GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Obnovljivi izvori i ugljen podigli dobit RWE-a

Obnovljivi izvori i ugljen podigli dobit RWE-a
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.11.2020 / 15:46
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačka elektroenergetska tvrtka RWE izvijestila je u četvrtak o snažnom rastu dobiti u prvih devet mjeseci zahvaljujući poslovanju s vjetroelektranama i fotonaponskim sustavima ali i odjelu nuklearnih i termoelektrana na ugljen.

U razdoblju od siječnja do rujna prilagođena dobit prije kamata, poreza, amortizacije i amortizacije (EBITDA) porasla je 13 posto, na 2,2 milijarde eura.

Glavni je motor rasta bio odjel proizvodnje struje u termoelektranama na ugljen i u nuklearnim elektranama, s 86 posto većom dobiti, od 381 milijun eura.

U temeljnom poslovanju s obnovljivim izvorima energije i u odjelu trgovine dobit je uvećana 4,5 posto, na 1,84 milijarde eura.

Prihodi su povećani četiri posto, na 9,4 milijarde eura. Pritom su prihodi od prodaje struje poskočili 15 posto, na 8,2 milijarde eura, zahvaljujući višim cijenama i prijelazu na obnovljive izvore, stoji u izvješću.

Prihodi od prodaje plina pali su 67 posto, na 317 milijuna eura, zbog "jednokratnog računovodstvenog efekta".

Iz RWE-a najavljuju da će u četvrtom tromjesečju povećati kapacitete za proizvodnju struje u vjetroelektranama i solarnim elektranama za 800 megavata. U prvih devet mjeseci dodali su 500 gigavata novih kapaciteta.

“Snažan operativni rezultat koji smo postigli u prva tri tromjesečja pokazuje da je RWE dobro prebrodio krizu s koronavirusom. Stoga potvrđujemo našu procjenu dobiti u 2020. godini“, rekao je šef financija i budući izvršni direktor Markus Krebber.

U cijeloj godini očekuju prilagođenu EBITDA u rasponu od 2,7 do 3,0 milijarde eura, napominjući da će, sudeći po rezultatima u prvih devet mjeseci, vjerojatno biti bliže gornjem dijelu prognoziranog raspona.

RWE je po kapacitetima za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora treći u Europi, nakon španjolske Iberdrole i talijanskog Enela. Do kraja godine planiraju ih povećati za dodatnih nešto više od 10 gigavata (GW).

Do 2022. trebali bi premašiti 13 gigavata.

Tagovi: kompanija RWE, poslovni rezultati, Markus Krebber
PROČITAJ I OVO
Bez pretjeranih oscilacija na naftnim tržištima
NAFTNO TRŽIŠTE
Bez pretjeranih oscilacija na naftnim tržištima
LONDON - Cijene nafte u utorak su se neznatno promijenile na međunarodnim tržištima jer je OPEC zadržao svoje prognoze svjetske naftne potražnje za naftom, a investitori čekaju na podatke o američkoj inflaciji.
BiH prijete gubici od 250 milijuna eura zbog proizvodnje struje iz ugljena
GUBICI
BiH prijete gubici od 250 milijuna eura zbog proizvodnje struje iz ugljena
SARAJEVO - Kompanije iz BiH mogle bi godišnje gubiti više od 250 milijuna eura ukoliko se ta zemlja ne priključi sustavu plaćanju prekograničnog poreza na izvoz ugljika (CBAM) kojega je uvela Europska unija kako bi potaknula nečlanice da prestanu proizvoditi električnu energiju iz fosilnih goriva.
Pušten u pogon MOL-ov kompleks poliola vrijedan 1,3 milijarde eura
INVESTICIJE
Pušten u pogon MOL-ov kompleks poliola vrijedan 1,3 milijarde eura
TISZAUJVAROS - U utorak je otvoren MOL-ov kompleks poliola vrijedan 1,3 milijarde eura u Tiszaújvárosu, kapaciteta oko 200.000 tona poliola godišnje.
Unatoč nizu zapadnih sankcija: ruski prihodi od nafte i plina rastu
ENERGENTI
Unatoč nizu zapadnih sankcija: ruski prihodi od nafte i plina rastu
MOSKVA - Prihodi od energenata zabilježili su veliki rast u prva četiri mjeseca ove godine, ponajviše zbog rasta cijena nafte, objavilo je Ministarstvo financija Rusije.
Cijene nafte oko 83 dolara, u fokusu podaci o inflaciji
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte oko 83 dolara, u fokusu podaci o inflaciji
LONDON - Cijene nafte ojačale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, nakon što su u prethodnom trgovinskom danu izgubile oko jednog dolara, zbog naznaka da će se u SAD vjerojatno dulje zadržati visoke kamatne stope.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE