GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka bi mogla preuzeti udio u Uniperu

Njemačka bi mogla preuzeti udio u Uniperu
OPCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2022 / 14:05
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Posrnulom njemačkom uvozniku plina Uniperu moglo bi biti dopušteno da na potrošače prebaci dio većih troškova nabave plina, a vlada razmatra i preuzimanje 30 posto vlasničkog udjela, rekli su u srijedu upućeni izvori.

Njemačka država sklona je preuzimanju vlasničkog udjela do 30 posto u Uniperu kako bi ga spasila, kazali su izvori Reutersu, dodajući kako će se paket pomoći posrnulom uvozniku ruskog plina biti 'težak' oko pet milijardi eura.

Vlada bi kompaniji mogla dopustiti i da dio većih troškova nabave plina prebaci na potrošače. Trenutno nije jasno koliki bi iznos poskupljenja plina građani preuzeli na svoja leđa, niti kakve bi mjere vlada mogla poduzeti kako bi zaštitila ranjiva kućanstva.

Dogovor o pomoći Uniperu mogao bi biti postignut ovog tjedna, dodaju izvori.

U planu je i značajno povećanje Uniperove kreditne linije kod njemačke državne banke KfW, s dvije na osam milijarde eura, objavio je njemački poslovni dnevnik Handelsblatt, pozivajući se na dokument ministarstva gospodarstva.

Iz Unipera su odbili komentirati izjave neimenovanih izvora, a za njihov komentar nije odmah bilo dostupno ni njemačko ministarstvo gospodarstva.

Pojedinosti paketa još bi se mogle promijeniti budući da njemačka vlada nastavlja pregovore s finskom državnom tvrtkom Fortum, vlasnicom 78 posto udjela u Uniperu, i vladom u Helsinkiju, koja pak drži 51 posto udjela u Fortumu.

Paket pomoći za Uniper mora biti dogovoren do 25. srpnja, kada bi se njemačka energetska tvrtka mogla suočiti s ozbiljnijim financijskim problemima zbog smanjene opskrbe plinom iz Rusije, rekli su izvori.

Najveći njemački uvoznik ruskog plina svakodnevno gubi novac jer je nakon smanjenih Gazpromovih isporuka prisiljen kupovati plin iz alternativnih izvora, po znatno višim cijenama, napominje Reuters.

Tagovi: Uniper, Njemačka
PROČITAJ I OVO
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
OIE
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
BERLIN - Obnovljivi izvori energije pokrivali su oko 56% potrošnje električne energije u Njemačkoj u prvom kvartalu 2024.
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE