GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Murphy žestoko o Čoviću: Inzistira na hrvatskoj kontroli Južne interkonekcije

Murphy žestoko o Čoviću: Inzistira na hrvatskoj kontroli Južne interkonekcije
OPTUŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2023 / 17:11
Autor: SEEbiz / klix.ba
SARAJEVO - Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy je u svom novom blogu oštro kritikovao predsjednika HDZ-a Dragana Čovića zbog odnosa prema pitanju plinovoda Južna interkonekcija.

Napomenuo je da su Čović i njegov HDZ uskratili podršku operateru BH-Gas angažovanom i na pitanjima spomenutog plinovoda. Optužio je Čovića da po ovom pitanju slijedi svoje interese.

"Blokada Zakona o Južnoj interkonekciji od strane HDZ-a desila se nakon što je ova stranka glasala za isti zakon u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine 2021. godine. Uprkos dobroj volji koalicionih partnera u FBiH da se ide dalje sa projektom, Čović je izabrao da slijedi sopstvene interese, a ne interese stanovnika FBiH", konstatovao je Murphy.

Prema njegovim riječima, Čović i HDZ su zanemarili odgovornost, koju predstavlja učešće u vlasti, kontinuiranim odbijanjem da se uključe u važne aktivnosti unapređivanja upravljačke strukture u BH-Gasu, što bi kompaniji omogućilo da provede ovaj projekat. Tvrdi da HDZ želi uspostaviti drugog operatera za distribuciju plina, a koji će biti pod etničkom kontrolom, kako je istakao, Hrvata.

"Umjesto da se krene dalje sa BH-Gasom, jedinom kompanijom koja ima kapacitet i koja je spremna da preuzme ovaj projekat kao izvođač, HDZ sada insistira na uspostavi drugog operatera za transport gasa pod etničkom kontrolom Hrvata. Za to nema uporišta u zakonu i to je nelogično i sa tehničkog i sa ekonomskog stanovišta", poručio je.

Upozorio bih da bi postojanje još jedne kompanije značilo rast troškova, dalju podjelu tržišta plina, potkopavanje funkcionalnosti vlasti u FBiH i jačanje, kako je naveo, malignog utjecaja Rusije.

Kako je konstatovao ambasador Murphy, vremena je sve manje, međunarodne finansijske institucije odustaju od finansiranja novih projekata za plin, a njihova spremnost da podrže interkonekciju vremenom će biti sve manja.

"Dalja odgađanja mogu dovesti do toga da bi potrošači i poslovni subjekti u FBiH morali platiti više za isti projekat ili, još gore, da uopće ne dođe do izgradnje Južne interkonekcije, čime će Bosna i Hercegovina izgubiti brojne ekonomske i sigurnosne koristi koje projekat donosi. Bez potrebnog finansijskog učešća, Bosna i Hercegovina će ostati i bez skoro 26 miliona eura, odnosno sredstava iz grantova Evropske unije iz investicionog okvira za Zapadni Balkan", naglasio je.

Naveo je da nejasni prijedlozi u vezi sa alternativnim izvorima finansiranja, koji, kako je ocijenio, teško da mogu biti realizovani, tek su jedna u nizu distrakcija, posebno ako ne bude postojao okvirni zakon za sam projekat, usklađen sa međunarodnim standardima i ekonomski opravdan.

"Drugim riječima, moguće je da će stav Dragana Čovića prema Južnoj interkonekciji uništiti ovaj projekat", naglasio je.

Smatra da je put za realizaciju Južne interkonekcije jasan, a to za njega znači i poboljšanje BH-Gasa.

"Prvo i osnovno, projekat se ne može, niti će ikada moći biti realizovan bez neophodnih zakonskih rješenja. Zakon o Južnoj interkonekciji mora biti usvojen, bez amandmana koji bi stvorili prostor za korupciju ili etničku segmentaciju. Privredno društvo BH-Gas, zaduženo za proizvodnju i transport gasa u FBiH, mora biti unaprijeđeno i restrukturisano kako bi bilo na usluzi svim građanima, a sve posredstvom reformisanja Nadzornog odbora i uprave", poručio je.

Tagovi: Michael Murphy, Južna interkonekcija, Dragan Čović, Plinacro
PROČITAJ I OVO
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
GUBITAK
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
MOSKVA - Plinski div Gazprom u vlasništvu Kremlja priopćio je u četvrtak da je pao na neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) u 2023., što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, usred sve manje trgovine plinom s Europom, nekada njegovim glavnim prodajnim tržištem.
Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u.
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
NA MREŽI
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
KRŠKO - Električni generator Nuklearne elektrane Krško (NEK) danas je nakon remonta ponovno priključen na elektroenergetsku mrežu. Nakon provjera na maloj snazi snaga elektrane će se postupno povećavati, najavili su iz NEK-a.
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
PROMJENA NAMJENE
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
NEW YORK - Solarna industrija polako se širi američkim Srednjim zapadom, privučena povoljnim najmom zemljišta, pristupom elektroenergetskom sustavu i državnim poticajima. Najbolje poljoprivredno zemljište mijenja namjenu, možda nepovratno, upozoravaju eksperti.
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
LONDON - Cijene nafte danas su porasle na međunarodnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE