GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Italija postala najveći europski uvoznik ruske nafte

Italija postala najveći europski uvoznik ruske nafte
PARADOKS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2022 / 19:08
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Dok EU nastoji smisliti kako smanjiti veliku ovisnost o ruskim energentima i raspravlja o uvođenju embargu na rusku naftu, na terenu se zbivaju zanimljivi preokreti te je Italija toliko povećala uvoz ruske sirove nafte da je postala najveći europski pomorski hub za dopremu ruske nafte tankerima, pretekavši na toj poziciju Nizozemsku.

Podaci koje je objavila kompanija Kpler, a prenosi ih Financial Times, pokazuju da je Rusija ovog mjeseca dnevno izvozila u Italiju 450 tisuća barela, što je četiri puta više nego u veljači, te najviše još od 2013. godine, a uglavnom je nafta stizala preko sicilijanske luke Augusta, ali i Trsta, prenosi Jutarnji list.

O čemu se radi? U blizini luke Augusta je rafinerija ISAB koja je u vlasništvu Lukoila te, budući da Lukoil nije pod europskim sankcijama, sada joj doprema povećane količine nafte na preradu. Naime, ta je rafinerija inače dopremala naftu iz različitih izvora, koristeći za financiranje tih transakcija kredite europskih banaka, ali otkako su ti krediti uslijed nametnutih financijskih sankcija zbog rata u Ukrajini postali nedostupni, rafinerija se okrenula ruskoj nafti.

Tako se dogodio paradoks da je, umjesto smanjivanja uvoza nafte iz Rusije, u Italiji njen uvoz povećan, kako za britanski dnevnik kaže lokalni sindikalni povjerenik, koji iznosi i podatak da je prije nametanja sankcija samo 30 posto sirove nafte u rafineriju ISAB dolazilo iz Rusije, a sada je to 100 posto.

ISAB obrađuje do 22 posto sirove nafte u Italiji i izvozi u desetak zemalja, a u tom dijelu Sicilije je jedan od najvećih poslodavaca te sindikati i lokalni političari upozoravaju da bi embargo na rusku naftu doveo do zatvaranja te rafinerije jer ne bi imala što prerađivati.

Istodobno, talijanski premijer Mario Draghi nastoji smanjiti ovisnost Italije o ruskom plinu, a zalaže se i za to da EU uvede embargo na rusku naftu, ali nije jasno što bi vlada u Rimu bila spremna učiniti da ne dođe do zatvaranja sicilijanske rafinerije. Iako neki spominju mogućnost nacionalizacije ISAB-a, u talijanskom ministarstvu gospodarstva kažu da ta opcija trenutno nije na stolu.

Inače, uvoz ruske nafte je skočio i u tršćanskoj luci koja je pak povezana preko naftovoda s dvije rafinerije u Njemačkoj koje su u djelomičnom vlasništvu Rosnjefta. Većina se sirove nafte doprema u Europu tankerima, ali do rafinerija u Bjelorusiji, Poljskoj, Njemačkoj, Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj, dolazi i iz Rusije preko naftovoda Družba.

Tagovi: ruska nafta, Italija, Mario Draghi
PROČITAJ I OVO
Zbog korone zatvorene neke benzinske postaje Petrola
ZATVARANJE
Zbog korone zatvorene neke benzinske postaje Petrola
LJUBLJANA - U pojedinim dijelovima Slovenije nedavno je primijećeno zatvaranje ili skraćenje radnog vremena pojedinih Petrolovih benzinskih postaja.
Neto dobit Aramca katapultirana 90%
UZLET
Neto dobit Aramca katapultirana 90%
RIJAD - Saudijski naftni div Aramco izvijestio je u nedjelju o nevjerojatnom porastu neto dobiti od 90% u drugom tromjesečju i rekordnim polugodišnjim rezultatima.
Elektroprivreda BiH ostala bez koncesije za VE Podveležje 2
KONCESIJE
Elektroprivreda BiH ostala bez koncesije za VE Podveležje 2
SARAJEVO - Elektroprivreda BiH je izrazila interes za izgradnju vjetroelektrane Podveležje 2, ali je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona prihvatila inicijativu druge pravne osobe za stjecanje koncesijskih prava na tom lokalitetu.
Rusija počela slati Mađarskoj više plina od ugovorene količine
PLIN
Rusija počela slati Mađarskoj više plina od ugovorene količine
BUDIMPEŠTA - Mađarska, članica Europske unije, priopćila je u subotu da joj je Rusija počela dopremati više prirodnog plina nego što su predvidjele u ranijim trgovinskim ugovorima, nakon posjeta njezina ministra vanjskih poslova Moskvi u srpnju.
Rosneft: Cijene goriva u Njemačkoj će rasti
UPOZORENJE
Rosneft: Cijene goriva u Njemačkoj će rasti
BERLIN - Ruska naftna kompanija Rosneft upozorila je da bi proizvodnja mogla dramatično pasti u rafineriji u pokrajini Brandenburg zbog skorog prekida uvoza nafte iz Rusije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE