GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nadzornici Petrola odobrili investicije u tri velike solarne elektrane na kninskom području

Nadzornici Petrola odobrili investicije u tri velike solarne elektrane na kninskom području
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.02.2022 / 10:40
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Petrolovi nadzornici dali su suglasnost upravi za provedbu ulaganja u solarne elektrane na kninskom području u Hrvatskoj. Riječ je o investiciji u tri velike solarne elektrane vrijednoj 17 milijuna eura.

Riječ je o solarnim elektranama Suknovci, Pliskovo i Vrbnik, sve u Šibensko-kninskoj županiji u Hrvatskoj. Njihov razvoj završen je prošle godine, a s proizvodnjom električne energije krenut će početkom 2023. godine.

Riječ je o tri velike solarne elektrane ukupne snage 22 megavata (MW), a to su Suknovci sa 10 MW, Pliskovo sa 6,3 MW i Vrbnik sa 5,7 MW. Očekivana proizvodnja električne energije bit će 29 gigavat sati (GWh).

„Prema ocjeni Nadzornog odbora, ulaganjem u ove solarne elektrane Grupa Petrol slijedi strateške ciljeve koji predviđaju 160 MW snage za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora do kraja 2025. godine na okoliš, ali je također dobra poslovna odluka“, rekao je predsjednik nadzornog odbora Janez Žlak.

Izvršna direktorica Petrola Nada Drobne Popović dodala je kako su ulaganja u izgradnju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora također u skladu s vizijom Petrol grupe koja je "postati integrirani partner u energetskoj tranziciji s izvrsnim korisničkim iskustvom".

Ove investicije uglavnom su usmjerene na hrvatsko tržište, što je, kako je rekla, vrlo važno za grupu. "Prošle godine smo završili akviziciju Crodux Derivati Dva, što će nam omogućiti da kroz prodajnu mrežu benzinskih postaja proširimo portfelj kupaca u području energetike i usluga energetske tranzicije", podsjetila je.

„Ulaganjem u instalaciju tri solarne elektrane na području Knina Grupa Petrol odgovara na povećane potrebe za električnom energijom, prateći Petrolovu predanost prelasku na niskougljično društvo i zelenu budućnost te podržava tvrtke, lokalne zajednice i kućanstva u svojoj energetskoj tranziciji", istaknula je.

Grupa Petrol trenutno ima dvije vjetroelektrane (Glunča i Ljubač u Hrvatskoj), 30 manjih solarnih elektrana, šest malih hidroelektrana, pet u BiH i jednu u Srbiji, a grupa je prisutna i u proizvodnji električne energije u manjim fotonaponskim pogonima. postrojenja.na krovovima benzinskih postaja i nekih drugih objekata.

Grupa Petrol je na kraju 2021. imala ukupnu instaliranu snagu od 68,9 MW za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. U razdoblju od 2021. do 2025. Grupa će 35% svog investicijskog potencijala ili 698 milijuna eura izdvojiti za ulaganja u energetsku tranziciju, od čega će najveći dio biti za ulaganja u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Uprava i Nadzorni odbor, navode iz tvrtke, usvojili su i ažuriranu verziju Petrolove politike upravljanja. Ovo postavlja glavne smjernice za menadžment tvrtke, kako će oni voditi i kontrolirati tvrtku.

Tagovi: Petrol, solarna elektrana Suknovci, solarna elektrana Pliskovo, solarna elektrana Vrbnik
PROČITAJ I OVO
Šveđani pronašli i četvrto oštećenje na Sjevernom toku
OŠTEĆENJE
Šveđani pronašli i četvrto oštećenje na Sjevernom toku
STOCKHOLM - Švedska obalna straža navodno je pronašla četvrto curenje plina na plinovodu Sjeverni tok.
Uragan Ian i pad zaliha u SAD-u podigli cijene nafte prema 89 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Uragan Ian i pad zaliha u SAD-u podigli cijene nafte prema 89 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 89 dolara budući da su smanjena proizvodnja u Meksičkom zaljevu zbog uragana Iana i pad zaliha u SAD-u zasjenili jačanje dolara koje koči potražnju.
Norveška će angažirati vojsku za zaštitu svojih plinskih i naftnih platformi
ANGAŽMAN
Norveška će angažirati vojsku za zaštitu svojih plinskih i naftnih platformi
OSLO - Norveška će angažirati vojsku radi zaštite svojih naftnih i plinskih postrojenja od moguće sabotaže, nakon što su napadnuta dva ruska plinovoda koja dovode plin u Europu, rekao je u srijedu norveški premijer.
NO Ine imenovao novu upravu, Péter Ratatics novi predsjednik
IMENOVANJA
NO Ine imenovao novu upravu, Péter Ratatics novi predsjednik
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine u srijedu je imenovao novu upravu te je za novog predsjednika postavio Pétera Rataticsa, a za članove uprave Berislava Gašu i Krisztiána Pulaya na prijedlog MOL-a te Miroslav Skalickog, Hrvoja Šimovića i Marina Zovka na prijedlog hrvatske vlade.
Plenković: Odmah kreću razgovori o promjeni načina upravljanja Inom
UPRAVLJANJE
Plenković: Odmah kreću razgovori o promjeni načina upravljanja Inom
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković najavio je u srijedu nakon aktualnog prijepodneva u Hrvatskom saboru da će se nakon imenovanja nove Uprave Ine odmah krenuti u razgovore s MOL-om o promjeni načina upravljanja Inom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE