GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Italija želi postati energetsko čvorište na račun alžirskog plina

Italija želi postati energetsko čvorište na račun alžirskog plina
AMBICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2023 / 08:16
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije
RIM - Talijanska premijerka Giorgia Meloni potpisala je u Alžiru sporazum o jačanju suradnje dviju zemalja na području energetike, kojim Italija u roku od dvije godine želi postati potpuno neovisna o ruskom plinu.

"Zbog velike energetske krize koju posebno proživljava Europa, Alžir bi mogao postati lider u proizvodnji, svakako u Africi, ali vjerojatno i u svijetu", rekla je Meloni na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s alžirskim predsjednikom Abdelmadjidom Tebbouneom u glavnom gradu, Alžir.

Talijanski energetski div Eni je tijekom posjeta potpisao dva ugovora sa svojim alžirskim partnerom Sonatrachom. Prema Meloni, jedan od njih usmjeren je na smanjenje emisije stakleničkih plinova i održivi razvoj, dok je drugi na povećanje izvoza alžirskog plina u Italiju i Europsku uniju, razvoj novog plinovoda za vodik i mogućnosti ukapljenog plina.

"Ukratko, to je mehanizam energetskog miksa koji smo identificirali kao moguće rješenje za aktualnu krizu", pojasnio je premijer. Prema njezinoj ocjeni, Italija bi tako mogla postati "neka vrsta energetskog distribucijskog čvorišta" i osloboditi se ovisnosti o ruskom plinu.

Italija bi se trebala riješiti ovisnosti o ruskom plinu do zime 2024.-25., rekao je izvršni direktor Enija Claudio Descalzi tijekom posjeta toj sjevernoafričkoj državi, dodavši da je i sam optimist u vezi s tim.

Meloni je u Alžiru također govorila o važnosti koordiniranog pristupa EU-a u pomaganju tvrtkama da ostanu konkurentne nakon šoka koji su doživjele zbog rasta cijena energije. Kako je rekla, Italija će to pitanje pokrenuti i na sljedećem summitu Europskog vijeća.

Prije ruske invazije na Ukrajinu, Italija je uvozila 95 posto potrebnog plina, od čega je oko 40 posto dolazilo iz Rusije. Ugovor s Alžirom o opskrbi Italije plinom već je u srpnju prošle godine sklopio Melonijev prethodnik Mario Draghi.

Tagovi: alžirski plin, Giorgia Meloni, Alžir, kompanija Eni, Claudio Descalzi, Mario Draghi
PROČITAJ I OVO
Nafta skočila na 83 dolara nakon podataka iz SAD-a
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta skočila na 83 dolara nakon podataka iz SAD-a
LONDON - Nafta je skočila iznad razine od 83 dolara budući da su podaci iz SAD-a pokazali ubrzani tempo zapošljavanja na početku godine, potaknuvši optimistična očekivanja o potražnji.
Fond za zaštitu okoliša ulaže u zelenu infrastrukturu u gradovima
ZELENA TRANZICIJA
Fond za zaštitu okoliša ulaže u zelenu infrastrukturu u gradovima
ZAGREB - Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisao je ugovore za provedbu 46 projekata kojima će se sufinancirati aktivnosti prilagodbe klimatskim promjenama.
Naftna tržišta čeka kaos: EU podiže energetski rat protiv Rusije na novu razinu
NOVI UDAR
Naftna tržišta čeka kaos: EU podiže energetski rat protiv Rusije na novu razinu
ANALIZA - Europa je ponovno spremna pojačati pritisak na ruske naftne prihode, nastojeći iscrpiti ratnu blagajnu predsjednika Vladimira Putina.
ETMAX dobio koncesiju za gradnju solarnog parka Nevesinje
SOLARNI PARK
ETMAX dobio koncesiju za gradnju solarnog parka Nevesinje
NEVESINJE - Vlada Republike Srpske dodijelila je kompaniji ETMAX koncesiju za gradnju i korištenje solarnog parka Nevesinje, projekta vrijednog 880 mil KM. Koncesija se dodjeljuje na period od 50 godina, a ugovor će biti potpisan u narednih 60 dana.
Nafta ispod 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta ispod 83 dolara
LONDON - Cijene nafte i dalje su ispod razine od 83 dolara, a danas nije bilo pokretača koje bi značajnije usmjerile cijene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE