GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IEA: Povećan prijelaz s plina na naftu u proizvodnji električne energije

IEA: Povećan prijelaz s plina na naftu u proizvodnji električne energije
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2022 / 16:37
Autor: SEEbiz
LONDON - Sve veća uporaba nafte za proizvodnju električne energije u Europi i na Bliskom istoku povećat će potrošnju te energije do kraja 2022. godine, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Rekordne europske cijene prirodnog plina potaknule su "značajan" prelazak s plina na naftu, objavila je IEA, povisivši svoju prognozu globalne potražnje za naftom unatoč znakovima šireg gospodarskog usporavanja, izvještava Financial Times (FT).

Agencija sa sjedištem u Parizu povećala je projekciju potražnje za "crnim zlatom" za 2022. godinu za 380.000 barela dnevno, na 2,1 milijun barela dnevno.

Obveza EU-a da smanji potrošnju plina u državama članicama za 15 posto od kolovoza 2022. do ožujka 2023. povećat će potražnju nafte na kontinentu za otprilike 300.000 barela dnevno tijekom sljedećih šest kvartala, dodaje se u mjesečnom izvješću IEA-e o nafti.

Međunarodna organizacija također je rekla da je utjecaj zapadnih sankcija na izvoz ruske nafte bio manji nego što je prije predviđala.

Ruski izvoz sirove nafte i naftnih proizvoda pao je za 115.000 bpd na 7,4 milijuna bpd u srpnju s lipanjske razine od oko 8,0 milijuna bpd, objavila je IEA. Dodaje da su ruske isporuke Europi, SAD-u, Japanu i Koreji pale za gotovo 2,2 milijuna barela dnevno od početka rata u Ukrajini, no preusmjeravanje opskrbe u zemlje poput Indije, Kine i Turske, uz sezonski veća domaća potražnja u Rusiji "ublažila je pad proizvodnje", objašnjava se u izvješću.

U srpnju je ruska proizvodnja nafte bila samo 310.000 barela dnevno ispod predratne razine, dok je ukupni izvoz nafte pao za 580.000 barela dnevno u istom razdoblju. Kao rezultat toga, Rusija je prošli mjesec zabilježila prihode od izvoza nafte od 19 milijardi dolara, u odnosu na 21 milijardu dolara u lipnju, zbog nižih cijena i blago smanjenih količina crpljenja.

Embargo EU-a na rusku naftu vjerojatno će dovesti do daljnjeg pada kada u potpunosti stupi na snagu u veljači 2023., procjenjuje IEA.

Međutim, "moguće ublažavanje mjera" koje su predložili neki kreatori politike EU-a potaknulo je IEA da poveća svoju prognozu ruske proizvodnje nafte za 500.000 barela dnevno za drugu polovicu 2022. i za 800.000 barela dnevno za 2023., izvještava Financial Times.

Tagovi: Međunarodna agencija za energetiku, nafta, plin, struja
PROČITAJ I OVO
EU uvodi zabranu brodova s ruskom naftom po višoj cijeni
ZABRANE
EU uvodi zabranu brodova s ruskom naftom po višoj cijeni
BRUXELLES - EU će zabraniti održavanje i osiguranje brodova trećih zemalja koji prevoze rusku naftu kupljenu po cijeni višoj od limita, objavljeno je danas u Službenom glasniku EU.
Ina: Zatvaranje Rafinerije Sisak isključivo je naša poslovna odluka
TVRDNJE
Ina: Zatvaranje Rafinerije Sisak isključivo je naša poslovna odluka
ZAGREB - Iz Ine su istaknuli da je zaustavljanje prerade nafte u Sisku te prodaje nafte na tržištu isključivo poslovna odluka kompanije koju su podržala oba većinska vlasnika, napomenuvši da na tržištu prodaju samo dio proizvedene sirove nafte, i to po tržišnoj cijeni, a ostatak se prerađuje u Rafineriji nafte Rijeka.
Cijene nafte prekoračile 94 dolara, trgovci očekuju smanjenu opskrbu
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte prekoračile 94 dolara, trgovci očekuju smanjenu opskrbu
LONDON - Cijene nafte prekoračile su u četvrtak na međunarodnim tržištima razinu od 94 dolara, poduprte odlukom vodećih proizvođača o smanjenju opskrbe i očekivanjima embarga EU-a na rusku naftu.
Norveška očekuje rekordan prihod od nafte i plina u 2023.
OČEKIVANJA
Norveška očekuje rekordan prihod od nafte i plina u 2023.
OSLO - Norveška vlada u sljedećoj godini očekuje rekordne prihode od prodaje nafte i plina, gotovo za petinu više nego u ovoj godini i pet puta više nego u 2021., zahvaljujući procijenjenoj većoj proizvodnji i skoku cijena.
Kovačević: Plenković je sugerirao da se potpiše memorandum
ISKAZ
Kovačević: Plenković je sugerirao da se potpiše memorandum
ZAGREB - Bivši šef Janafa i Uskokov optuženik Dragan Kovačević izjavio je u četvrtak na saslušanju pred Antikorupcijskim vijećem u Saboru da je na sastanku u Vladi premijer Andrej Plenković sugerirao da se potpiše memorandum koji bi značio gašenje sisačke rafinerije, što je Kovačević odbio.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE