GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačko društvo oštro podijeljeno zbog zatvaranja nuklearki

Njemačko društvo oštro podijeljeno zbog zatvaranja nuklearki
PODJELE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2023 / 20:28
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Aktivisti za zaštitu okoliša i političari slavili su planove Njemačke da svoje posljednje tri nuklearne elektrane isključi iz mreže, dok su pro-poslovni i konzervativni zakonodavci kritizirali taj potez.

U Berlinu su se ekolozi okupili kod Brandenburških vrata kako bi proslavili planirano gašenje reaktora do ponoći, a tamo su se okupili i pristaše nuklearne energije.

Očekuje se da će tri preostala nuklearna reaktora u Njemačkoj - Isar 2 u Bavarskoj, Emsland u Donjoj Saskoj i Neckarwestheim 2 u Baden-Württembergu - biti zatvorena u subotu, malo prije ponoći.

Ovim potezom prekinuta je uporaba nuklearne energije u zemlji - i popratna politički nabijena rasprava - nakon više od 60 godina.

Dvije od tri elektrane trebale su biti zatvorene krajem prošle godine, ali zbog ruske invazije na Ukrajinu i energetske krize koja je uslijedila, vlada je odlučila da rade tijekom cijele zime.

Greenpeace je proslavio prestanak korištenja nuklearne energije u Njemačkoj kao "dobar dan" za zaštitu klime i "veliki uspjeh za 40-godišnji antinuklearni pokret".

Njemačka ministrica okoliša Steffi Lemke iz Stranke zelenih izjavila je za dpa da će postupno ukidanje nuklearne elektrane Njemačku učiniti sigurnijom. "Rizici nuklearne energije u konačnici su nekontrolirani u slučaju nesreće", rekla je.

Čelnica Zelene stranke Ricarda Lang tvitala je u subotu da postupno ukidanje nuklearne energije znači "konačni ulazak u doba obnovljivih izvora energije".

Zastupnička skupina Socijaldemokratske stranke tvitala je (SPD): "Nuklearna energija? I doviđenja." To je popraćeno slikom rashladnog tornja nuklearne elektrane koji se ruši.

S druge strane, parlamentarna skupina Slobodne demokratske stranke (FDP) koja se zalaže za poslovanje jasno je na Twitteru dala do znanja da nije zadovoljna izlaskom. FDP je mlađi partner u trenutnoj vladinoj koaliciji kancelara Olafa Scholza, koja također uključuje Zelene.

"Ne skrivamo činjenicu da bismo u smislu postupnog ukidanja nuklearne energije voljeli vidjeti produženje ograničenog razdoblja od jedne godine", tvitao je FDP.

Glavni tajnik FDP-a Bijan Djir-Sarai zahtijevao je da se tehnologija nuklearne energije ne napusti u potpunosti.

"Nuklearna energija mora imati budućnost u Njemačkoj čak i nakon postupnog ukidanja", rekao je za dpa u Berlinu. "To uključuje proširenje istraživanja u području nuklearne fuzije i iskorištavanje mogućnosti koje nude nove i sigurnije tehnologije nuklearne fisije."

FDP je ponovio da želi zadržati posljednja tri nuklearna reaktora operativnima nakon gašenja, kako bi se mogli ponovno aktivirati što je prije moguće u slučaju nužde.

Razočarani su bili i konzervativni oporbeni političari. Šef Kršćansko-demokratske unije (CDU) Friederich Merz nazvao je gašenje "crnim danom za Njemačku" - stajalište je ponovila CDU-ova bavarska sestrinska stranka, Kršćansko-socijalna unija (CSU).

Zastupnički klub CSU-a govorio je o "crnom danu za građane, industriju i zaštitu klime u Njemačkoj" kao posljedici zatvaranja nuklearne elektrane.

Premijer Bavarske CSU Markus Söder rekao je u petak navečer u intervjuu za "Tagesthemen" javnog servisa ARD da vjeruje u novo izdanje nuklearne energije.

“Osjećamo veliku energetsku krizu, treba nam svaki djelić energije.”

Premijer Hessea, CDU Boris Rhein pozvao je na više istraživanja novih tehnologija. "Rat u Ukrajini i energetska kriza pokazuju nam da se moramo postaviti široko. Posebno s obzirom na postupno ukidanje nuklearne energije, moramo promicati istraživanja koja su otvorena novim tehnologijama. Nemojte samo izaći, nego i ući ”, rekao je za novine Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Za zaposlenike Isar 2 pilota, zatvaranje je emotivan trenutak, prema predsjedniku grupe PreussenElektra, Guido Knott.

"Danas, nakon 50 godina, prestaje proizvodnja električne energije iz nuklearne energije u PreussenElektri. To je svima nama vrlo blizu, a pogađa i mene osobno", rekao je.

Grupacija je najavila da će svi zaposlenici dobiti ugovore o radu na određeno vrijeme do 2029. godine, nakon čega će se broj zaposlenih smanjivati. Oko 450 ljudi radi u Essenbachu, oko 83 kilometra sjeveroistočno od Münchena.

Tagovi: ZATVARANJE NJEMAČKIH NUKLEARKI, Steffi Lemke, NJEMAČKA
PROČITAJ I OVO
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
USTAVNI SUD
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
SARAJEVO - Udruženje Aarhus centar u BiH zaprimilo je 24. aprila presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom se usvaja apelacija protiv presude Vrhovnog suda Republike Srpske u vezi s hidroelektranom Foča na rijeci Drini.
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima na 88 dolara u očekivanju smjernica američke središnje banke o troškovima zaduživanja koji bi mogli zakočiti potražnju za naftom.
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
DOBRE BROJKE
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
ZAGREB - Jadranski naftovod (Janaf) u prvom ovogodišnjem tromjesečju poslovao je s neto dobiti od gotovo 13 milijuna eura, što je za 15 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, uz ukupne prihode od 34 milijuna eura ili šest posto niže, izvijestili su danas iz te kompanije.
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
DIVIDENDA
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
BEOGRAD - Upravni odbor Naftne industrije Srbije (NIIS) utvrdio je prijedlog odluke skupštine dioničara o raspodjeli dobiti ostvarene u 2023. godini, priopćeno je iz te kompanije putem Beogradske burze.
Cijene nafte pale, prate se pregovori Izraela i Hamasa
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale, prate se pregovori Izraela i Hamasa
LONDON - Cijene nafte oštro su pale u današnjem azijskom trgovanju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE