GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MOL kreše kapitalnu potrošnju zbog koronakrize

MOL kreše kapitalnu potrošnju zbog koronakrize
REZOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.04.2020 / 13:19
Autor: SEEbiz / H

BUDIMPEŠTA - Mađarska naftna i plinska grupa MOL povukla je smjernicu o dobiti u 2020. ovoj godini i srezala planiranu kapitalnu potrošnju za četvrtinu u sklopu izmjene poslovnih i financijskih ciljeva zbog pandemije koronavirusa.

Vlade zemalja srednje i istočne Europe na kojima MOL posluje uvele su hitne mjere kako bi zaustavile pandemiju Covida 19, uključujući djelomičnu ili potpuno karantnu, što je rezultiralo znatnim usporavanjem gospodarskih aktivnosti.

MOL je također u proteklim tjednima proveo preventivne i mjere opreza kako bi umanjio vjerojatnost zaraze među zaposlenima i klijentima, ističe se u priopćenju.

Predsjednik upravnog odbora i izvršni direktor Zsolt Hernadi ukazuje na neizvjesne izglede za poslovanje u predstojećem razdoblju.

"Iako je energetski sektor u povoljnijem položaju kad je u pitanju podnošenje ekonomskih teškoća od nekih drugih sektora, i on ulazi u razdoblje neizvjesnosti s kakvim se vjerojatno nikad dosad nije suočio", ističe Hernadi.

MOL je stoga ažurirao poslovne i financijske ciljeve za ovu godinu, povukavši smjernicu o dobiti prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA).

U godišnjem izvješću za 2019. procijenili su da će, zahvaljujući 6-mjesečnom doprinosu polja Azeri-Chirag-Gunašli- ostvariti čistu EBITDA, prilagođenu za promjenu vrijednost zaliha, od oko 2,5 milijardi dolara.

Planirana kapitalna potrošnja smanjena je "minimalno 25 posto", ispod 1,5 milijardi dolara, najavili su u MOL-u, pojašnjavajući da su odgodili ulaganja "koja nisu ključna".

Dodatni su razlog kresanja potrošnje uska grla u opskrbi zbog karantne, ističu u MOL-u, dodajući da bi je mogli sniziti još i više.

Najavili su i temeljitu reviziju operativnih troškova radi očuvanja gotovine.

Ističu i da su nakon kupnje udjela u polju Azeri-Chirag-Gunašli osigurali 2,0 do 2,5 milijardi likvidnosti kako bi se prebrodila dugotrajna kriza i iskoristile prilike kada se situacija počne normalizirati.

Planiraju također zadržati dobit iz 2019. godine, "dok se situacija ne normalizira", nakon čega bi mogla biti isplaćena u obliku dividendi, ukoliko dioničari tako odluče, stoji u priopćenju.

Najavljuju i da bi zbog manje potražnje za gorivom, punih skladišnih kapaciteta i smanjenog rada rafinerija mogli privremeno smanjiti proizvodnju u nekim međunarodnim postrojenjima.

Stoga su snizili zacrtanu proizvodnju, sa 120 tisuća na 115-120 tisuća barela ekvivalenata nafte po danu. uz pretpostavku 6-mjesečnog doprinosa polja Azeri-Chirag-Gunašli.

Napominju također da je potražnja za derivatima zbog karantene pala 20 do 40 posto i dodaju da koriste "trenutno atraktivne" marže za održavanje rada svih rafinerija, čak i onih u kojima je smanjen obujam rada.

MOL će nastaviti osiguravati i stalnu opskrbu naftom i kemijskim proizvodima u svim ključnim zemljama, dodaju..

Tagovi: kompanija MOL, Zsolt Hernadi, MOL, Azeri-Chirag-Gunašli, nafta
PROČITAJ I OVO
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
OIE
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
BERLIN - Obnovljivi izvori energije pokrivali su oko 56% potrošnje električne energije u Njemačkoj u prvom kvartalu 2024.
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE