GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IEA: Povećan prijelaz s plina na naftu u proizvodnji električne energije

IEA: Povećan prijelaz s plina na naftu u proizvodnji električne energije
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2022 / 16:37
Autor: SEEbiz
LONDON - Sve veća uporaba nafte za proizvodnju električne energije u Europi i na Bliskom istoku povećat će potrošnju te energije do kraja 2022. godine, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Rekordne europske cijene prirodnog plina potaknule su "značajan" prelazak s plina na naftu, objavila je IEA, povisivši svoju prognozu globalne potražnje za naftom unatoč znakovima šireg gospodarskog usporavanja, izvještava Financial Times (FT).

Agencija sa sjedištem u Parizu povećala je projekciju potražnje za "crnim zlatom" za 2022. godinu za 380.000 barela dnevno, na 2,1 milijun barela dnevno.

Obveza EU-a da smanji potrošnju plina u državama članicama za 15 posto od kolovoza 2022. do ožujka 2023. povećat će potražnju nafte na kontinentu za otprilike 300.000 barela dnevno tijekom sljedećih šest kvartala, dodaje se u mjesečnom izvješću IEA-e o nafti.

Međunarodna organizacija također je rekla da je utjecaj zapadnih sankcija na izvoz ruske nafte bio manji nego što je prije predviđala.

Ruski izvoz sirove nafte i naftnih proizvoda pao je za 115.000 bpd na 7,4 milijuna bpd u srpnju s lipanjske razine od oko 8,0 milijuna bpd, objavila je IEA. Dodaje da su ruske isporuke Europi, SAD-u, Japanu i Koreji pale za gotovo 2,2 milijuna barela dnevno od početka rata u Ukrajini, no preusmjeravanje opskrbe u zemlje poput Indije, Kine i Turske, uz sezonski veća domaća potražnja u Rusiji "ublažila je pad proizvodnje", objašnjava se u izvješću.

U srpnju je ruska proizvodnja nafte bila samo 310.000 barela dnevno ispod predratne razine, dok je ukupni izvoz nafte pao za 580.000 barela dnevno u istom razdoblju. Kao rezultat toga, Rusija je prošli mjesec zabilježila prihode od izvoza nafte od 19 milijardi dolara, u odnosu na 21 milijardu dolara u lipnju, zbog nižih cijena i blago smanjenih količina crpljenja.

Embargo EU-a na rusku naftu vjerojatno će dovesti do daljnjeg pada kada u potpunosti stupi na snagu u veljači 2023., procjenjuje IEA.

Međutim, "moguće ublažavanje mjera" koje su predložili neki kreatori politike EU-a potaknulo je IEA da poveća svoju prognozu ruske proizvodnje nafte za 500.000 barela dnevno za drugu polovicu 2022. i za 800.000 barela dnevno za 2023., izvještava Financial Times.

Tagovi: Međunarodna agencija za energetiku, nafta, plin, struja
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE