GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrol: Ne ovisimo o ruskoj nafti

Petrol: Ne ovisimo o ruskoj nafti
ENERGENTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2022 / 12:59
Autor: SEEbiz / Intercapital
ANALIZA - Petrol je najavio da će poštivati uredbu o regulaciji cijena naftnih derivata, a nastojat će osigurati i stabilnu opskrbu gorivom kako je to predviđeno poslovnim planom.

Vlada Republike Slovenije donijela je 14. ožujka 2022. Uredbu o određivanju cijena pojedinih naftnih derivata, kojom je odredila maksimalne maloprodajne cijene naftnih derivata za razdoblje od 30 dana. Nakon toga, Petrol je najavio poštivanje ovog pravilnika i uskladio cijene motornih goriva u maloprodajnoj mreži. Iz Društva su također poručili da će i dalje ulagati sve napore kako bi svojim potrošačima osigurali stabilnu opskrbu gorivom.

Gore spomenuta vlada. mjera je povećala relativnu konkurentnost cijena goriva u Sloveniji u odnosu na susjedne zemlje (osim Mađarske) gdje su cijene goriva više za cca. 0,30-0,69 eura po litri. Zbog toga Petrol već bilježi porast potražnje za gorivom ne samo kod slovenskih nego i od strane kupaca. Društvo će također nastojati osigurati nesmetanu opskrbu motornim gorivima, što je već zacrtano u poslovnom planu za 2022. godinu.

Iz tvrtke su također rekli da imaju dugoročne ugovore o kupnji naftnih derivata osigurane u količini koja odražava trenutnu dinamiku mobilnosti koja se povećava na razine prije COVID-19. Također se napominje da je situacija u Ukrajini izazvala određena kašnjenja u lancima opskrbe, ali su potvrđene sve isporuke naftnih derivata koje je Društvo planiralo za ožujak.

Gledajući upravljanje rizicima, Društvo je napomenulo da ne ovise o Rusiji u pogledu stabilne opskrbe gorivom u budućnosti, jer ima zanemariv udio u opskrbi Društva naftom. U 2021. i prva dva mjeseca 2022. godine Rusija je kao izvor opskrbe činila manje od 7% Petrolovih srednjih destilata (dizel i ekstra lako lož ulje), a što se tiče benzina, oni ga ne uvoze iz Rusije.

Društvo aktivno prati događanja u poslovnom okruženju te je izjavilo da je spremno poduzeti potrebne mjere za zaštitu interesa Društva u budućnosti.

Tagovi: Petrol, gorivo, benzin, cijene goriva, naftni derivati, ruska nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE