GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NE Krško: Proizvodnja zbog listopadskog zastoja pala 10 posto

NE Krško: Proizvodnja zbog listopadskog zastoja pala 10 posto
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.12.2023 / 17:47
Autor: SEEbiz / STA
KRŠKO - U Nuklearnoj elektrani Krško (Nek) zbog odstupanja utvrđenih u listopadu na cjevovodu priključnog sustava i izvanrednog remonta, očekuje se da će ovogodišnja proizvodnja električne energije biti oko desetinu manja od planirane.

ePočetkom listopada došlo je do propuštanja cjevovoda priključnog sustava, zbog čega je elektrana preventivno isključena. Nakon popravka, ponovno je bio na mreži 15. studenog. Zbog ovog izvanrednog remonta planirana ovogodišnja proizvodnja procijenjena je na 5,33 TWh, što je 11 posto manje od prvotnog plana.

Ove je godine do danas do 14 sati u Neku proizvedeno nešto više od 5,37 TWh električne energije, pokazuju podaci s internetskih stranica elektrane. Prošle godine, kada su radili redovni remont koji je trajao 38 dana, prema godišnjem izvješću za 2022., tijekom cijele godine proizvedeno je 5,31 TWh električne energije.

Kako je danas na konferenciji za novinare u Krškom ocijenio predsjednik uprave Neka Gorazd Pfeifer, izvanredni remont, čiji su izravni troškovi iznosili 13,8 milijuna eura, obavljen je kvalitetno i u "izuzetno kratkom roku". U ovom slučaju dobrom se pokazalo održavanje i nadogradnja stalne veze s izvornim dobavljačem opreme, odnosno Westinghouseom.

Prema njegovim riječima, odaziv njihovih timova bio je trenutan i izniman u svim fazama pripreme i provedbe sanacije. Neprocjenjiva je bila i dobra povezanost s domaćim stručnjacima i domaćim tvrtkama. Tijekom izvanrednog remonta još jednom je potvrđena visoka razina profesionalnosti i predanosti zaposlenika. Podrška svih vanjskih dionika također je bila na visokoj razini, dodao je.

Nuklearka je u prva tri kvartala premašila planiranu proizvodnju za 42 gigavat sata. Kako ističu, elektrana je i tijekom ljetnih nestašica vode održala pouzdanost rada.

Stručnim upravljanjem, dobrim održavanjem i stalnim ažuriranjem, Nek je zadovoljio sve uvjete i zakonske preduvjete za dugotrajno poslovanje - u siječnju je nadležno ministarstvo izdalo okolišnu suglasnost za produženje rada sa 40 na 60 godina.

U kolovozu je u Neku završena prva kampanja prebacivanja istrošenog goriva u suho skladište, čime su ispunjeni zahtjevi odluke Uprave za nuklearnu sigurnost Republike Slovenije o provedbi programa nadogradnje sigurnosti. Početkom prosinca Uprava je rješenjem potvrdila i treći periodični sigurnosni pregled Nek-a.

Neka, predsjednik Uprave, rekao je da su odobrili poslovni plan i dugoročni plan ulaganja u tehnološku nadogradnju elektrane za iduće petogodišnje razdoblje.

Sljedeće godine očekuje se proizvodnja ukupno 5,45 TWh električne energije. U Neku, s oko 650 zaposlenih, već se pripremaju za sljedeći redovni remont koji će započeti 1. travnja sljedeće godine.

Gorivo za sljedeći ciklus goriva već je u elektrani, ali Neko nastavlja politiku stalnih poboljšanja opreme i sustava, rekao je među ostalim Pfeifer.

Član uprave Neka Sašo Medaković istaknuo je sigurnosne aspekte i postizanje tako visokih standarda u Neku. Pohvalio je i dobru suradnju s Pfeiferom, koji je od travnja ove godine predsjednik Uprave Neka.

Tagovi: Krško, ne krško, nuklearka, energija, struja
PROČITAJ I OVO
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
SOLARI
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
ZAGREB - Broj sunčanih elektrana je u porastu što govori podatak da ih je na HEP-ovu mrežu s 31. ožujkom bilo priključeno 17.697 od čega u kategoriji kućanstava 12.495, a u kategoriji poduzetništva 5.202, dok ih je prije par godina bilo znatno manje.
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
USTAVNI SUD
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
SARAJEVO - Udruženje Aarhus centar u BiH zaprimilo je 24. aprila presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom se usvaja apelacija protiv presude Vrhovnog suda Republike Srpske u vezi s hidroelektranom Foča na rijeci Drini.
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima na 88 dolara u očekivanju smjernica američke središnje banke o troškovima zaduživanja koji bi mogli zakočiti potražnju za naftom.
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
DOBRE BROJKE
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
ZAGREB - Jadranski naftovod (Janaf) u prvom ovogodišnjem tromjesečju poslovao je s neto dobiti od gotovo 13 milijuna eura, što je za 15 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, uz ukupne prihode od 34 milijuna eura ili šest posto niže, izvijestili su danas iz te kompanije.
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
DIVIDENDA
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
BEOGRAD - Upravni odbor Naftne industrije Srbije (NIIS) utvrdio je prijedlog odluke skupštine dioničara o raspodjeli dobiti ostvarene u 2023. godini, priopćeno je iz te kompanije putem Beogradske burze.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE