GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pad američkih zaliha podigao cijene nafte prema 81 dolar

Pad američkih zaliha podigao cijene nafte prema 81 dolar
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2024 / 17:25
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijena nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 81 dolar budući da su se ulagači usredotočili na neočekivano snažan pad zaliha u SAD-u i na krizu u Crvenom moru.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 1,29 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 81,33 dolara. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 76,44 dolara.

Trgovce je iznenadio snažan pad zaliha u SAD-u u prošlom tjednu, za čak 9,2 milijuna barela, prema vladinim podacima. Analitičari su u anketi Reutersa procijenili da su se smanjile za 2,2 milijuna barela.

Američke rafinerije obustavile su preradu zbog niskih temperatura pa je uvoz naglo pao. Smanjila se i proizvodnja, kliznuvši na najnižu razinu u pet mjeseci, zbog zamrznutih bušotina.

Analitičari prate i geopolitičke napetosti na Bliskom istoku.

Danski brodar Maersk izvijestio je da su, nakon eksplozije u blizini tjesnaca Bab al-Mandab, uz obalu Jemena, dva njegova broda sa zalihama za američke postrojbe promijenila smjer plovidbe.

Glasnogovornik jemenskog pokreta Ansar Allah rekao je da su ispalili balističke projektile na američke vojne brodove koji su štitili dva američka komercijalna plovila.

Od studenog pokret napada u Crvenom moru brodove povezane s Izraelom, tražeći obustavu izraelskih vojnih operacija u okupiranom palestinskom Pojasu Gaze. Nakon američko-britanskih napada na Jemen poručili su da će na popis dodati i američke brodove.

"Vidimo da je energetskim tržištima napokon postalo jasno da će poremećaji u opskrbnim lancima niskog intenziteta trajati još mjesecima", rekao je Joshua Mahony iz Scope Marketsa.

"Male su šanse da će vojno rješenje zajamčiti sigurno putovanje", dodao je Mahony.

Potporu cijenama nafte pružaju i očekivanja da će najnoviji kineski poticaji poduprijeti gospodarski rast i potražnju za energentima. Kineska narodna banka najavila je u srijedu smanjivanje propisanih bankovnih rezervi, koje će u gospodarstvo ubrizgati oko 140 milijardi dolara.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u srijedu barel košarice nafte njezinih članica pojeftinio 25 centi, na 81,05 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
RAST
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
LONDON - Sirova je nafta blago porasla u današnjem trgovanju nakon što su cijene nafte na tržištima ovog tjedna pale.
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
GUBITAK
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
MOSKVA - Plinski div Gazprom u vlasništvu Kremlja priopćio je u četvrtak da je pao na neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) u 2023., što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, usred sve manje trgovine plinom s Europom, nekada njegovim glavnim prodajnim tržištem.
Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u.
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
NA MREŽI
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
KRŠKO - Električni generator Nuklearne elektrane Krško (NEK) danas je nakon remonta ponovno priključen na elektroenergetsku mrežu. Nakon provjera na maloj snazi snaga elektrane će se postupno povećavati, najavili su iz NEK-a.
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
PROMJENA NAMJENE
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
NEW YORK - Solarna industrija polako se širi američkim Srednjim zapadom, privučena povoljnim najmom zemljišta, pristupom elektroenergetskom sustavu i državnim poticajima. Najbolje poljoprivredno zemljište mijenja namjenu, možda nepovratno, upozoravaju eksperti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE