GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina postaje glavni igrač na tržištu plina

Kina postaje glavni igrač na tržištu plina
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2020 / 19:25
Autor: SEEbiz
PEKING - Zamjena ugljena čistijim izvorima energije u Kini velika je prilika za pružatelje ukapljenog prirodnog plina (LNG).

Kina je u srpnju ostvarila povijesni rekord po uvozu plina, zakupivši ogromne količine plina koji se dostavlja plinovodima, ali i LNG-a. Carinska uprava je objavila da je Kina u srpnju uvezla 12,25 mlrdm m3 plina, ili 27% više nego u istom mjesecu lani, ili 13% više nego u lipnju. Isporuke LNG-a prema Kini porasle su za 7 mlrd. m3, a plin iz plinovoda za 5 mlrd. m3

Prirodni plin je fosilno gorivo, ali sagorijeva okoliš puno nižim emisijama CO2 od naftnih derivata ili ugljena.

Istodobno, tradicionalni korisnici nafte i ugljena mogu se preusmjeriti na plin relativno jednostavnim tehnološkim mjerama. Zbog ovih karakteristika smatra se izvorom energije koji može olakšati prijelaz na energiju s niskim udjelom ugljika, pa stoga ne čudi što je Kina posljednjih godina postala jedan od najvećih korisnika prirodnog plina, s brzim razvojem koji se više ne temelji na ugljenu nego na čistijim izvorima energije. Kina nema dovoljno veliku domaću proizvodnju plina i to je prilika za izvoznike.

Prijevoz ukapljenog prirodnog plina (LNG) također je sve konkurentniji u pogledu opskrbe cjevovodima. Mnoge su kompanije stoga strateški usmjerile svoje ambicije prema kineskom tržištu od kojeg se u budućnosti očekuje mnogo.

Kina iduće godine planira postati najveći svjetski uvoznik LNG-a. Sada je to Japan koji je LNG počeo uvoziti još prije pola stoljeća i ondje ima udio od 40% u proizvodnji energije. Taj će udio samo rasti jer Japan nakon katastrofe u nuklearnoj elektrani u Fukushimi ne može više računati na širenje proizvodnje energije iz nuklearnih izvora, a okolišni propisi gotovo da onemogućavaju izgradnju novih elektrana na ugljen.

Zbog svega navedenog prirodni plin postaje gotovo jedini energent koji bilježi stabilan rast, nije u krizi i pred kojim je izgledno pozitivna perspektiva.

 

Tagovi: Kina, tržište plina, kinesko tržište plina, ugljen, uvoz plina, LNG plin, ukapljeni prirodni plin
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte prošloga tjedna pale oko jedan posto
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte prošloga tjedna pale oko jedan posto
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna blago pale, nakon dva tjedna rasta, jer se rast zapadnih gospodarstava usporava, što će oslabiti potražnju za 'crnim zlatom'.
Članice OPEC-a sastaju se u Beču: Čeka li nas novo smanjenje proizvodnje nafte?
NAFTA
Članice OPEC-a sastaju se u Beču: Čeka li nas novo smanjenje proizvodnje nafte?
LONDON - Članice Organizacije zemalja za izvoz nafte (OPEC) sastat će se u danas u Beču kako bi raspravljali o novom sporazumu kojim bi se eventualno prilagodile proizvodne kvote nafte za ovu i narednu godinu te eventualno usvojilo i smanjenje proizvodnje.
Od utorka skuplje gorivo, Vlada omogućila trgovcima veće marže
CIJENE GORIVA
Od utorka skuplje gorivo, Vlada omogućila trgovcima veće marže
ZAGREB - Od utorka nas na benzinskim postajama očekuju više cijene goriva.
Gubitak EPS-a u 2022.povećan čak pet puta
SVE GORE
Gubitak EPS-a u 2022.povećan čak pet puta
BEOGRAD - Elektroprivreda Srbije je prošlu godinu završila sa gubitkom od gotovo 619 miliona evra, pokazuju zvanični finansijski izveštaji. Ovaj gubitak je gotovo petostruko veći u odnosu na godinu pre.
EBRD kreditira Eles s 25 milijuna eura
KREDITI
EBRD kreditira Eles s 25 milijuna eura
LJUBLJANA - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) dala je zajam od 25 milijuna eura operatoru sustava prijenosne mreže Elesu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE