GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka odobrila ulaganja u zelenu energiju vrijedna 57,6 milijardi eura

Njemačka odobrila ulaganja u zelenu energiju vrijedna 57,6 milijardi eura
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.08.2023 / 20:15
Autor: SEEbiz
BERLIN - Njemačka vlada odobrila je ulaganja u zelenu energiju vrijedna 57,6 milijardi eura za 2024. godinu, što je povećanje od 60 posto u odnosu na ovogodišnju ciljanu potrošnju.

Odlukom službenog Berlina ulaganja u takozvani Climate and Transformation Fund, za razdoblje od 2024. do 2027. godine, povećana su na 212 milijardi eura, što je povećanje od oko 30 milijardi eura, piše OilPrice.com.

Posebni fond, koji inače nije dio redovnog njemačkog proračuna, osnovan je kako bi pomogao proces energetske tranzicije i zelenih ulaganja u Njemačkoj.

Iz fonda će se financirati dekarbonizacija industrije, provedba vodikove strategije, financiranje učinkovitosti zgrada i energetske učinkovitosti.

Ranije ove godine pojavila su se izvješća da Fondu za klimu i transformaciju, poznatom kao KTF u Njemačkoj, nedostaje oko 12 milijardi eura za sredstva koja bi trebala biti dodijeljena do 2026.

Međutim, deficit sugerira da bi brži prijelaz s fosilnih goriva koštao mnogo više nego što je Berlin zamislio u ljeto 2022. kada je fond stvoren.

Njemačka vlada također je u travnju izglasala prijedlog zakona o zabrani većine kotlova za grijanje na ulje i plin u novim i starijim zgradama od 2024. godine kao dio plana za smanjenje emisija.

Također, u Njemačkoj propisi zahtijevaju da gotovo svi novi sustavi grijanja rade na 65 posto obnovljive energije, s iznimkom za vlasnike kuća starijih od 80 godina i kućanstva s najnižim prihodima.

Međutim, industrijska udruženja i njemačka javnost ne slažu se s ovom odredbom.

Jedno od istraživanja javnosti provedeno u travnju pokazalo je da 78 posto Nijemaca ne odobrava ovaj zakon, a samo 18 posto smatra da je odluka o zabrani grijanja na naftu i plin ispravna.

Osim toga, njemačka vladajuća koalicija još uvijek je podijeljena oko toga koliko bi domaća cijena ugljena trebala porasti zbog inflacije koja bi mogla biti dodatno potaknuta višim cijenama energije.

Tagovi: Njemačka, zelena energijam obnovljivi izvori energije
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima na 88 dolara u očekivanju smjernica američke središnje banke o troškovima zaduživanja koji bi mogli zakočiti potražnju za naftom.
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
DOBRE BROJKE
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
ZAGREB - Jadranski naftovod (Janaf) u prvom ovogodišnjem tromjesečju poslovao je s neto dobiti od gotovo 13 milijuna eura, što je za 15 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, uz ukupne prihode od 34 milijuna eura ili šest posto niže, izvijestili su danas iz te kompanije.
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
DIVIDENDA
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
BEOGRAD - Upravni odbor Naftne industrije Srbije (NIIS) utvrdio je prijedlog odluke skupštine dioničara o raspodjeli dobiti ostvarene u 2023. godini, priopćeno je iz te kompanije putem Beogradske burze.
Cijene nafte pale, prate se pregovori Izraela i Hamasa
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale, prate se pregovori Izraela i Hamasa
LONDON - Cijene nafte oštro su pale u današnjem azijskom trgovanju.
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
STRUJA
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
SARAJEVO - Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) je na sjednici održanoj danas, 29. aprila, odbila dati saglanost za uvođenje blok tarifa prilikom obračuna potrošnje struje za domaćinstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE