GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Naftna industrija Srbije razočarala polugodišnjim rezultatima

Naftna industrija Srbije razočarala polugodišnjim rezultatima
LOŠA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2023 / 08:05
Autor: SEEbiz / Momentum
ANALIZA - Naftna industrija Srbije (NIIS) zabeležila je veliki pad profitabilnosti u prvih šest meseci, nakon što su prošle godine izuzetno povoljni uslovi na tržištu i nabavka jeftinije ruske nafte vodili rekordnim poslovnim rezultatima.

Prosečna cena sirove nafte tipa Brent u prvom polugodištu bila je niža za 26 procenata u odnosu na isti period prošle godine i iznosila je 79,8 dolara po barelu.

Prihod u periodu oslabio je 22 odsto na 186,9 milijardi dinara, dok je samo u drugom tromesečju prodaja pala još jačom stopom od 36 odsto, delimično i usled rekordnih prihoda u istom periodu prošle godine, piše Momentum.

Ključni pokazatelj profitabilnosti, EBITDA, pao je 57 odsto na 28,5 milijardi, u prvom redu usled izuzetno skromnog učinka u drugom tromesečju od 8,6 milijardi dinara. Osim efekta „skupih zaliha“, veliki negativan uticaj na profitabilnost imala je i jednokratna isplata Vladi Republike Srbije u visini od sedam milijardi dinara (60 miliona evra) na ime potpisane donacije.

Neto dobit u prvih šest meseci pala je 69 odsto na 13,7 milijardi dinara, dok je samo u drugom tromesečju zabeležen krajnji rezultat u visini od 2,0 milijarde dinara u odnosu na prošlogodišnjih 28,1 milijardu dinara.

Kada je reč o likvidnosti, operativni novčani tok je bio u minusu od 4,8 milijardi dinara, usled isplate spomenute donacije i rekordnog poreza na dobit koji je kompanija platila u visini od 21 milijardu dinara.

NIS je povećao učešće na domaćem tržištu motornih goriva, koje je usled visoke prošlogodišnje osnove palo četiri procenta, na 79 odsto, dok je udeo u maloprodaji neznatno povećan na 48,4 odsto (pad ukupnog maloprodajnog tržišta od pet odsto).

I operativni pokazatelji zabeležili su silazni trend u odnosu na prošlu godinu. Proizvodnja je u prvih šest meseci pala dva odsto na 571 hiljadu uslovnih tona i bila je u skladu sa planom uprave kompanije. Prerada je pala šesto odsto na 1.976 hiljada tona, prema navodima uprave usled promenjenih makro okolnosti i ograničenja na izvoz derivata. Ukupan promet je bio niži za deset procenata i iznosio je 1.869 hiljada tona, uz pad veleprodaje od 11 odsto i maloprodaje od osam procenata.

Kapitalna ulaganja su zabeležila blaži rast u odnosu na prvo tromesečje, pa je CAPEX u prvih šest meseci dostigao 11,6 milijardi dinara što je povećanje od 52 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Ukupna zaduženost prema bankama pala je šesto odsto u odnosu na kraju juna prošle godine na 553 miliona evra.

Akcijama NIS-a na Beogradskoj berzi proteklih dana se uglavnom trgovalo na nivou od 710 dinara što odgovara tržišnoj kapitalizaciji kompanije od 115,8 milijardi dinara (oko 988 miliona evra).

Skupština NIS-a je u junu odobrila isplatu bruto dividende u visini od 143,3 dinara po akciji, a isplata će najverovatnije biti sprovedena u avgustu.

Tagovi: Naftna industrija Srbije, nafta, Gazpromneft, Gazprom
PROČITAJ I OVO
Slijedi li ozbiljno poskupljenje struje i plina?
ENERGENTI
Slijedi li ozbiljno poskupljenje struje i plina?
ZAGREB - Građane je zabrinula vijest o poskupljenju struje i plina od 1. listopada ove godine, no Vlada za N1 umiruje paniku.
Mađarska u problemima zbog nafte, mogao bi ih spasiti Janaf
KRIZA
Mađarska u problemima zbog nafte, mogao bi ih spasiti Janaf
ZAGREB - Mađarska strepi od moguće energetske krize nakon što je Ukrajina uvela djelomičnu zabranu tranzita ruske nafte do Mađarske preko svog teritorija.
Ukrajinski plinovodi: Hoće li opskrba biti moguća nakon isteka sporazuma s Rusijom?
PLINSKE MUKE
Ukrajinski plinovodi: Hoće li opskrba biti moguća nakon isteka sporazuma s Rusijom?
BRUXELLES - Europska unija započela je pregovore s Azerbejdžanom kako bi nadoknadila veći dio izvoza ruskog plina u Europu. Hoće li opskrba preko Ukrajine biti moguća nakon što krajem godine istekne ugovor s Rusijom?
Dio Vodica opet bez struje
PROBLEMI
Dio Vodica opet bez struje
VODICE - Otok Prvić, dio Srime i dio Vodica ponovno ostali su bez struje zbog preopterećenja mreže.
Pad cijena nafte, u fokusu Kina
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad cijena nafte, u fokusu Kina
LONDON - Kraj tjedna donio je pad cijena nafte na svjetskim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE