GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nelogično: U Srbiji najskuplja struja iz solarnih panela

Nelogično: U Srbiji najskuplja struja iz solarnih panela
STRUJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.10.2020 / 13:23
Autor: SEEbiz / Danas.rs
BEOGRAD - Dok je cena struje dobijene iz solarnih panela u mnogim zemljama sveta najniža i tako najpovoljnija za potrošače, u Srbiji to nije slučaj jer je zbog feed-in tarifa znatno uvećana u odnosu na realnu vrednost.

Kako piše Danas, prema podacima iz izveštaja koje je Međunarodna agencija za energetiku prezentovala tokom oktobra, solarna tehnologija je u većini zemalja konstantno jeftinija nego ona u elektranama na ugalj ili prirodni gas, pa solarne elektrane trenutno nude struju po najnižim cenama nego ikada dosad.

Shodno tome, u Međunarodnoj agenciji za energetiku ističu da će solarna energija u narednih 10 godina preuzeti primat kada je reč o dopunskim količinama struje i da će podmirivati čak trećinu tih svetskih potreba.

Prema istraživanju Međunarodne agencije za energetiku, projektovana prosečna stopa rasta udela solarnih postrojenja u dopunskoj proizvodnji struje iznosiće 13 odsto godišnje.

Ekspert za energetiku Goran Radosavljević kaže za Danas da je još uvek reč o procenama, ali da su one zbog niza faktora potpuno realne kada je reč o prednostima proizvodnje struje iz solarnih panela u narednoj deceniji.

“Struja koja se dobija iz solarnih panela je u mnogim zemljama već sada jeftinija od one koja se dobija iz drugih izvora. Razloga za to ima više. Prvi je taj što je tehnologija u solarnim postrojenjima jeftinija nego ona koja se dobija u drugim, pa omogućava veću produktivnost i jeftinije cene struje. Takođe, države širom sveta nude niz olakšica kada je reč o proizvodnji struje iz solara, što dodatno spušta njenu cenu koštanja. Isto tako proizvođači struje iz solarnih panela ne moraju da plaćaju takse koje, primera radi, plaćaju proizvodni objekti koji svojom aktivnošću stvaraju fosfor. Shodno tome, potpuno je tačna konstatacija da je u ovom trenutku proizvodnja struje iz solarnih panela najisplativija, a njena cena najniža na tržištu”, objašnjava Radosavljević.

Ipak, taj podatak malo znači potrošačima u Srbiji jer je u ovom trenutku struja koju plaćamo čak i skuplja od realne zbog fid-in tarifa koje proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora, pa tako i solarnih panela, garantuju otkupne cene veće od tržišnih. To praktično znači da Elektroprivreda Srbije proizvođačima iz obnovljivih izvora energije, shodno odlukama države, struju plaća skuplje kako bi oni mogli da nadoknade utrošena sredstva uložena u investicije i razviju posao na tržištu.

Stoga EPS tu struju plaća skuplje nego onu dobijenu u njegovim elektranama, a tu razliku na kraju plaćaju građani jer su njihovi računi za utrošenu električnu energiju uvećani za taj iznos.

Tagovi: struja, električna energija, Goran Radosavljević, solarni paneli, solarna energija
PROČITAJ I OVO
Teš u petak s rekordnom dnevnom proizvodnjom električne energije
REKORDI
Teš u petak s rekordnom dnevnom proizvodnjom električne energije
LJUBLJANA - Termoelektrana Šoštanj (Teš) u petak je proizvela 19.100.404 kilovat-sati električne energije, što je njena najveća dnevna proizvodnja do sada.
Đukov: Nastavljamo sa razvojem NIS-a
INVESTICIJE
Đukov: Nastavljamo sa razvojem NIS-a
BEOGRAD - Prvi čovek Gazpromnjefta, većinskog vlasnika NIS-a, Aleksandar Đukov najavljuje nove investicije u tu kompaniju i dodaje da će NIS završiti sa približno istim obimom proizvodnje kao prošle godine.
Aral razvija gorivo budućnosti
GORIVA
Aral razvija gorivo budućnosti
BOCHUM - Istraživački odjel koncerna Aral, Aral-Forschung, u njemačkom Bochumu razvija sintetička goriva koja mogu koristiti već današnji motori. Jer primjerice Porsche vjeruje da motori s unutarnjim izgaranjem imaju budućnost.
Početkom prosinca očekuju se prve količine prirodnog plina iz LNG terminala u Omišlju
PLIN
Početkom prosinca očekuju se prve količine prirodnog plina iz LNG terminala u Omišlju
ZAGREB - Projekt plutajućeg LNG terminala u Omišlju na Krku privodi se kraju, radovi su završeni u rokovima, terminal će uskoro biti spreman za prihvat brodova za prijevoz ukapljenog prirodnog plina (UPP/LNG), a u hrvatskom plinskom sustavu u početku prosinca očekuju se prve količine prirodnog plina iz tog novog dobavnog pravca.
Gorivo iz Pančeva uskoro dominantno u Hrvatskoj
RAFINERIJE
Gorivo iz Pančeva uskoro dominantno u Hrvatskoj
BEOGRAD - Gorivo iz Srbije, uz pomoć Rusije, zapljusnuće će Hrvatsku u narednim godinama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE