GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović: Energetska učinkovitost pomaže u prilagodbi klimatskim promjenama

Milanović: Energetska učinkovitost pomaže u prilagodbi klimatskim promjenama
PREDSJEDNIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2021 / 14:14
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ekonomski gubici od ekstrema povezanih s klimatskim promjenama u EU dosežu 12 milijardi eura godišnje, a energetska učinkovitost je ono što može pomoći u prilagodbi tim promjenama i da se ne gube već stvaraju radna mjesta, poručio je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u petak nakon sastanka s predstavnicima hrvatskih regionalnih energetskih agencija.

Sastanak je održan u Energetskom centru Bračak u Zaboku povodom Svjetskog dana energetske učinkovitosti, koji se obilježava svakog 5. ožujka u cilju podizanja svijesti o potrebi ukupnog smanjenja potrošnje energije te mogućnostima održivog korištenja energije, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednika RH.

Hrvatske regionalne energetske agencije posljednjih 13 godina - zajedno sa županijama, gradovima i općinama - provode projekte održivog korištenja energije, a realizirale su investicije s područja čiste energije u vrijednosti većoj od milijardu kuna.

Uspješno sudjeluju u brojnim EU projektima usmjerenim na energetsku obnovu javne infrastrukture, razvijaju nove poslovne modele i financijske instrumente i u tom su pogledu hrvatski pioniri energetske tranzicije, rečeno je između ostaloga na tom sastanku.

Predsjednik Milanović istaknuo je da bez energetske učinkovitosti nema ni učinkovite prilagodbe klimatskim promjenama, a klimatska kriza je potencijalno i najveća globalna kriza koja nas očekuje u budućnosti.

"Iskustva u postizanju obnovljive i učinkovite energije te zaštite klime u Hrvatskoj, koju već imaju regionalne energetske agencije, dobar su primjer svima u Hrvatskoj na lokalnoj, ali i nacionalnoj razini, da možemo i moramo još bolje kada je u pitanju energetska učinkovitost. Naša djeca moraju ići u bolje škole, zgrade u kojima živimo trebaju biti i sigurne i energetski učinkovite, naši gradovi zaslužuju postati energetski pametni. Ekonomski gubici od ekstrema povezanih s vremenom i klimom u EU iznose već 12 milijardi eura godišnje. Energetska učinkovitost ono je što nam može pomoći da se prilagodimo klimatskim promjenama, da ne gubimo radna mjesta već da ih stvaramo povećavajući standard života svakoga od nas”, poručio je Milanović nakon sastanka.

U Hrvatskoj djeluje pet regionalnih energetskih agencija, koje zapošljavaju 70 stručnjaka, dok ih u EU djeluje preko 350, od kojih neke postoje već više od 40 godina.

“Danas u EU ima četiri milijuna 'zelenih radnih mjesta'. To uključuje oko 1,4 milijuna radnih mjesta u energetskom sektoru koja se odnose na tehnologije proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i preko 900.000 radnih mjesta povezanih s aktivnostima u području energetske učinkovitosti. To je ono na što trebamo staviti fokus. Hrvatska ima znanje. Tome u prilog govori i činjenica kako hrvatske energetske agencije redovito koordiniraju europske razvojne projekte, pružaju usluge Europskoj komisiji i aktivne su na području cijele Europske unije. Danas je važno da svatko od nas zna da energetska učinkovitost znači bolje za njega, za Hrvatsku, a onda i za Zemlju”, naglasio je Julije Domac, posebni savjetnik Predsjednika RH za energiju i klimu i ravnatelj REGEA-e.

Učinkovitijom upotrebom energije i manjom potrošnjom građani mogu smanjiti svoje račune za energiju, pomoći u zaštiti okoliša, ublažiti klimatske promjene, poboljšati kvalitetu svog života i smanjiti oslanjanje EU na vanjske dobavljače nafte i plina, navodi se dalje u priopćenju.

Još 2007. EU je postavila tri ključna cilja - smanjenje emisija stakleničkih plinova za 20 posto s razina iz 1990., proizvodnja 20 posto energije iz obnovljivih izvora u EU i 20 posto poboljšanja u energetskoj učinkovitosti. Svjetski dan energetske učinkovitosti obilježava se od 1998. godine.

Na sastanku s predsjednikom RH bili su i član Vijeća za energetsku tranziciju i ravnatelj Regionalne energetske agencije Kvarner iz Rijeke Darko Jardas, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjever iz Koprivnice Ivan Šimić, direktor Međimurske energetske agencije iz Čakovca Alen Višnjić, zamjenik ravnatelja Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) Velimir Šegon i pomoćnica ravnatelja Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) Ivana Benković, zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: Zoran Milanović, Julije Domac, energetska učinkovitost
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale ispod 66 dolara, trgovce zabrinulo širenje korone u Indiji
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 66 dolara, trgovce zabrinulo širenje korone u Indiji
LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 66 dolara od pritiskom zabrinutosti da će nagli rast broja zaraženih covidom 19 u Indiji smanjiti potražnju za gorivom u trećom po veličini uvozniku nafte u svijetu.
HIP-Petrohemija ulazi u proces pokretanja proizvodnje
PROIZVODNJA
HIP-Petrohemija ulazi u proces pokretanja proizvodnje
PANČEVO - HIP-Petrohemija je najavila da će posle realizacije starta Energetike i Fabrike otpadnih voda u četvrtak i petak pokrenuti proizvodnju u fabrikama Etilen, Polietilen visoke gustine (PEVG) i Polietilen niske gustine (PENG), saopšteno je danas.
Kina želi dodatne količine ruskog plina
PLIN
Kina želi dodatne količine ruskog plina
PEKING - Kina je pokazala zanimanje za povećani uvoz plina iz Rusije jer očekuje da će u narednih 15 godina udvostručiti potrošnju prirodnog plina.
Prekid libijskog izvoza podigao cijene nafte prema 68 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Prekid libijskog izvoza podigao cijene nafte prema 68 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 68 dolara, potaknute prekidom libijskog izvoza i očekivanjima da će najnoviji podaci iz SAD-a signalizirati stabilan oporavak potražnje za energentima.
IEA izdala zastrašujuće upozorenje o emisijama CO2
UPOZORENJE
IEA izdala zastrašujuće upozorenje o emisijama CO2
LONDON - Globalne emisije ugljikovog dioksida od energije ove godine bilježe povećanje od gotovo 5 posto, što je naznaka da ekonomski oporavak od covida-19 može biti "sve samo ne održiv" za klimu, objavila je u utorak Međunarodna agencija za energetiku (IEA).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE