GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Iduće zime očekuju se rekordne cijene plina

Iduće zime očekuju se rekordne cijene plina
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.07.2021 / 23:00
Autor: SEEbiz / energetika-net
ZAGREB - Veleprodajne cijene prirodnog plina za sljedeću zimu u Europi dosegle su najvišu razinu u posljednjih 13 godina, budući da će polako, ali kontinuirano smanjenje opskrbe iz Rusije uzrokovati manjak u plinskim skladištima na kontinentu, pokazala je analiza S&P Global Platts.

Prema procjenama cijena Platts Marketa iz neposredne blizine, i plinskih čvorišta britanskog NBP-a i nizozemskog TTF-a cijene za opskrbu u periodu listopad 2021.- ožujak 2022. popele su se iznad svojih prethodnih vrhunca u rujnu 2018. kada su posljedice vremenske nepogode prozvane "Zvijer s Istoka" početkom te godine i prazna skladišta podigle spot cijene plina.

Stanje u plinskim skladištima u EU sada je približno na razini iz 2018. godine. Plattsova analiza otkrila je da se situacija stvarala dvije godine, a glavni čimbenik je bio ruski protok prema Europi kroz Ukrajinu, kako je ugovoreno uz posredovanje EU u prosincu 2019. godine. Dakle, ruski Gazprom Export ne vrši rezervacije ukrajinskih transportnih kapaciteta ni blizu razine na kojoj bi se mogli postići tokovi iz 2018. godine, a ubrizgava minimalne količine u vlastita skladišta u EU.

Slijedom toga, europska plinska skladišta ne pune se brzo i vjerojatno neće biti adekvatno dopunjena do početka zime, što skladištenje čini ključnim izvorom pritiska za plinovod Sjeverni tok 2 koji se polako bliži završetku nakon bezbrojnih poteškoća. U usporedbi s najrelevantnijom usporedivom 2018. godinom, ruski izvoz u EU Sjevernim tokom 1, iz polja Jamal i Ukrajine u Slovačku opao je za 26,5 milijardi m3 u dvije godine skladištenja od travnja 2019. U regijama poput Njemačke, za koju se predviđa da će se ove godine imati manjak više od 10 milijardi m3 plina iz ruskog izvora u odnosu na 2018. godinu, situacija u skladištima mogla bi brzo postati akutna.

Iako bi neki mogli ukazati da je hladno proljeće krivac za loš početak ljetne isporuke do sada, to bi u najboljem slučaju moglo predstavljati samo 13,15 milijardi cm³ deficita od 24,36 mlrd. m3 ove godine ako se ekstrapoliraju trenutni tokovi, do kraja predstojeće zime u europskim plinskim skladištima ostat će samo 5,5 milijardi cm3. To isključuje potencijal za bilo kakve zimske injekcije, koje bi mogle biti uskraćene kao i početkom ljeta.

Vjerojatni scenarij u kojem se norveška proizvodnja vraća na količinu iz 2018. godine, a LNG održava na skladišnoj situaciji u 2020. godini, i dalje dovodi zalihe na najniže razine nakon strašnog zahlađenja 2018. s pogoršanjem potencijala za obnavljanje zaliha. U najgorem slučaju, ako se ponovi zima 2020., dodatnih 9,16 mlrd m3 povučenog manjka mogu situaciju u plinskim skladištima dovesti na opasno niske razine.

Tagovi: plin, cijene plina, S&P Global Platts
PROČITAJ I OVO
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
OIE
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
BERLIN - Obnovljivi izvori energije pokrivali su oko 56% potrošnje električne energije u Njemačkoj u prvom kvartalu 2024.
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE