GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Naftna industrija Srbije razočarala polugodišnjim rezultatima

Naftna industrija Srbije razočarala polugodišnjim rezultatima
LOŠA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2023 / 08:05
Autor: SEEbiz / Momentum
ANALIZA - Naftna industrija Srbije (NIIS) zabeležila je veliki pad profitabilnosti u prvih šest meseci, nakon što su prošle godine izuzetno povoljni uslovi na tržištu i nabavka jeftinije ruske nafte vodili rekordnim poslovnim rezultatima.

Prosečna cena sirove nafte tipa Brent u prvom polugodištu bila je niža za 26 procenata u odnosu na isti period prošle godine i iznosila je 79,8 dolara po barelu.

Prihod u periodu oslabio je 22 odsto na 186,9 milijardi dinara, dok je samo u drugom tromesečju prodaja pala još jačom stopom od 36 odsto, delimično i usled rekordnih prihoda u istom periodu prošle godine, piše Momentum.

Ključni pokazatelj profitabilnosti, EBITDA, pao je 57 odsto na 28,5 milijardi, u prvom redu usled izuzetno skromnog učinka u drugom tromesečju od 8,6 milijardi dinara. Osim efekta „skupih zaliha“, veliki negativan uticaj na profitabilnost imala je i jednokratna isplata Vladi Republike Srbije u visini od sedam milijardi dinara (60 miliona evra) na ime potpisane donacije.

Neto dobit u prvih šest meseci pala je 69 odsto na 13,7 milijardi dinara, dok je samo u drugom tromesečju zabeležen krajnji rezultat u visini od 2,0 milijarde dinara u odnosu na prošlogodišnjih 28,1 milijardu dinara.

Kada je reč o likvidnosti, operativni novčani tok je bio u minusu od 4,8 milijardi dinara, usled isplate spomenute donacije i rekordnog poreza na dobit koji je kompanija platila u visini od 21 milijardu dinara.

NIS je povećao učešće na domaćem tržištu motornih goriva, koje je usled visoke prošlogodišnje osnove palo četiri procenta, na 79 odsto, dok je udeo u maloprodaji neznatno povećan na 48,4 odsto (pad ukupnog maloprodajnog tržišta od pet odsto).

I operativni pokazatelji zabeležili su silazni trend u odnosu na prošlu godinu. Proizvodnja je u prvih šest meseci pala dva odsto na 571 hiljadu uslovnih tona i bila je u skladu sa planom uprave kompanije. Prerada je pala šesto odsto na 1.976 hiljada tona, prema navodima uprave usled promenjenih makro okolnosti i ograničenja na izvoz derivata. Ukupan promet je bio niži za deset procenata i iznosio je 1.869 hiljada tona, uz pad veleprodaje od 11 odsto i maloprodaje od osam procenata.

Kapitalna ulaganja su zabeležila blaži rast u odnosu na prvo tromesečje, pa je CAPEX u prvih šest meseci dostigao 11,6 milijardi dinara što je povećanje od 52 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Ukupna zaduženost prema bankama pala je šesto odsto u odnosu na kraju juna prošle godine na 553 miliona evra.

Akcijama NIS-a na Beogradskoj berzi proteklih dana se uglavnom trgovalo na nivou od 710 dinara što odgovara tržišnoj kapitalizaciji kompanije od 115,8 milijardi dinara (oko 988 miliona evra).

Skupština NIS-a je u junu odobrila isplatu bruto dividende u visini od 143,3 dinara po akciji, a isplata će najverovatnije biti sprovedena u avgustu.

Tagovi: Naftna industrija Srbije, nafta, Gazpromneft, Gazprom
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u.
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
NA MREŽI
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
KRŠKO - Električni generator Nuklearne elektrane Krško (NEK) danas je nakon remonta ponovno priključen na elektroenergetsku mrežu. Nakon provjera na maloj snazi snaga elektrane će se postupno povećavati, najavili su iz NEK-a.
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
PROMJENA NAMJENE
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
NEW YORK - Solarna industrija polako se širi američkim Srednjim zapadom, privučena povoljnim najmom zemljišta, pristupom elektroenergetskom sustavu i državnim poticajima. Najbolje poljoprivredno zemljište mijenja namjenu, možda nepovratno, upozoravaju eksperti.
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
LONDON - Cijene nafte danas su porasle na međunarodnim tržištima.
Shell nadmašio procjenu dobiti u prvom kvartalu unatoč nižim cijenama plina
DOBRE BROJKE
Shell nadmašio procjenu dobiti u prvom kvartalu unatoč nižim cijenama plina
LONDON - Britanski naftni div Shell u četvrtak je izvijestio o dobiti u prvom tromjesečju većoj od očekivane, potaknutoj višim rafinerijskim maržama i snažnim trgovanjem naftom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE