GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Moldavija počinje kupovati američki LNG preko Grčke

Moldavija počinje kupovati američki LNG preko Grčke
LNG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2024 / 15:27
Autor: SEEbiz

ATENA - Moldavski opskrbljivač plinom Energocom priopćio je u ponedjeljak da će opskrbljivati svoje potrošače probnim količinama ukapljenog prirodnog plina (LNG) podrijetlom iz SAD-a.

Moldavija se gotovo isključivo oslanjala na ruski plin prema ugovoru s Gazpromom, ali je pojačala napore za diverzifikacijom nakon invazije Moskve na susjednu Ukrajinu prije dvije godine.

Energocom je u priopćenju rekao da će kupovati LNG s plutajućeg terminala u Aleksandrupolisu u suradnji s grčkom državnom tvrtkom DEPA Commercial.

“U ponedjeljak i utorak kupovat ćemo 14. 000 MWh prirodnog plina svaki dan u luci Aleksandropolisu. Ukupno je oko 28.000 MWh, što je ekvivalent 2,6 milijuna prostornih metara”, rekao je Viktor Binzar, v.d. direktora Energocoma.

Tvrtka je već testirala rutu uvoza iz Grčke, kupujući malu količinu plina 2023.

Moldavija trenutno ne kupuje plin od Rusije, ali se njezina odcijepljena regija Pridnjestrovlje oslanja na ruske energente.

Ukupna potražnja za plinom iznosi nešto više od tri milijarde prostornih metara godišnje.

Tagovi: Moldavija, LNG, GrčkA
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 81 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 81 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 81 dolara budući da trgovci važu naznake jačanja potražnje na pragu ljetne sezone vožnje u SAD-u i pojačani oprez američke središnje banke pri razmatranju troškova zaduživanja.
EU premašio plan o štednji plina
PLIN
EU premašio plan o štednji plina
BRUXELLES - Europska unija smanjila je potrošnju plina više no što je planirala, a Hrvatska je uštedom na razini europskog prosjeka, pokazalo je izvješće Europske komisije.
Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SOLARI
Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SMEDEREVO - U naselju Saraorci pored Smedereva, završena je prva faza radova na izgradnji najveće solarne elektrane u Srbiji ,,Saraorci” čija ukupna snaga u prvoj fazi iznosi 9.86MW (11,8 MWp) dok u je u drugoj fazi predviđena snaga od 1.5MW (1,86 MWp).
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NEW YORK - Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 83 dolara budući da je najava Rusije o smanjivanju opskrbe prevagnula nad signalima američke središnje banke da bi mogla podići troškove zaduživanja ako inflacija ne popusti.
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
LJUBLJANA - Dioničari Petrola danas su na skupštini u Ljubljani potvrdili prijedlog uprave društva da se od 74,2 milijuna eura bilančne dobiti 74 milijuna eura namijeni za isplatu dividendi, odnosno 1,80 eura bruto po dionici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE