GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina postaje glavni igrač na tržištu plina

Kina postaje glavni igrač na tržištu plina
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2020 / 19:25
Autor: SEEbiz
PEKING - Zamjena ugljena čistijim izvorima energije u Kini velika je prilika za pružatelje ukapljenog prirodnog plina (LNG).

Kina je u srpnju ostvarila povijesni rekord po uvozu plina, zakupivši ogromne količine plina koji se dostavlja plinovodima, ali i LNG-a. Carinska uprava je objavila da je Kina u srpnju uvezla 12,25 mlrdm m3 plina, ili 27% više nego u istom mjesecu lani, ili 13% više nego u lipnju. Isporuke LNG-a prema Kini porasle su za 7 mlrd. m3, a plin iz plinovoda za 5 mlrd. m3

Prirodni plin je fosilno gorivo, ali sagorijeva okoliš puno nižim emisijama CO2 od naftnih derivata ili ugljena.

Istodobno, tradicionalni korisnici nafte i ugljena mogu se preusmjeriti na plin relativno jednostavnim tehnološkim mjerama. Zbog ovih karakteristika smatra se izvorom energije koji može olakšati prijelaz na energiju s niskim udjelom ugljika, pa stoga ne čudi što je Kina posljednjih godina postala jedan od najvećih korisnika prirodnog plina, s brzim razvojem koji se više ne temelji na ugljenu nego na čistijim izvorima energije. Kina nema dovoljno veliku domaću proizvodnju plina i to je prilika za izvoznike.

Prijevoz ukapljenog prirodnog plina (LNG) također je sve konkurentniji u pogledu opskrbe cjevovodima. Mnoge su kompanije stoga strateški usmjerile svoje ambicije prema kineskom tržištu od kojeg se u budućnosti očekuje mnogo.

Kina iduće godine planira postati najveći svjetski uvoznik LNG-a. Sada je to Japan koji je LNG počeo uvoziti još prije pola stoljeća i ondje ima udio od 40% u proizvodnji energije. Taj će udio samo rasti jer Japan nakon katastrofe u nuklearnoj elektrani u Fukushimi ne može više računati na širenje proizvodnje energije iz nuklearnih izvora, a okolišni propisi gotovo da onemogućavaju izgradnju novih elektrana na ugljen.

Zbog svega navedenog prirodni plin postaje gotovo jedini energent koji bilježi stabilan rast, nije u krizi i pred kojim je izgledno pozitivna perspektiva.

 

Tagovi: Kina, tržište plina, kinesko tržište plina, ugljen, uvoz plina, LNG plin, ukapljeni prirodni plin
PROČITAJ I OVO
U Pljevljima planirana izgradnja SE Kosanica snage do 120 MWp
SOLARI
U Pljevljima planirana izgradnja SE Kosanica snage do 120 MWp
PLJEVLJA - Tvrtka Kosanica solar iz Pljevalja u tom gradu planira izgraditi solarnu elektranu ukupne instalirane snage do 120 MWp.
Blagi pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Blagi pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte bile su nešto niže u današnjem azijskom trgovanju.
Đedović Handanović: Naši prijenosni sustavi bolji su od susjednih zbog velikih ulaganja
PORUKE
Đedović Handanović: Naši prijenosni sustavi bolji su od susjednih zbog velikih ulaganja
BEOGRAD - Ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas, povodom nedavnog kolapsa u opskrbi električnom energijom u zemljama regije, da su naši prijenosni sustavi "bolji od susjednih" zbog velikih ulaganja i da u trenutku kolapsa imali smo stabilnu proizvodnju i stabilan prijenos.
Rekordna potražnja za solarnom energijom u SAD-u
SOLARI
Rekordna potražnja za solarnom energijom u SAD-u
NEW YORK - Solarna energija doživljava procvat u Sjedinjenim Državama kako potražnja za električnom energijom raste, nadmašujući rast bilo kojeg drugog izvora električne energije i pobijajući tvrdnje da je energetska tranzicija neuspjeh.
Vlada odgovorila na novu MOL-ovu arbitražu: Postojala je prijetnja da vrtići i bolnice ostanu bez plina
ODGOVOR
Vlada odgovorila na novu MOL-ovu arbitražu: Postojala je prijetnja da vrtići i bolnice ostanu bez plina
ZAGREB - Vlada je u vrijeme najveće energetske krize poduzimala mjere za sigurnost opskrbe plinom građana u skladu sa zakonskim odredbama, poručili su u subotu iz Vlade odgovarajući na MOL-ovo pokretanje arbitraže protiv Hrvatske zbog mjera nametnutih tržištu plina 2022. i 2023. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE