GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Norveška očekuje rekordan izvoz plina u ovoj godini

Norveška očekuje rekordan izvoz plina u ovoj godini
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.09.2022 / 18:49
Autor: SEEbiz / H
OSLO - Norveški sustav za izvoz plina trebao bi u Europu isporučiti rekordne količine energije u ovoj godini, nakon rujanske stanke radi održavanja, rekao je u ponedjeljak šef operatora plinovodnog sustava Gassco.

Norveška je ove godine postala najveći opskrbljivač Europe plinom, pretekavši Rusiju i prije prošlotjednog zatvaranja plinovoda Sjeverni tok 1, prema podacima Refinitiv Eikona.

Gasscoov sustav plinom iz cjevovoda opskrbljuje Veliku Britaniju, Njemačku, Belgiju i Francusku, a kompanija je ove godine odgodila ljetno održavanje kako bi osigurala opskrbu s obzirom na smanjene isporuke iz Rusije.

"Ovo ljeto isporučili smo (količinu plina) kakvu bismo obično dostavljali u zimskim mjesecima", rekao je izvršni direktor Gassca Frode Leversund.

Isporuke su ove godine već porasle za ekvivalent 60 teravat sati, ili za 4,97 milijardi kubičnih metara plina, prema podacima norveške kompanije.

U rujnu obavit ćemo potrebno, planirano održavanje koje će smanjiti kapacitet, ali sustav će „biti spreman za početak zime” 1. listopada, rekao je Leversund.

Norveška će unatoč tome u 2022. plinovodima isporučiti više od 117 milijardi prostornih metara plina, novi godišnji rekord, u odnosu na prošlogodišnjih 113,2 milijardi prostornih metara, rekao je izvršni direktor.

U iduće dvije do tri godine očekujemo slične razmjere radova na održavanju, što bi također trebalo osigurati kontinuirano visoku razinu isporuka, dodao je.

Gasscoove ukupne kapacitete mogao bi po njegovim riječima povećati i novi plinovod Baltic Pipe, koji će Norvešku preko Danske povezati s Poljskom, a trebao bi početi s radom u listopadu.

Koliki će točno biti učinak dodavanja cijevi bit će poznato tek kada plinovod počne s radom, napomenuo je čelnik norveške kompanije.

Prema službenim prognozama iz svibnja, ukupna norveška proizvodnja, uključujući i ukapljeni prirodni plin, mogla bi ove godine porasti za osam posto, na 122 milijardi prostornih metara.

Tagovi: Norveška, plin, izvoz plina
PROČITAJ I OVO
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
OIE
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
BERLIN - Obnovljivi izvori energije pokrivali su oko 56% potrošnje električne energije u Njemačkoj u prvom kvartalu 2024.
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE