GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina će do 2030. dominirati globalnim tržištem offshore vjetroelektrana

Kina će do 2030. dominirati globalnim tržištem offshore vjetroelektrana
DOMINACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.09.2020 / 12:46
Autor: SEEbiz / OIE.hr
ZAGREB - Globalni segment vjetroelektrana na moru (offshore) vjerojatno će do 2030. rasti sedam puta, uglavnom zahvaljujući povećanju kapaciteta na tri glavna tržišta: Kine, Velike Britanije i SAD-a.

Kina će predvoditi trio s više od 25 posto novih kapaciteta na moru do 2030., slijedi Velika Britanija (16 posto) i SAD (11 posto). Kina je spremna dominirati, pokazuje analiza tvrtke GlobalData.

Analiza otkriva da će Kina predvoditi globalni kapacitet od 2021. pa nadalje, čineći više od 25 posto globalnog instaliranog kapaciteta do 2030. Očekuje se da će do 2030. globalni kapacitet vjetroelektrana na moru nadmašiti 203 GW, a najveći doprinos tome dati će Kina (41,6 GW), Velika Britanija (27,5 GW) i SAD (18,9 GW).

Kina ima izniman potencijal vjetra s procjenom iskoristivog kopnenog potencijala od 2380 GW i 600 GW na moru. Kineskom offshore vjetroindustrijom trenutno dominiraju državne kineske energetske tvrtke, dok se strani igrači udružuju s kineskim tvrtkama kako bi postali dio ove dugoročne značajne tržišne prilike.

U tvrtki GlobalData ističu kako je rastući apetit za širenjem zelene energije u energetkom miksu u zemlji odredio smjer za širenjem u kineskim neistraženim vodama te da bi, uz same benefite čiste zelene energije, rast u kineskom offshore vjetroenergetskom sektoru trebao otvoriti i velike mogućnosti zapošljavanja. No, napominju da je potrebno pojednostaviti postupke odobravanja projekata, izgraditi pouzdan lanac opskrbe i smanjiti čimbenike koji investitorima pružaju financijsku neizvjesnost, kako bi ovo širenje offshor sektora vjetroelektrana postalo stvarnost.

Tagovi: offshore vjetroelektrane, zelena energija, energija vjetra
PROČITAJ I OVO
Krčki terminal: Pristao šesti tanker za LNGP
LNG
Krčki terminal: Pristao šesti tanker za LNGP
OMIŠALJ - Na terminal za prihvat ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Omišlju koncem proteklog tjedna pristao je šesti po redu tanker za LNG pod nazivom Kinisis.
Cijene nafte porasle treći tjedan zaredom
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle treći tjedan zaredom

LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer se očekuje da će s oporavkom gospodarstava od koronakrize ojačati potražnja za 'crnim zlatom'.

Preskupo gorivo u Srbiji
CENE GORIVA
Preskupo gorivo u Srbiji
BEOGRAD - Cena benzina u Srbiji je među najvišim u regionu, zbog čega se rezervoar na putu do Grčke puni nakon izlaska iz Srbije, dok oni koji žive u poblizu granice sa Bosnom i Hercegovinom i Severnom Makedonijom često odlaze u ove zemlje kako bi napunili rezervoar.
Energetska tranzicija: Nafta polako gubi primat
TRANZICIJA
Energetska tranzicija: Nafta polako gubi primat
ZAGREB - Nafta gubi primat i kroji se nova geopolitika, piše u subotu Večernji list navodeći da je zbog klimatskih promjena na djelu energetska tranzicija prema vjetru, suncu, kobaltu, litiju...
Terminali FBiH kreću u veliku investiciju
INVESTICIJE
Terminali FBiH kreću u veliku investiciju
SARAJEVO - Operator Terminali Federacije BiH kreće u novu veliku investiciju rekonstrukcije terminala tečnih naftnih goriva u Blažuju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE