GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Opština Arilje zabranila gradnju malih hidroelektrana

Opština Arilje zabranila gradnju malih hidroelektrana
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.03.2020 / 15:10
Autor: SEEbiz
BEOGRAD – Opština Arilje odlučila je da lokalna skupština više neće izdavati građevinske dozvole za mini hidroelektrane (MHE), a time će od daljeg podizanja objekata ove namene biti zaštićen i Veliki Rzav, najčistija reka u Srbiji.

Kako piše Blic, od izgradnje MHE biće zaštićene i reke Mali Rzav, Panjica, Moravica, Bilješka Reka i Katušnica, koje su interesantne investitorima koji bi uz malo ulaganja da zarade dosta, a pritom ugroze njihov biljni i životinjski svet, izmene tokove i devastiraju obale.

Ariljski odbornici su u četvrtak jednoglasno usvojili odluku o izradi izmene i dopune prostornog plana opštine, koji ne ostavlja mogućnost izdavanja građevinskih dozvola za mini hirdroelektrane dok je taj akt na snazi.

„Do usvajanja Izmena i dopuna plana zabranjuje se izrada planskih i urbanističkih tehničkih dokumenata za razradu novih lokacija za izgradnju mini hidroelektrana, kao i izdavanje lokacijskih uslova, odnosno građevinskih dozvola, za mini hidroelektrane za sve lokacije koje nisu započele proceduru donošenja planskih dokumenata pred SO Arilje“, navedeno je u članu 7 usvojenog Prostornog plana.

Inicijativu o zabrani gradnje MHE pokrenulo je Ekološko udruženje „Rzav“ iz Arilja u saradnji sa Svetskom organizacijom za prirodu WWF Adria.

Tagovi: Opština Arilje, male hidroelektrane, Veliki Rzav, Mali Rzav, WWF Adria
PROČITAJ I OVO
Reuters o Krku: Primjer za Mediteran u smislu tranzicije prema zelenoj i održivoj energiji
POHVALE
Reuters o Krku: Primjer za Mediteran u smislu tranzicije prema zelenoj i održivoj energiji
LONDON - Otok Krk krenuo je u smjeru energetske samodostatnosti koju namjerava ostvariti do kraja ovog desetljeća, piše Reuters i dodaje kako ekolozi smatraju da bi on trebao biti primjer za Mediteran u smislu tranzicije k zelenoj i održivoj energiji.
Bezos investira u demo projekt fuzijske nuklearne elektrane
FUZIJSKA ELEKTRANA
Bezos investira u demo projekt fuzijske nuklearne elektrane
SAN FRANCISCO - Zanimljiva međunarodna suradnja vrijedna nekoliko stotina milijuna dolara pokrenuta je u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje će kroz tri godine niknuti demo projekt fuzijske elektrane
Burilović, Vanđelić i Mikuljan ostaju u NO Ine
VLADA
Burilović, Vanđelić i Mikuljan ostaju u NO Ine
ZAGREB - Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice u petak zaključkom predložila Glavnoj skupštini Ine da se zbog isteka mandata produži izbor Damira Vanđelića, Luke Burilovića i Damira Mikuljana za članove Nadzornog odbora, a donesen je i zaključak u vezi s Programom restrukturiranja Đuro Đaković Grupe.
Jaki dolar spustio cijene nafte prema 72 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Jaki dolar spustio cijene nafte prema 72 dolara
LONDON - Cijene sirove nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 72 dolara, pritisnute jačanjem dolara nakon što je američki Fed najavio da će postrožiti monetarnu politiku prije no što najavljivao, što bi moglo zakočiti rast i naftnu potražnju.
EPS Distribucija nije više deo sistema EPS-a
ORGANIZACIJA
EPS Distribucija nije više deo sistema EPS-a
BEOGRAD - Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ prenelo je na Republiku Srbiju, koju zastupa Vlada, celokupan osnivački i vlasnički udeo u Operatoru distributivnog sistema „EPS Distribuciji“, čime je „EPS Distribucija“ prestala da bude deo sistema EPS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE