GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NE Krško ponovo priključena na mrežu

NE Krško ponovo priključena na mrežu
U FUNKCIJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2022 / 09:12
Autor: SEEbiz / H
KRŠKO - Nuklearna elektrana Krško je nakon jednomjesečnog remonta u ponedjeljak navečer ponovno pokrenuta i priključena na elektroenergetski sustav. Nakon provjera na niskoj snazi, njezina snaga će se postupno povećavati.

Kako je priopćeno iz NEK-a, tijekom redovnog remonta 56 gorivnih elemenata od 121 zamijenjeno je svježima, a nova jezgra bit će dovoljna kao izvor energije sljedećih godinu i pol dana ili do sljedećeg redovnog remonta. Proveli su opsežan standardni program održavanja i provjere strojarske, električne i mjerno-regulacijske opreme te nekoliko stotina kontrolnih ispitivanja. Rezultati potvrđuju da je stanje NEK-ovih sustava, konstrukcija i komponenti besprijekorno, uvjeravaju.

Proveli su i 14 tehnoloških ažuriranja, koja će osigurati dugotrajan pouzdan rad, ali i povećanje snage. Očekuje se da će nova visokotlačna turbina dati 10 megavata snage ili 90 gigavat sati više električne energije godišnje. Ovom zamjenom NEK će postići najveću moguću snagu koju mogu postići nuklearne elektrane s dva isparivača. Inače, došlo je do vremenskog zastoja u ovoj složenoj nadogradnji, jer je vanjski izvođač Siemens za realizaciju projekta odn. priprema turbine i njezinih podsustava za rad trajala je duže od planiranog, objasnili su.

Novi 33. gorivni ciklus NEK-a trajat će do proljeća 2024. Svoju iznimnu pouzdanost NEK je dokazao i u prethodnom ciklusu, koji je završio početkom remonta 1. listopada, kada je neprekidno radio 513 dana i osigurao stabilnu opskrbu Slovenije i Hrvatske.

U nuklearnoj elektrani Krka, koja je nakon 32. gorivnog ciklusa i spomenutih 513 dana neprekidnog rada u noći na 1. listopada ugašena i isključena iz mreže, isprva je planiran remont u trajanju od 32 dana. Ujedno, riječ je o posljednjem remontu u njezinom prvotno planiranom 40-godišnjem vijeku trajanja, a za njega će nuklearka utrošiti 90 do 100 milijuna eura vlastitog novca. Redovni remont, s više od 4000 zahvata, sastojao se od tri temeljna dijela: zamjene gotovo polovice nuklearnog goriva, radova održavanja, zamjene dijelova i upravljanja te investicijsko-modernizacijskih radova, rekao je predsjednik Uprave Neka Stane Rožman. početak remonta.

Tagovi: NE krško, Stanislav Rožman, Robert Golob, električna energija
PROČITAJ I OVO
Je li moguća nestašica dizela?
DIZEL
Je li moguća nestašica dizela?
ZAGREB - Sutra na snagu stupa europska zabrana uvoza naftnih derivata iz Rusije, i to u trenutku kada jedina rafinerija nafte u Hrvatskoj - ona u Rijeci - ne radi jer je još u procesu modernizacije.
Radosavljević: Zabrana ruskog dizela neće značajno uticati na tržište Srbije
ANALITIČARI
Radosavljević: Zabrana ruskog dizela neće značajno uticati na tržište Srbije
BEOGRAD – Zabrana ruskog dizela, koja počinje da važi sutra, ne bi trebalo da značajno utiče na srpsko tržište jer su se kompanije pripremile, a rafinerija u Pančevu proizvodi dovoljno dizela za naše potrebe, rekao je za Tanjug profesor FEFA Goran Radosavljević.
G7, EU i Australija uveli gornje granice cijena za ruski dizel i druge naftne derivate
ODLUKE
G7, EU i Australija uveli gornje granice cijena za ruski dizel i druge naftne derivate
WASHINGTON - Skupina sedam najbogatijih zemalja G7, Europska unija i Australija uveli su ograničenja cijena ruskog dizela i drugih naftnih derivata kao dio sankcija protiv Rusije zbog njezina napada na Ukrajinu.
MK Grupa i slovenski ALFI Green Energy Fund osigurali 155 miliona eura za projekt vjetroelektrane Krivača
OIE
MK Grupa i slovenski ALFI Green Energy Fund osigurali 155 miliona eura za projekt vjetroelektrane Krivača
BEOGRAD - MK grupa i slovenski ALFI Green Energy Fund osigurali su 155 miliona eura za projekt vjetroelektrane Krivača od konzorcija zajmodavaca predvođenog Erste grupom.
EU odredio gornju granicu cijena ruskih naftnih proizvoda
RUSKA NAFTA
EU odredio gornju granicu cijena ruskih naftnih proizvoda
BRUXELLES - Zemlje članice EU-a postigle su dogovor o gornjoj granici cijena ruskih naftnih derivata koje Moskva izvozi u treće zemlje, izvijestilo je Vijeće EU-a iz švedskog predsjedništva. Sporazum sada moraju službeno odobriti članice.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE