GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nelogično: U Srbiji najskuplja struja iz solarnih panela

Nelogično: U Srbiji najskuplja struja iz solarnih panela
STRUJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.10.2020 / 13:23
Autor: SEEbiz / Danas.rs
BEOGRAD - Dok je cena struje dobijene iz solarnih panela u mnogim zemljama sveta najniža i tako najpovoljnija za potrošače, u Srbiji to nije slučaj jer je zbog feed-in tarifa znatno uvećana u odnosu na realnu vrednost.

Kako piše Danas, prema podacima iz izveštaja koje je Međunarodna agencija za energetiku prezentovala tokom oktobra, solarna tehnologija je u većini zemalja konstantno jeftinija nego ona u elektranama na ugalj ili prirodni gas, pa solarne elektrane trenutno nude struju po najnižim cenama nego ikada dosad.

Shodno tome, u Međunarodnoj agenciji za energetiku ističu da će solarna energija u narednih 10 godina preuzeti primat kada je reč o dopunskim količinama struje i da će podmirivati čak trećinu tih svetskih potreba.

Prema istraživanju Međunarodne agencije za energetiku, projektovana prosečna stopa rasta udela solarnih postrojenja u dopunskoj proizvodnji struje iznosiće 13 odsto godišnje.

Ekspert za energetiku Goran Radosavljević kaže za Danas da je još uvek reč o procenama, ali da su one zbog niza faktora potpuno realne kada je reč o prednostima proizvodnje struje iz solarnih panela u narednoj deceniji.

“Struja koja se dobija iz solarnih panela je u mnogim zemljama već sada jeftinija od one koja se dobija iz drugih izvora. Razloga za to ima više. Prvi je taj što je tehnologija u solarnim postrojenjima jeftinija nego ona koja se dobija u drugim, pa omogućava veću produktivnost i jeftinije cene struje. Takođe, države širom sveta nude niz olakšica kada je reč o proizvodnji struje iz solara, što dodatno spušta njenu cenu koštanja. Isto tako proizvođači struje iz solarnih panela ne moraju da plaćaju takse koje, primera radi, plaćaju proizvodni objekti koji svojom aktivnošću stvaraju fosfor. Shodno tome, potpuno je tačna konstatacija da je u ovom trenutku proizvodnja struje iz solarnih panela najisplativija, a njena cena najniža na tržištu”, objašnjava Radosavljević.

Ipak, taj podatak malo znači potrošačima u Srbiji jer je u ovom trenutku struja koju plaćamo čak i skuplja od realne zbog fid-in tarifa koje proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora, pa tako i solarnih panela, garantuju otkupne cene veće od tržišnih. To praktično znači da Elektroprivreda Srbije proizvođačima iz obnovljivih izvora energije, shodno odlukama države, struju plaća skuplje kako bi oni mogli da nadoknade utrošena sredstva uložena u investicije i razviju posao na tržištu.

Stoga EPS tu struju plaća skuplje nego onu dobijenu u njegovim elektranama, a tu razliku na kraju plaćaju građani jer su njihovi računi za utrošenu električnu energiju uvećani za taj iznos.

Tagovi: struja, električna energija, Goran Radosavljević, solarni paneli, solarna energija
PROČITAJ I OVO
Geotermalna elektrana: Rat za 1,4 milijarde kuna
SUKOB BIVŠIH PARTNERA
Geotermalna elektrana: Rat za 1,4 milijarde kuna
ZAGREB - Bitka za najveću geotermalnu elektranu u Hrvatskoj, pa i u Europi, koja će u sljedećih deset godina ostvariti prihod veći od milijardu kuna na račun državnih poticaja, odvija se među donedavnim partnerima.
Mihajlović: Država će subvencionisati ugradnju solarnih panela
SOLARNI PANELI
Mihajlović: Država će subvencionisati ugradnju solarnih panela

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da će procedura za dobijanje dozvola za ugradnju solarnih panela biti pojednostavljena novim zakonima o energetskoj efikasnosti i korišćenju obnovljivih izvora energije i da će se cela procedura završavati u četiri koraka.

Merkel: Razgovori sa SAD-om o Sjevernom toku 2 dobro napreduju
OTKRIĆA
Merkel: Razgovori sa SAD-om o Sjevernom toku 2 dobro napreduju
LONDON - Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u subotu nakon sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom na samitu G7 u Engleskoj da dobro napreduju razgovori sa Sjedinjenim Državama o plinovodu Sjeverni tok 2.
Punjenje Sjevernog toka 2 plinom započinje danas
PLINOVOD
Punjenje Sjevernog toka 2 plinom započinje danas
MOSKVA - Podmorski segment prvog kraka plinovoda Sjeverni tok 2 tehnički je završen, a puštanje u pogon započet će danas, najavila je tvrtka Nordstream 2 AG, operater cjevovoda.
Tifon 100% električne energije dobiva iz obnovljivih izvora
OIE
Tifon 100% električne energije dobiva iz obnovljivih izvora
ZAGREB ― Tifon je postao ponosni nositelj certifikata ZelEn koji se dodjeljuje poslovnim subjektima od strane HEP Opskrbe, te dobiveni certifikat tako potvrđuje kako Tifon za svoje poslovne potrebe koristi električnu energiju dobivenu isključivo iz obnovljivih izvora, odnosno iz certificiranih HEP hidroelektrana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE