GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrol se logistički priprema za zimu punu izazova

Petrol se logistički priprema za zimu punu izazova
IZAZOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2022 / 14:03
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Petrol i svoju logistiku prilagođava promijenjenim uvjetima.

Osiguravaju da su spremni za moguću domaću proizvodnju električne energije s lož uljem zimi, kako sa stajališta nabave goriva, tako i mogućnosti prijevoza željeznicom i cestom.

Od Petrola i drugih energetskih kompanija u zemlji očekujemo da se što bolje pripreme za zimu i pokušaju preduhitriti sve izazove s kojima se možemo susresti, rekao je u petak član uprave Petrola zadužen za energetiku, logistiku itd. i operativno poslovanje, Jože Bajuk.

Spremni su pružiti potporu zemlji tijekom energetske krize. Prema njegovim riječima, tvrtka Geoplin, koja je u 75-postotnom vlasništvu Petrola, spremna je za isporuku plina, Petrol to prati, a napravili su nekoliko scenarija. Bude li država zimi bila primorana osiguravati električnu energiju i kroz proizvodnju u plinskim blokovima na mazut, Petrol je spreman, između ostalog, na veću opskrbu gorivom preko luke do skladišta Sermin te na pojačan transport željeznicom i kamionima cisternama.

Opskrba kućanstava i poduzeća trebala bi ostati pouzdana. Prema Bajukovim riječima, kućanstva i tvrtke traže alternative prirodnom plinu. Kod kućanstava to je uglavnom loživo ulje, a kod poduzeća, osim loživog ulja, i ukapljeni naftni plin, gdje je to moguće.

"Sigurni smo da pratimo sve potrebe, ali žestina zime pokazat će kako će se ova infrastruktura koja je spremna zapravo iskoristiti. Mi smo svakako konstruktivan dio toga (pripreme zemlje za neizvjesnu zimu, op.a.) . str.)", kazao je Bajuk .

Što se tiče ponude benzinskih postaja - u lipnju su zbog snažnog porasta potražnje, dan prije promjene regulacije cijena motornih goriva, koja je donijela tadašnji nagli rast cijena, na nekim benzinskim postajama privremeno ponestalo gorivo - Bajuk kaže da već poznaju navike kupaca i da algoritmi osiguravaju da je opskrba adekvatna . “Naša odzivnost je znatno veća”, uvjerava. Usko grlo je uglavnom prijevoz goriva željeznicom od Sermina do skladišta u unutrašnjosti.

Skladište u Serminu ima kapacitet od 480.000 kubnih metara robe. Oko 100 tankera godišnje tamo doveze gorivo, a protok je 3,75 milijuna kubika, rekao je Rok Cizej, izvršni direktor logistike u Petrolu. Više od polovice kapaciteta skladišta Sermin namijenjeno je državnim robnim rezervama.

Glavna unutarnja skladišta naftnih derivata su u Zalogu i Račama s kapacitetom od 20.000 ili 60.000 kubika, prema riječima Cizeja, iz Sermina mogu prevesti od četiri do šest kompozicija vlakova, od kojih svaka može prevesti milijun litara goriva dnevno.

Petrol provodi i projekt transformacije logistike u okviru kojega, među ostalim, poboljšavaju iskorištenost autocisterni za punjenje na servisima i dostavu te digitaliziraju opskrbu derivatima i plinom.

Prema Bajukovim riječima, embargo na rusku naftu koja se transportira morem, koji stupa na snagu krajem godine, neće značajno utjecati na cijene derivata. Prijelazno razdoblje od šest mjeseci daje dovoljno vremena za pripremu. Razlika u cijeni kod transporta nafte s lokacija udaljenijih od Crnog mora, preko kojih su rafinerije na Mediteranu, gdje Petrol uglavnom kupuje gorivo, većinom nabavljale sirovu naftu, manja je od npr. razlika u cijeni pri prelasku s opskrbe prirodnim plinom plinovodom na opskrbu ukapljenim plinom morem.

Prema njegovim riječima, mediteranske rafinerije već prelaze s ruske na naftu iz drugih izvora. Prilikom dokazivanja podrijetla embarga, objasnio je Bajuk, Petrol će dokazati iz koje će se rafinerije nabavljati gorivo, a rafinerija iz koje je nafte to gorivo proizvedeno.

Po njegovom mišljenju, više od embarga na cijene nafte će utjecati kretanje gospodarske aktivnosti, odnosno moguća recesija sljedeće godine.

Tagovi: Petrol, Jože Bajuk, logistika, Rok Cizej, Geoplin, gorivo
PROČITAJ I OVO
Gen-I u 2022. više nego prepolovio dobit; razmišlja o novom zaduženju
LOŠA GODINA
Gen-I u 2022. više nego prepolovio dobit; razmišlja o novom zaduženju
LJUBLJANA - U 2022. godini Gen-I grupa je, prema nerevidiranim podacima, povećala prihode za 21,4 posto na nešto manje od 4,1 milijarde eura, dok je neto dobit pala za 57,8 posto na 29,5 milijuna eura. Tvrtka razmišlja o novom kreditu u procijenjenom iznosu od 50 milijuna eura.
MOL osigurao sirovu naftu s vlastitih polja u Azerbejdžanu preko Omišalja i Janafa
NAFTA
MOL osigurao sirovu naftu s vlastitih polja u Azerbejdžanu preko Omišalja i Janafa
BUDIMPEŠTA - MOL Grupa transportira sirovu naftu proizvedenu na naftnom polju Azeri–Chirag–Gunashli u Azerbajdžanu, u kojem je MOL suvlasnik, sve do Slovnaftove rafinerije u Bratislavi.
Cijene plina u Europi na najnižoj razini od ljeta 2021.
PLIN
Cijene plina u Europi na najnižoj razini od ljeta 2021.
LONDON - Cijena prirodnog plina u Europi pala je na najnižu razinu od srpnja 2021. godine, kliznuvši nakratko ispod 40 eura po megavat satu (MWh) zahvaljujući slabijoj potražnji na pragu proljeća.
Nafta pala prema razini od 72 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta pala prema razini od 72 dolara
LONDON - Početak novog tjedna donio je nastavak poniranja cijena nafte na svjetskim tržištima.
Rusija je postala najveći izvoznik nafte u Kinu
NAFTA
Rusija je postala najveći izvoznik nafte u Kinu
MOSKVA - Prema podacima kineske vlade, Rusija je pretekla Saudijsku Arabiju kao najveći kineski opskrbljivač naftom u prva dva mjeseca 2023. jer je kupovala rusku naftu koja je pod sankcijama uz velike popuste.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE