GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Križevčani imaju priliku zaraditi na zelenoj energiji

Križevčani imaju priliku zaraditi na zelenoj energiji
PRILIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2024 / 12:38
Autor: SEEbiz
KRIŽEVCI - Grad Križevci, nakon Sunčanih krovova, priprema sličan projekt, čiji će dionici također moći postati građani, koji će ulagati novac i tako materijalno podržati ideju proizvodnje zelene energije, a također i ostvariti određenu dobit.

Iz Grada Križevaca za 27. kolovoza najavili su javno predavanje o projektu Gradimo našu energiju na Gradskoj tržnici. Kako pojašnjavaju, Energetska zadruga ZEZ Sunce, uz podršku Grada Križevaca i križevačke energetske zadruge KLIK najavljuje priliku za uključivanje u projekt nove solarne elektrane na Gradskoj tržnici u Križevcima.

Kampanjom, koja će biti otvorena početkom ožujka, ZEZ Sunce će kroz članske uloge prikupljati sredstva za izgradnju solarne elektrane na spomenutom objektu. Energija iz ove solarne elektrane će se prodavati na tržištu, a ostvarena dobit isplaćivati članovima te će se ulagati u projekte smanjenja energetskog siromaštva i zaštite okoliša. Svi članovi ZEZ Sunca će ujedno postati suvlasnici solarne elektrane.

Sudjelovanje u izgradnji solarne elektrane na Gradskoj tržnici bit će otvoreno za građane iz cijele Hrvatske, ali prednost će u prvih sedam dana od otvaranja kampanje ili do 50 posto potrebnog ulaganja imati građani Križevaca te općina Sveti Ivan Žabno, Sveti Petar Orehovec, Gornja Rijeka i Kalnik. Cilj je da se dobrobiti projekta u što većoj mjeri zadrže na lokalnoj razini. Članovi ZEZ Sunca mogu biti i fizičke i pravne osobe.

Projekt je vrijedan otprilike 160.000 eura, otkriva za Hinu gradonačelnik Križevaca Mario Rajn.

- Prvi projekt u kojem su mogli participirati građani, a takav će uz neke izmjene biti i nadolazeći, izdvajao se od sličnih u tome što su građani mogli dio novca, umjesto u tradicionalnu štednju, uložiti u postavljanje fotonaponskih panela na javnim zgradama i u proizvodnju električne energije. Kroz takav vid ulaganja, pokazalo se, ostvarili su veću dobit nego od kamata na štednju u bankama, ističe Rajn. Primjerice, na godišnjoj razini je svatko tko uložio u projekt Sunčani krovovi dobio je četiri posto od uloženog novca.

Razlika između ZEZ Sunce i Sunčanih krovova jest ta što će građani kroz nadolazeći projekt ostvariti udio u zadruzi, a u Sunčanom krovovima potpisivali su ugovore o mikrozajmu, što se pokazalo administrativno zahtjevnim.

Oba projekta nudila su ili nude građanima priliku na povrat uloženog novca, kaže Rajn i dodaje kako je podupiranje takvih projekata nisko rizično, odnosno ovisi o meteorološkim uvjetima. Najveći rizik jest taj da tuča ili grad uništi dio fotonaponskih ćelija, a da bi on bi što manji, sva je oprema osigurana u osiguravajućoj kući.

Rajn ističe još jednu razliku između postojećeg i nadolazećeg projekta. Ona se očituje kroz to što je proizvedena energija u Sunčanim krovovima bila iskorištena u križevački javnim zgradama na kojima su postavljeni paneli. Projekt ZEZ Sunce proizvedenu energiju će prodavati na slobodnom tržištu. Drugim riječima, prihvaća se tržišni mehanizam u kojem se ostvaruju čisti ekonomski principi kroz burzovnu vrijednost električne energije.

Razgovarao sam s brojnim gradonačelnicima koji su željeli preslikati naš model, ali, koliko mi je poznato, do sada ga nisu primijenili u svojim lokalnim sredinama, kaže Rajn i dodaje da Križevci nisu izmislili toplu vodu, nego su preslikali ono što je u razvijenom dijelu Europe uobičajen način ulaganja građana u obnovljive izvore energije.

Tagovi: Križevci, zelena energija, oie, solari, sunčani krovovi
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE