GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Naftni konzultant: Petrol je u pravu, država bi trebala manje intervenirati u cijene goriva

Naftni konzultant: Petrol je u pravu, država bi trebala manje intervenirati u cijene goriva
SPOROVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.01.2023 / 09:31
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA - Ivo Peroš, konzultant za poslove s naftom i prirodnim plinom, na naše pitanje o ograničavanju trgovačkih marži u maloprodaji naftnih derivata ističe kako je Petrol u pravu kada je riječ o naknadama za biokomponente u gorivu.

Smatra i da bi država trebala manje intervenirati u cijene goriva, s obzirom na pad cijena nafte u zadnje vrijeme.

– Država traži da se drugi odriču, a sama nije spremna odreći se gotovo ničega, kaže Peroš za Novi list.

Na pitanje o Petrolovim prijetnjama obustave opskrbe tržišta u trenutku kad je proizvodnja u riječkoj rafineriji obustavljena na pet mjeseci, zbog modernizacije, odgovara kako obustave proizvodnje u trenutnoj energetskoj krizi nije smjelo biti.

– Odluku o obustavi proizvodnje u Rijeci donio je MOL, a ne Ina. Proizvodnja u Rijeci se ne zaustavlja zbog remonta niti izgradnje koking postrojenja, nego zbog ograničenih potreba tržišta. Vidimo već godinama isti model, MOL-ove rafinerije rade punim kapacitetom, a Inina u Rijeci onoliko koliko je potrebno da se pokrije razlika koju one ne mogu proizvesti pa se prekidi pravdaju remontima i modernizacijom. Ovu obustavu proizvodnje trebao je riješiti ministar gospodarstva Davor Filipović, kaže Peroš.

Petrol je, podsjećamo, prošlog tjedna, na sat vremena, zatvorio svoje benzinske crpke, u znak prosvjeda zbog Vladinog ograničavanja trgovačkih marži u maloprodaji goriva, tražeći liberalizaciju marži, ali i prijeteći obustavom maloprodaje naftnih derivata. O svemu su se oglasili i iz Petrola.

O njihovim zahtjevima, kao i o povećanju cijena na Petrolovim crpkama na konferenciji za novinare jučer je govorio i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ivo Milatić, koji je neizravno priznao da je Petrol u prva dva dana ove godine, do stupanja na snagu nove Uredbe o smanjenju trošarina, postupao u skladu sa zakonom, podigavši cijene za iznos razlike između trošarina prije Vladina smanjenja i onog koji se donosi redovitim uredbama, s ciljem regulacije cijena goriva.

– Donesena je uredba u kojoj je jasno fiksirana cijena na 3,86 lipa. Onda svakih 15 dana ide uredba koja spušta tu trošarinu. Dosad se uvijek događalo da u slučaju intermezza od dan ili dva distributeri nisu podizali tu cijenu. U ovom slučaju Petrol je to napravio i nismo presretni zbog toga. Ostali nisu, a jasno je to da od sutra moraju vratiti cijene onamo gdje i svi ostali. Na cijene koje sam izdiktirao. Taj se period mora dogoditi svakih 90 dana zbog Zakona o nafti i naftnim derivatima, kada moramo dati pauzu od jedan dan. Jasno, ovdje se išlo na to da se temeljna uredba donese na iznos koji je stvaran, a da se svakih 15 dana spušta kako bi ustvari cijena goriva bila jeftinija za dvije do dvije i pol kune, rekao je Milatić.


Na pitanje novinara o svojevrsnom ratu između Petrola i hrvatske Vlade odgovorio je da ne vidi nikakav rat.

Tagovi: Petrol, Ivo Peroš, cijene goriva, Nada Drobne Popović, regulirane cijene goriva, Crodux
PROČITAJ I OVO
PPD: Preispitati HERA-in novi izračun
SPORNA METODOLOGIJA
PPD: Preispitati HERA-in novi izračun
ZAGREB - Prema novoj metodologiji, cijena plina planira se smanjiti na 41 euro po megavatsatu.
Nekoliko kompanija želi graditi najveću solarnu elektranu u BiH
INTERES
Nekoliko kompanija želi graditi najveću solarnu elektranu u BiH
SARAJEVO - Elektroprivreda BiH naredne sedmice će zvanično ući u posjed parcele od 100 hiljada kvadratnih metara na području Banovića, gdje će biti izgrađena najjača solarna elektrana u našoj zemlji.
Nordex lani u gubitku, ali očekuje povećanje godišnje prodaje
U MINUSU
Nordex lani u gubitku, ali očekuje povećanje godišnje prodaje
BERLIN - Njemački proizvođač vjetroturbina Nordex u petak je izvijestio o većem gubitku za 2022., usred nepovoljnih makroekonomskih uvjeta, manjka opskrbe u proizvodnji i instalaciji.
Naučni savet EPS predlaže prekid transformacije u AD jer ugrožava opšte interese
PROTIVLJENJE
Naučni savet EPS predlaže prekid transformacije u AD jer ugrožava opšte interese
BEOGRAD – Većina članova Naučnog saveta Elektroprivrede Srbije na vanrednoj sednici usvojila je stav po kome predlažu obustavu najavljene transformacije EPS-a u akcionarsko društvo, jer bi sprovođenje onog što je planirano u predlogu Ministarstva rudarstva i energetike ugrozilo interese države, društva, građana i privrede.
Nafta se zadržala iznad 79 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta se zadržala iznad 79 dolara
LONDON - Cijene nafte na kraju tjedna bilježe rast na svjetskim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE