftne i plinske tvrtke Adnoc Sultana Al Jabera, koji se, prema Bloombergu, zalaže da proizvođači fosilnih goriva budu na summitu. na čelu razgovora o klimatskim promjenama ako svijet želi prijeći na čišće izvore energije.

Tagovi: Haitham Al Ghais, Shell, British Petroleum, OPEC, nafta, potražnja za naftom
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Početkom svibnja najveći dio potrošnje električne energije pokriveno iz OIE
OIE
Slovenija: Početkom svibnja najveći dio potrošnje električne energije pokriveno iz OIE
LJUBLJANA - Slovenija je u prva tri dana svibnja najveći dio svoje potrošnje pokrivala električnom energijom iz obnovljivih izvora energije (OIE), dok je 4. svibnja proizvedeno više električne energije iz OIE nego što se dnevno potroši, objavilo je Ministarstvo okoliša i klime. danas i energija.
Cijene nafte iznad 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 83 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 83 dolara pod utjecajem poskupljenja saudijskih isporuka i obnovljenih napetosti na Bliskom istoku.
Komisija odobrila državnu potporu od 25 milijuna eura za proširenje LNG terminala
ZELENO SVJETLO
Komisija odobrila državnu potporu od 25 milijuna eura za proširenje LNG terminala
ZAGREB - Europska komisija odobrila je, u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama, hrvatsku mjeru u iznosu od 25 milijuna eura za potporu proširenju terminala za ukapljeni prirodni plin (UPP) na otoku Krku.
Objavljene nove cijene goriva
GORIVO
Objavljene nove cijene goriva
ZAGREB - Sutra nas očekuju nove cijene goriva.
Oštar tjedni pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Oštar tjedni pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna su pale oko 7 posto jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava zbog čega slabi i potražnja za 'crnim zlatom'.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE