GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Karlovac želi iskoristiti geotermalne potencijale

Karlovac želi iskoristiti geotermalne potencijale
GRIJANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2024 / 07:47
Autor: SEEbiz
KARLOVAC - Grad Karlovac počinje s pripremnim radovima na bušotini geotermalnog izvora. Prvi u Hrvatskoj planira se grijati na toplu vodu. Za to su, osim radova na bušotini, već odrađeni i poslovi na izmjeni vrelovodnih cijevi. Pretpostavlja se da se na 2 i pol kilometra dubine nalazi izvor vode s temperaturom od 126 stupnjeva Celzijevih...

Šuma Šumbar jedno je od potencijalnih nalazišta vruće vode na području Karlovca. Upravo tu počinju radovi na pripremi terena za istražnu bušotinu.

- Istražna bušotina je na ovoj lokaciji predviđena, nakon godina mjerenja, istraživanja, skupljanja podataka, tako da je ova lokacija već određena. Dubina će biti nešto više od 2 i pol kilometra, kaže za HRT Vlatko Kovačić, direktor tvrtke GeotermiKA.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da bi temperatura vode u podzemlju mogla biti 126 Celzijevih stupnjeva!

- Davanja bi trebala biti - naravno, s uključenim pumpama i tako dalje - oko 7000 kubnih metara na dan, kaže voditelj projekta Boris Vrbanac.

Plan je da se tom vodom griju korisnici gradske toplane.

- Gradska toplana je kroz dosad provedeni projekt revitalizacije vrelovodne mreže napravila pretpostavke da se uvedu obnovljivi izvori u centralni toplinski sustav grada Karlovca, kaže direktor Toplane Karlovac Zdravko Eremić.

Prostornim planom već je predviđena trasa dovoda geotermalne vode u Karlovac.

- Kad uspijemo dovesti tu geotermalnu vodu do naše Toplane, mi ćemo biti jedini grad u Hrvatskoj, vjerujem i na ovom prostoru, gdje centralni toplinski sustav koristi obnovljive izvore energije, kaže gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

Zasad je novac osiguran samo do ove faze, dakle, do uređenja bušotinskog prostora. Za ostatak posla - treba još pronaći izvor financiranja. U Gradu su optimistični oko cijelog projekta koji je samo nastavak zelene tranzicije ovoga grada. Podsjetimo, 14 gradskih objekata na krovovima već ima solarne elektrane, a uskoro će početi i zamjena kompletne javne rasvjete Grada led-tehnologijom.

Tagovi: Karlovac, geotermalna energija, grijanje, geotermika, toplana karlovac, eremić
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima na 88 dolara u očekivanju smjernica američke središnje banke o troškovima zaduživanja koji bi mogli zakočiti potražnju za naftom.
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
DOBRE BROJKE
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
ZAGREB - Jadranski naftovod (Janaf) u prvom ovogodišnjem tromjesečju poslovao je s neto dobiti od gotovo 13 milijuna eura, što je za 15 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, uz ukupne prihode od 34 milijuna eura ili šest posto niže, izvijestili su danas iz te kompanije.
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
DIVIDENDA
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
BEOGRAD - Upravni odbor Naftne industrije Srbije (NIIS) utvrdio je prijedlog odluke skupštine dioničara o raspodjeli dobiti ostvarene u 2023. godini, priopćeno je iz te kompanije putem Beogradske burze.
Cijene nafte pale, prate se pregovori Izraela i Hamasa
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale, prate se pregovori Izraela i Hamasa
LONDON - Cijene nafte oštro su pale u današnjem azijskom trgovanju.
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
STRUJA
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
SARAJEVO - Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) je na sjednici održanoj danas, 29. aprila, odbila dati saglanost za uvođenje blok tarifa prilikom obračuna potrošnje struje za domaćinstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE