GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OMV s norveškim Equinorom dogovorio opskrbu plinom

OMV s norveškim Equinorom dogovorio opskrbu plinom
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2023 / 17:10
Autor: SEEbiz
BEČ - Austrijska naftna i plinska tvrtka OMV objavila je u srijedu da je s norveškom energetskom grupom Equinor potpisala petogodišnji ugovor o opskrbi plinom.

Od početka plinske zimske sezone u listopadu Equinor će OMV-u isporučiti 12 teravat sati prirodnog plina godišnje, povrh već ugovorenih količina, objavile su dvije tvrtke.

Plin će se dopremati u njemačko virtualno čvorište za trgovanje THE (Trading Hub Europe) za OMV-ov europski portfelj, po cijeni koju će definirati “tržišni uvjeti”, dodali su OMV i Equinor.

“Ugovorenim dodatnim isporukama OMV nastavlja strategiju proširenja (izvora nabave) plina”, istaknuli su.

Napominju i da već kupuju plin iz vlastitih proizvodnih izvora u Norveškoj i Austriji, putem dugoročnih pošiljki ukapljenog prirodnog plina na terminalu Dutch Gate i platforme EU-a za zajedničku nabavu plina.

OMV nabavlja plin i od ruskog Gazproma, prema dugoročnom ugovoru koji istječe 2040. godine.

“Primijetili smo pojačani interes za sklapanje bilateralnih ugovora kod kupaca koji norveški plin smatraju ‘motorom’ energetske sigurnosti i energetske tranzicije”, rekao je Helge Haugane, Equinorov viši potpredsjednik za plin i energiju.

Norveška je postala najveći pojedinačni dobavljač plina u Europi, pretekavši Rusiju čije su isporuke smanjene od početka rata u Ukrajini i oštećenja plinovoda Sjeverni tok.

Austrija nema izlaz na more i još uvijek uvozi oko 66 posto prirodnog plina iz Rusije, plinovodima, prema vladinim podacima. U posljednje vrijeme pokušavaju se ‘priključiti’ i na nove pravce nabave.

Lani je godišnja potrošnja plina u Austriji pala za sedam posto, na 85 teravat sati, navodi Reuters.

Tagovi: OMV, Equinor, plin
PROČITAJ I OVO
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
GUBITAK
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
MOSKVA - Plinski div Gazprom u vlasništvu Kremlja priopćio je u četvrtak da je pao na neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) u 2023., što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, usred sve manje trgovine plinom s Europom, nekada njegovim glavnim prodajnim tržištem.
Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u.
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
NA MREŽI
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
KRŠKO - Električni generator Nuklearne elektrane Krško (NEK) danas je nakon remonta ponovno priključen na elektroenergetsku mrežu. Nakon provjera na maloj snazi snaga elektrane će se postupno povećavati, najavili su iz NEK-a.
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
PROMJENA NAMJENE
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
NEW YORK - Solarna industrija polako se širi američkim Srednjim zapadom, privučena povoljnim najmom zemljišta, pristupom elektroenergetskom sustavu i državnim poticajima. Najbolje poljoprivredno zemljište mijenja namjenu, možda nepovratno, upozoravaju eksperti.
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
LONDON - Cijene nafte danas su porasle na međunarodnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE