GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Otvorena solarna elektrana Bukovica

Otvorena solarna elektrana Bukovica
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.10.2023 / 16:37
Autor: SEEbiz
BRAVARA - U podnožju jaseničkog vjetroparka na području Bravara podno Velebita danas je svečano otvorena solarna elektrana Bukovica.

Riječ je o ulaganju slovenske energetske grupe InterEnergo u austrijskom suvlasništvu. Izgrađena je u općini Jasenice kod bivše Tvornice glinice Jadral, gdje je prije četiri godine pokrenut i projekt vjetroparka Jasenice. Solarna elektrana Bukovica snage 6,25 MW, godišnje može osigurati održivu energiju za oko 3 500 kućanstava.

Događaju su prisustvovali i govorom nas počastili predstavnici lokalnog i regionalnog okruženja, dok su direktor Interenerga Blaž Šterk te član upravnog odbora Kelaga, vlasničke tvrtke Interenerga, Danny Güthlein opisali prednosti i izazove projekta te predstavili kako su izvedeni projekti na degradiranom području dobra praksa dodjeljivanja nove namjene područjima koja inače nisu u upotrebi.

Kao poseban gost otvorenju solarne elektrane je prisustvovao i Nj. E. Josef Markus Vuketić, veleposlanik Republike Austrije u Hrvatskoj.

Razvoj održive energetske infrastrukture doprinosi dobiti lokalne zajednice i zelenoj transformaciji naše regije. Šime Vicković, zamjenik zadarskog župana tim je povodom istaknuo kako je Zadarska županija šampion korištenja obnovljivih izvora energije.

– Prije nekoliko smo dana novim urbanističkim planom stvorili nove zone za iskorištavanje obnovljivih izvora energije. Potičemo ovakve projekte, kao i zelenu tranziciju i okretanje ka obnovljivim izvorima energije, kako na velikoj razini, kao što je ova solarna elektrana, tako i na privatnim domovima, gdje sufinanciramo izgradnju solarnih elektrana na krovovima, kazao je Vicković, podsjetivši kako za materijale koji se ugrađuju u ovakvu infrastrukturu vrijedi nulta stopa PDV – a, dok je Stipe Bulić, načelnik općine Jasenice dodao kako se rijetko koja općina u Hrvatskoj može pohvaliti već dvjema izgrađenim sunčanim elektranama na svom području.

– Ovaj događaj simbolizira našu predanost u korištenju obnovljivim izvorima energije, iako ovo područje nosi biljeg ekološke katastrofe naslijeđene iz prošlosti, tj. bivše tvornice glinice. Izlijevanje toksičnog crvenog mulja, koje prijeti Zrmanji strah je s kojim svaki dan živimo, no nadamo se da ćemo u budućnosti napokon zatvoriti tu knjigu.


Predani smo čistoj i obnovljivoj energiji, kao i održivom razvoju, jer budućim generacijama želimo pružiti siguran dom, kako bi klimatski ekstremi i prirodne katastrofe ne bi postali našom svakodnevicom, poručio je Vulić, najavivši i daljnje planove za sanaciju crnih ekoloških točaka.

Tagovi: solarna elektrana Bukovica, InterEnergo
PROČITAJ I OVO
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
USTAVNI SUD
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
SARAJEVO - Udruženje Aarhus centar u BiH zaprimilo je 24. aprila presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom se usvaja apelacija protiv presude Vrhovnog suda Republike Srpske u vezi s hidroelektranom Foča na rijeci Drini.
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima na 88 dolara u očekivanju smjernica američke središnje banke o troškovima zaduživanja koji bi mogli zakočiti potražnju za naftom.
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
DOBRE BROJKE
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
ZAGREB - Jadranski naftovod (Janaf) u prvom ovogodišnjem tromjesečju poslovao je s neto dobiti od gotovo 13 milijuna eura, što je za 15 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, uz ukupne prihode od 34 milijuna eura ili šest posto niže, izvijestili su danas iz te kompanije.
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
DIVIDENDA
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
BEOGRAD - Upravni odbor Naftne industrije Srbije (NIIS) utvrdio je prijedlog odluke skupštine dioničara o raspodjeli dobiti ostvarene u 2023. godini, priopćeno je iz te kompanije putem Beogradske burze.
Cijene nafte pale, prate se pregovori Izraela i Hamasa
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale, prate se pregovori Izraela i Hamasa
LONDON - Cijene nafte oštro su pale u današnjem azijskom trgovanju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE