GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NIS najavljuje dalje smanjenje cena

NIS najavljuje dalje smanjenje cena
CENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2020 / 13:46
Autor: SEEbiz / FoNeT
BEOGRAD - Aktuelna cenovna situacija sa cenama nafte na berzama, kao i ranije u sličnim situacijama, ne može da se reflektuje u realnom vremenu na cene derivata u prodaji na domaćem tržišt, kažu za Fonet u Naftnoj industriji Srbije (NIS) i najavljuju da se ove nedelje može očekivati dodatno sniženje cena naftnih derivata na maloprodajnim objektima NIS.

Kada je reč o cenama naftnih derivata u Srbiji, u NIS ističu da se, kao i u svim segmentima trgovine, i u trgovini naftnim derivatima maloprodajne cene u Srbiji formiraju slobodno, pa je i tržište naftnih derivata otvoreno.

Pored toga, Srbija je deo svetskog tržišta i na cenu goriva u značajnoj meri utiču dva jaka spoljna faktora: cena sirove nafte na svetskim berzama i kurs dolara.

U NIS kažu da oni mogu da utiču na formiranje cena goriva samo putem povećanja efikasnosti sopstvenog poslovanja. U svakom slučaju, dešavanja na globalnom tržištu imaju implikacije i na domaće tržište, pa i cene naftnih derivata imaju isti trend u regionu.

Međutim, u NIS ističu da je važno razumeti da su zalihe derivata kako globalnih, tako i regionalnih proizvođača, trejdera, uvoznika, veletrgovaca, pa i maloprodavaca, nabavljene po višim cenama u ranijem periodu, tako da ekonomska logika nalaže da se zalihe obnavljaju jeftinijom robom što obara prosečnu nabavnu cenu i dozvoljava postepeno sniženje cena.

U NIS ističu da kompanija prati trendove na tržištu, pa su u prethodnom periodu već snižene cene naftnih derivata na kompanijskim benzinskim stanicama.

U poređenju sa cenama od pre mesec dana, cena sirove nafte tipa Brent je niža za 25,5 odsto. Tako su maloprodajne cene benzina (bez pdv-a, akcize i naknada) smanjene u odnosu na pre mesec dana, za 19,4 odsto (što je niža cena na totemu za 13 dinara po litru), a dizela za 17,2 odsto (na totemu je cena niža za 13 dinara po litru).

Veleprodajne cene (bez pdv, akcize i naknada) su u istom periodu snižene za benzin za 28,9 odsto (sniženje od 14 dinara po litru ), a za dizel 20 odsto (sniženje od 11 dinara po litrut).

Na cene je takođe uticao i rast kursa dolara koji je porastao u navedenom periodu za 2,3 odsto.

Kada je reč o periodu od početka godine, cene u maloprodaji su niže za 17 dinara po litru za benzin i za 22 dinara po litru za dizel, navode u NIS. Kako je istaknuto, imajući u vidu trendove, ove nedelje se može očekivati dodatno sniženje cena naftnih derivata na maloprodajnim objektima NIS.

Kriza izazvana širenjem korona virusa ima veliki uticaj na pad potražnje za energentima, kako na globalnom nivou, tako i u našoj zemlji i ostalim zemljama poslovanja NIS grupe. Ipak u NIS ističu da je u ovom trenutku još rano izaći sa konkretnim projekcijama i prognozama o kretanjima na tržištu.

U Natnoj industriji Srbije posebno ističu da ova kompanija, i u uslovima vanrednog stanja u Srbiji, garantuje sigurno snabdevanje srpskog tržišta i državnih službi i konstantno radi na poboljšanju kvaliteta svojih proizvoda i usluga.

Tagovi: Naftna industrija Srbije, cene goriva, benzin
PROČITAJ I OVO
Revizijom utvrđena moguća šteta kao i kaznena odgovornost Berločnikove uprave Petrola
NEPRAVILNOSTI
Revizijom utvrđena moguća šteta kao i kaznena odgovornost Berločnikove uprave Petrola
LJUBLJANA - Posebnom revizijom glavnih Petrolovih transakcija od početka 2015. do odlaska bivše uprave pod vodstvom Tomaža Berločnika u listopadu prošle godine utvrđene su nepravilnosti u osam od 30 ispitanih transakcija.
Rusija smanjuje proizvodnju plina
PLIN
Rusija smanjuje proizvodnju plina
MOSKVA - Rusija će 2020. godine smanjiti proizvodnju plin za 6,5 posto, na 690 milijardi kubnih metara,izjavio je ruski ministar energetike Aleksandar Novak.
Francuska blokirala sporazum o uvozu LNG-a iz SAD-a
LNG
Francuska blokirala sporazum o uvozu LNG-a iz SAD-a
PARIZ - Francuska vlada zatražila je od energetske tvrtke Engie da odgodi potpisivanje ugovora o uvozu ukapljenog prirodnog plina (LNG) iz SAD-a zbog straha od negativnih posljedica po okoliš, rekao je upućeni izvor.
Cijene nafte iznad 42 dolara, proizvođači bi mogli odgoditi povećanje opskrbe
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 42 dolara, proizvođači bi mogli odgoditi povećanje opskrbe
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 42 dolara budući da su naznake da bi proizvođači mogli produljiti sporazum o ograničenju opskrbe neutralizirale zabrinutost za potražnju zbog širenja zaraze covidom 19.
Ina pripojila Petrol d.d. Jurdani
PRIPAJANJE
Ina pripojila Petrol d.d. Jurdani
ZAGREB - INA, d.d. kao društvo preuzimatelj i PETROL d.d. kao pripojeno društvo sklopili su dana 21.10.2020. godine Ugovor o pripajanju, koji je predan u sudski registar Trgovačkog suda u Zagrebu i u sudski registar Trgovačkog suda u Rijeci dana 22.10.2020. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE