GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neto dobit Janafa 196,4 milijuna kuna

Neto dobit Janafa 196,4 milijuna kuna
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2021 / 13:22
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Neto dobit Jadranskog naftovoda (Janafa) u prvih devet mjeseci ove godine iznosila je 196,4 milijuna kuna, što je 15,9 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuju u četvrtak objavljeno financijsko izvješće kompanije.

Janaf je u prvih devet mjeseci ove godine ostvario ukupne prihode od 565 milijuna kuna, koji su veći za 5,3 posto u odnosu na plan, ali i tri posto manji nego u prvih devet mjeseci prošle godine.

Prihodi od temeljne djelatnosti – transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata iznose 555,3 milijuna kuna, što je za 2,9 posto manje od ostvarenja prethodne godine, a što je, kako se napominje u izvješću, posljedica i nižeg tečaja američkog dolara u tekućem razdoblju u odnosu na tečaj u istom lanjskom razdoblju.

U poslovanju s inozemnim kupcima ostvareno je 62 posto prihoda iz temeljne djelatnosti odnosno 344,2 milijuna kuna, dok je na domaćem tržištu ostvareno je 211,1 milijuna kuna prihoda od temeljne djelatnosti.

Ukupni rashodi povećani su na godišnjoj razini za 9,3 posto, na 325,5 milijuna kuna.

Janaf je, kako se navodi u priopćenju uz financijski izvještaj, u prvih devet ovogodišnjih mjeseci investirao gotovo 87 milijuna kuna u spremnički prostor, sustave nadzora, upravljanja, sigurnosti i zaštite te poslovnu informatiku.

“Pozitivni poslovni rezultati proizašli iz poslovnih odluka koje je ova Uprava donijela pridonijeli su financijskom osnaživanju JANAF-a. (…) Ovakvi rezultati zalog su budućnosti ove, strateški važne za Republiku Hrvatsku, energetske kompanije, pred kojom je dovršenje dugoročne niskougljične razvojne strategije sa smjernicama za diverzifikaciju poslovanja prema zelenoj ekonomiji”, komentar je predsjednika Uprave Stjepana Adanića.

I član Uprave Vladislav Veselica ocjenjuje kako su “uspješni rezultati trećeg kvartala još jedan dokaz kako je aktualna Uprava odlično postavila strategiju poslovanja”. “Sada svjedočimo novim turbulencijama naftnog tržišta, ali to je uobičajeno za poslovanje u našoj industriji te smo spremni za sve izazove koji dolaze pred nas u predstojećem razdoblju pretvoriti u prilike za daljnji rast i razvoj Janafa”, poručio je Veselica.

Tagovi: Janaf, Vladislav Veselica, Jadranski naftovod, Stjepan Adanić, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Hrvatska ekološka perspektiva nije sjajna
PERSPEKTIVE
Hrvatska ekološka perspektiva nije sjajna
ZAGREB - Hrvatska energetska politika još ne iskazuje namjeru znatnijeg smanjenja upotrebe fosilnih goriva. I dok nadležni kažu da situacija nije zabrinjavajuća, stručnjaci tvrde da nema razloga za optimizam. Tko je u pravu?
Ina objavila javni poziv za upis obveznica do najviše dvije milijarde kuna
OBVEZNICE
Ina objavila javni poziv za upis obveznica do najviše dvije milijarde kuna
ZAGREB - Ina je u ponedjeljak objavila javni poziv za upis 5-godišnje obveznice na domaćem tržištu, vrijedne do najviše dvije milijarde kuna, s fiksnom kamatnom stopom koja se isplaćuje polugodišnje.
Cijene nafte iznad 76 dolara, trgovci procjenjuju utjecaj omnikroma na potražnju
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 76 dolara, trgovci procjenjuju utjecaj omnikroma na potražnju
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 76 dolara budući da trgovci nakon vala straha koji je izazvala pojava nove varijante koronavirusa čekaju nove informacije kako bi procijenili njezin utjecaj na potražnju.
Gazprom s rekordnom dobiti u trećem tromjesečju
REKORDI
Gazprom s rekordnom dobiti u trećem tromjesečju
MOSKVA - Ruski plinski div Gazprom izvijestio je u ponedjeljak da je zahvaljujući skoku cijena zaključio treće tromjesečje s rekordnom dobiti, najavivši još bolje rezultate na kraju godine.
Cijene nafte prošloga tjedna oštro pale zbog nove varijante koronavirusa
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte prošloga tjedna oštro pale zbog nove varijante koronavirusa
ZAGREB – Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su i prošloga tjedna, petoga zaredom, jer se trgovci plaše da bi nova varijanta koronavirusa mogla izazvati ponovno zatvaranje gospodarstava, a time i pad potražnje za naftom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE