GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Habeck poziva na produženje energetskih subvencija do Uskrsa

Habeck poziva na produženje energetskih subvencija do Uskrsa
SUBVENCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2023 / 19:25
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck u četvrtak se založio za produženje sustava subvencioniranja cijena struje i plina u zemlji barem do Uskrsa sljedeće godine.

Njemačka vlada stvorila je privremene energetske subvencije, u Njemačkoj poznate kao kočnice cijena, nakon što je ruska invazija na Ukrajinu dovela do skoka cijena energije.

Subvencije, koje djelomično nadoknađuju visoke cijene iznad određenih pragova za kućanstva, kao i za mala i srednja poduzeća, trenutačno istječu krajem godine.

"Kočnice cijena djeluju kao osiguranje protiv rasta cijena", rekao je Habeck za novine Augsburger Allgemeine u četvrtak.

"Zalažem se da ga ponovno produljimo, do kraja zime", rekao je Habeck. Rekao je da je vlada već razgovarala o toj mogućnosti s Europskom komisijom, koja je bila kritična prema nacionalnim shemama subvencija za energiju.

Habeck je rekao da bi produljenje subvencija sada zaštitilo Nijemce u slučaju ponovnog skoka cijena.

Habeck je primijetio da je samo oko 18 milijardi eura (20 milijardi dolara) od 200 milijardi eura koliko je stavljeno na raspolaganje dosad potrošeno na energetske subvencije nakon što su se tržišta električne energije i plina stabilizirala.

Član Zelene stranke rekao je da su moguća povećanja cijena najvjerojatnija zimi, kada se mnogi Nijemci okreću plinu i struji za grijanje svojih domova.

"Najbolji slučaj je da ih produžimo i da nam nisu potrebni", rekao je Habeck.

Socijaldemokrati kancelara Olafa Scholza izrazili su potporu Habeckovu prijedlogu, dok su oporbeni Kršćanski demokrati desnog centra bili skeptični predlažući umjesto toga smanjenje poreza.

Tagovi: Robert Habeck, Njemačka, subvencije, energija
PROČITAJ I OVO
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
SOLARI
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
ZAGREB - Broj sunčanih elektrana je u porastu što govori podatak da ih je na HEP-ovu mrežu s 31. ožujkom bilo priključeno 17.697 od čega u kategoriji kućanstava 12.495, a u kategoriji poduzetništva 5.202, dok ih je prije par godina bilo znatno manje.
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
USTAVNI SUD
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
SARAJEVO - Udruženje Aarhus centar u BiH zaprimilo je 24. aprila presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom se usvaja apelacija protiv presude Vrhovnog suda Republike Srpske u vezi s hidroelektranom Foča na rijeci Drini.
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima na 88 dolara u očekivanju smjernica američke središnje banke o troškovima zaduživanja koji bi mogli zakočiti potražnju za naftom.
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
DOBRE BROJKE
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
ZAGREB - Jadranski naftovod (Janaf) u prvom ovogodišnjem tromjesečju poslovao je s neto dobiti od gotovo 13 milijuna eura, što je za 15 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, uz ukupne prihode od 34 milijuna eura ili šest posto niže, izvijestili su danas iz te kompanije.
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
DIVIDENDA
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
BEOGRAD - Upravni odbor Naftne industrije Srbije (NIIS) utvrdio je prijedlog odluke skupštine dioničara o raspodjeli dobiti ostvarene u 2023. godini, priopćeno je iz te kompanije putem Beogradske burze.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE