GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska se okreće solarnoj energiji

Hrvatska se okreće solarnoj energiji
SUNCE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.03.2021 / 19:35
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Vijeće predsjednika RH za energetsku tranziciju u ponedjeljak je usvojilo i predalo Vladi smjernice za poticanje izgradnje integriranih sunčanih elektrana kod građana i poduzetnika, s ciljem da se ugrade u zakone koji su pripremaju.

To su zakoni o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji te o tržištu električne energije.

Time bi se osigurali preduvjeti za priključenje novih sunčevih elektrana u mreži prijenosa i distribucije električne energije.

Nakon uvodnog dijela sastanka, izjave za medije o smjernicama su u Uredu predsjednika RH dali predsjednik države Zoran Milanović, njegov savjetnik za energetiku i klimu te predsjednik Vijeća za energetsku tranziciju Julije Domac i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, pri čemu su sva trojica ocijenili da je iskorištavanje sunčeve energije velik potencijal za Hrvatsku, koja za to ima dobre uvjete.

Predsjednik Milanović naglasio je da je energetska obnovljivost s naglaskom na sunčevu energiju važna tema za Hrvatsku i da se on osobno time zanima, jer vjeruje da Hrvatska u tome može napraviti više nego do sada.

“Hrvatska može biti energetski neovisnija i bolja i to je životno pitanje, jer kada se samo pogleda kakvi su trendovi u prometu vidljivo je da će i automobili uskoro biti na struju ili hibridni i trebalo bi poticati ljude da koriste te mogućnosti”, istaknuo je.

Smatra da su to teme za razmišljanje i akciju te je zahvalio ministru Ćoriću što se odazvao na današnju sjednicu Vijeća sa svojim timom.

Ministar Ćorić je istaknuo da je fokus na sjednici bio na solarnoj energiji, u čemu Hrvatska ima prostora za iskorak, a što je naznačeno i Strategiji energetskog razvoja i Nacionalnom planu.

“To se odnosi na desetke tisuća krovova kućanstava koji bi sa solarnim panelima mogli proizvoditi električnu energiju, a to će se naći i u dva zakona koji će idućih mjeseci biti poslani u Sabor”, rekao je.

Time bi se, dodaje, otvorila i mogućnost za povećanje udjela solarne energije i ubrzala dinamika primjene takvih rješenja.

Predsjednik Vijeća Julije Domac je naglasio da je ovo prvi put da se o takvoj temi razgovara između predsjednika i Vlade, što je ocijenio iznimno važnim jer Hrvatska zaostaje sa sunčevom energijom za naprednim zemljama.

“Zaključili smo da ćemo zajedno raditi na tim pitanjima i vjerujemo da do kraja 2050. godine svaki građanin će moći sam proizvoditi energiju, a smjernice su te koje daju rješenja”, rekao je.

Ministar Ćorić je naglasio da je ulaganje u solarne panele prilično isplativo, to nije više tako skupo kao prije i da je važna i informiranost građana o tome. Po podacima koje je iznio, za standardni krov obiteljske kuće treba uložiti oko šest tisuća eura pet kilovata (kW) električne energije, a ako imamo primjerice u Dalmacije 1.150 sunčanih sati godišnje ta bi se investicija mogla zatvoriti za manje od osam godina.

Razmišlja se i o poticanju kućanstava putem nekih kredita, a i država će, kako je najavio Ćorić, u idućem razdoblju izdvojiti određena sredstva za sufinanciranje kućanstava pri čemu će se ići ka ugradnji solarnih panela na objektima u kojima se živi, a ne onima koji se iznajmljuju, kao što su apartmani u kojima se obavlja djelatnost i ostvaruje prinos.

I Milanović je iznio dva ključna razloga zašto se to ne bi sufinanciralo apartmanima – ako netko živi od apartmanske rente, već je stimuliran paušalnim porezom i da mu se još sufinanciraju solari to bi bilo previše.

S druge strane, netko u požeškoj dolini, gdje je vrijednost kuća trenutno primjerice oko 20 tisuća eura, tu je veća osnova za sufinanciranje i to je jednostavno društvena pravda, istaknuo je.

Na upit o mogućim malverzacijama a s obzirom i na iskustva oko vjetroelektrana, predsjednik Milanović je rekao da o tomu ne bi govorio. No, podsjetio je i da su vjetroelektrane veliki i skupi projekti, a da su solari prije svega “obiteljska priča”, u čemu će biti bitna i vrijednost nekretnina pri određenom sufinanciranju, jer, ponavlja, nije ista vrijednost kuće u Dalmaciji ili recimo u požeškoj dolini.

Prema smjernicama usvojenim na današnjoj sjednici Vijeća, električna iz sunčanih elektrana u EU čini prosječno pet posto ukupno proizvedene električne energije, a u Hrvatskoj je taj udio tek 0,4 posto. Da bi Hrvatska dostigla bar prosjek EU-a treba instalirati barem 800 MW sunčanih elektrana, što je bitno više nego postojećih oko 100 MW, navodi se u smjernicama.

Tagovi: Vijeće predsjednika RH za energetsku tranziciju, solarna energija, solarne elektrane, Julije Domac, Zoran Milanović, Tomislav Ćorić
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale ispod 66 dolara, trgovce zabrinulo širenje korone u Indiji
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 66 dolara, trgovce zabrinulo širenje korone u Indiji
LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 66 dolara od pritiskom zabrinutosti da će nagli rast broja zaraženih covidom 19 u Indiji smanjiti potražnju za gorivom u trećom po veličini uvozniku nafte u svijetu.
HIP-Petrohemija ulazi u proces pokretanja proizvodnje
PROIZVODNJA
HIP-Petrohemija ulazi u proces pokretanja proizvodnje
PANČEVO - HIP-Petrohemija je najavila da će posle realizacije starta Energetike i Fabrike otpadnih voda u četvrtak i petak pokrenuti proizvodnju u fabrikama Etilen, Polietilen visoke gustine (PEVG) i Polietilen niske gustine (PENG), saopšteno je danas.
Kina želi dodatne količine ruskog plina
PLIN
Kina želi dodatne količine ruskog plina
PEKING - Kina je pokazala zanimanje za povećani uvoz plina iz Rusije jer očekuje da će u narednih 15 godina udvostručiti potrošnju prirodnog plina.
Prekid libijskog izvoza podigao cijene nafte prema 68 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Prekid libijskog izvoza podigao cijene nafte prema 68 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 68 dolara, potaknute prekidom libijskog izvoza i očekivanjima da će najnoviji podaci iz SAD-a signalizirati stabilan oporavak potražnje za energentima.
IEA izdala zastrašujuće upozorenje o emisijama CO2
UPOZORENJE
IEA izdala zastrašujuće upozorenje o emisijama CO2
LONDON - Globalne emisije ugljikovog dioksida od energije ove godine bilježe povećanje od gotovo 5 posto, što je naznaka da ekonomski oporavak od covida-19 može biti "sve samo ne održiv" za klimu, objavila je u utorak Međunarodna agencija za energetiku (IEA).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE