GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NE Krško ponovo priključena na mrežu

NE Krško ponovo priključena na mrežu
U FUNKCIJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2022 / 09:12
Autor: SEEbiz / H
KRŠKO - Nuklearna elektrana Krško je nakon jednomjesečnog remonta u ponedjeljak navečer ponovno pokrenuta i priključena na elektroenergetski sustav. Nakon provjera na niskoj snazi, njezina snaga će se postupno povećavati.

Kako je priopćeno iz NEK-a, tijekom redovnog remonta 56 gorivnih elemenata od 121 zamijenjeno je svježima, a nova jezgra bit će dovoljna kao izvor energije sljedećih godinu i pol dana ili do sljedećeg redovnog remonta. Proveli su opsežan standardni program održavanja i provjere strojarske, električne i mjerno-regulacijske opreme te nekoliko stotina kontrolnih ispitivanja. Rezultati potvrđuju da je stanje NEK-ovih sustava, konstrukcija i komponenti besprijekorno, uvjeravaju.

Proveli su i 14 tehnoloških ažuriranja, koja će osigurati dugotrajan pouzdan rad, ali i povećanje snage. Očekuje se da će nova visokotlačna turbina dati 10 megavata snage ili 90 gigavat sati više električne energije godišnje. Ovom zamjenom NEK će postići najveću moguću snagu koju mogu postići nuklearne elektrane s dva isparivača. Inače, došlo je do vremenskog zastoja u ovoj složenoj nadogradnji, jer je vanjski izvođač Siemens za realizaciju projekta odn. priprema turbine i njezinih podsustava za rad trajala je duže od planiranog, objasnili su.

Novi 33. gorivni ciklus NEK-a trajat će do proljeća 2024. Svoju iznimnu pouzdanost NEK je dokazao i u prethodnom ciklusu, koji je završio početkom remonta 1. listopada, kada je neprekidno radio 513 dana i osigurao stabilnu opskrbu Slovenije i Hrvatske.

U nuklearnoj elektrani Krka, koja je nakon 32. gorivnog ciklusa i spomenutih 513 dana neprekidnog rada u noći na 1. listopada ugašena i isključena iz mreže, isprva je planiran remont u trajanju od 32 dana. Ujedno, riječ je o posljednjem remontu u njezinom prvotno planiranom 40-godišnjem vijeku trajanja, a za njega će nuklearka utrošiti 90 do 100 milijuna eura vlastitog novca. Redovni remont, s više od 4000 zahvata, sastojao se od tri temeljna dijela: zamjene gotovo polovice nuklearnog goriva, radova održavanja, zamjene dijelova i upravljanja te investicijsko-modernizacijskih radova, rekao je predsjednik Uprave Neka Stane Rožman. početak remonta.

Tagovi: NE krško, Stanislav Rožman, Robert Golob, električna energija
PROČITAJ I OVO
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
OIE
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
BERLIN - Obnovljivi izvori energije pokrivali su oko 56% potrošnje električne energije u Njemačkoj u prvom kvartalu 2024.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE