GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska glavni kupac električne energije proizvedene u BiH

Hrvatska glavni kupac električne energije proizvedene u BiH
STRUJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.07.2023 / 12:30
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Hrvatska je ove godine najveći kupac električne energije koju proizvodi BiH, koja zbog malih kapaciteta svoje industrije raspolaže značajnim viškom tog strateški važnog energenta, proistječe iz podataka o vanjskotrgovinskoj razmjeni tijekom prvih šest mjeseci.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO), tijekom prvih pola godine iz BiH je izvezena električna energija u vrijednosti nešto većoj od 671 milijun konvertibilnih maraka odnosno oko 343 milijuna eura.

Najveći dio te struje u iznosu nešto većem od 202 milijuna KM odnosno 103 milijuna eura kupila je Hrvatska.

Drugi najveći kupac bila je Srbija koja je iz BiH uvezla električnu energiju u vrijednosti od oko 88 milijuna eura, a treća na popisu kupaca je Švicarska koja je iz BiH uvezla struje u vrijednosti od 58 milijuna eura.

Vrijednost struje koju je Hrvatska kupila od BiH u prvih šest mjeseci 2022. godine bila je nešto veća nego u istom razdoblju ove godine i iznosila je 107 milijuna eura, ali je tada prva na popisu kupaca bila Srbija koja je iz BiH uvezla struju u vrijednosti od 157 milijuna eura.

Ekonomisti su suglasni kako je jasno da će BiH i ubuduće imati kapaciteta za izvoz struje jer je ta zemlja tijekom rata i nakon njega ostala bez brojnih proizvodnih kapaciteta koji su bili veliki potrošači, a kapaciteti energetskih postrojenja su istodobno povećani gradnjom novih elektrana.

Izvoz je pritom prioritet za tri postojeće elektroprivrede koliko ih ima u BiH jer one na taj način kompenziraju gubitke koje imaju plasirajući jeftino struju na domaćem tržištu.

Tagovi: električna energija, struja
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 81 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 81 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 81 dolara budući da trgovci važu naznake jačanja potražnje na pragu ljetne sezone vožnje u SAD-u i pojačani oprez američke središnje banke pri razmatranju troškova zaduživanja.
EU premašio plan o štednji plina
PLIN
EU premašio plan o štednji plina
BRUXELLES - Europska unija smanjila je potrošnju plina više no što je planirala, a Hrvatska je uštedom na razini europskog prosjeka, pokazalo je izvješće Europske komisije.
Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SOLARI
Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SMEDEREVO - U naselju Saraorci pored Smedereva, završena je prva faza radova na izgradnji najveće solarne elektrane u Srbiji ,,Saraorci” čija ukupna snaga u prvoj fazi iznosi 9.86MW (11,8 MWp) dok u je u drugoj fazi predviđena snaga od 1.5MW (1,86 MWp).
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NEW YORK - Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 83 dolara budući da je najava Rusije o smanjivanju opskrbe prevagnula nad signalima američke središnje banke da bi mogla podići troškove zaduživanja ako inflacija ne popusti.
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
LJUBLJANA - Dioničari Petrola danas su na skupštini u Ljubljani potvrdili prijedlog uprave društva da se od 74,2 milijuna eura bilančne dobiti 74 milijuna eura namijeni za isplatu dividendi, odnosno 1,80 eura bruto po dionici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE