GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Greenpeace: Što curi iz potonule plinske platforme Ivana D?

Greenpeace: Što curi iz potonule plinske platforme Ivana D?
EKOLOGIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.06.2022 / 13:56
Autor: SEEbiz / H
ŠIBENIK - Greenpeace, čiji se jedrenjak Rainbow Warrior već nekoliko dana nalazi u šibenskoj luci, prikazao je u subotu video iz akcije s mjesta potonuća platforme Ivana D na sjevernom Jadranu na kojem se jasno vidi da iz zahrđalih cijevi na dnu Jadrana dolaze mjehurići plina.

"Čekamo punih godinu i pol dana slušajući anestezirajuće izjave iz INA-e i nadležnog ministarstva kako je sve u redu, da je istraga u tijeku, a javnost će biti pravovremeno obaviještena. Šutnja MOL-a kao ključnog suvlasnika i upravljača INA-e po ovom pitanju također ne budi optimizam da je rješenje slučaja na pomolu", izjavila je Petra Andrić iz Greenpeacea u Hrvatskoj.

Danas, rekla je, imamo prilike vidjeti kako određeno curenje plina tamo postoji, "i logično bi bilo zaključiti da može biti riječ o curenju metana". "Tražimo da se te okolnosti hitno ispitaju i javnosti predstavi pravo stanje stvari".

Tu platformu treba hitno ukloniti, a bušotinu osigurati, istaknula je te upitala zna li Vlada uopće zna pravo stanje stvari na toj olupini, i svim drugim bušotinama u Jadranu, s obzirom na to da je istraga “u tijeku” već gotovo 17 mjeseci.

Krajnje je vrijeme da poduzme konkretne korake i pokaže istinsku volju za očuvanjem jadranskog okoliša temeljitim i neovisnim ispitivanjem stanja svih odobalnih plinskih platformi, kao i potencijalnog curenja metana na njima, te o istini obavijesti javnost, poručila je Andrić te istaknula da se Hrvatska hitno mora okrenuti obnovljivim izvorima energije za koje ima puno potencija.

"Treba nam jadransko sunce, a ne podzemni plin", dodala je.

Nizozemka Hettie Geenen, kapetanica Rainbow Warriora rekla je kako je hrvatska obala prekrasna, ali kako ne može uspoređivati čistoću Jadranskog mora s drugim svjetskim morima - iako su ih prošli skoro sve - jer nije znanstvenica.

Rainbow Warrior je dugačak 62 metra, a može primiti 32 osobe. Uglavnom se to dijeli na 16 članova posade i 16 aktivista ili znanstvenika. U Hrvatskoj su treći put, s tim da je kapetanici Geenen ovo drugi posjet.

Slijedeće akcije 'Rainbow Warriora' u Jadranskom moru nisu htjeli otkrivati.

Tagovi: Greenpeace, plinskA platformA Ivana D, kompanija Ina
PROČITAJ I OVO
Gen-I u 2022. više nego prepolovio dobit; razmišlja o novom zaduženju
LOŠA GODINA
Gen-I u 2022. više nego prepolovio dobit; razmišlja o novom zaduženju
LJUBLJANA - U 2022. godini Gen-I grupa je, prema nerevidiranim podacima, povećala prihode za 21,4 posto na nešto manje od 4,1 milijarde eura, dok je neto dobit pala za 57,8 posto na 29,5 milijuna eura. Tvrtka razmišlja o novom kreditu u procijenjenom iznosu od 50 milijuna eura.
MOL osigurao sirovu naftu s vlastitih polja u Azerbejdžanu preko Omišalja i Janafa
NAFTA
MOL osigurao sirovu naftu s vlastitih polja u Azerbejdžanu preko Omišalja i Janafa
BUDIMPEŠTA - MOL Grupa transportira sirovu naftu proizvedenu na naftnom polju Azeri–Chirag–Gunashli u Azerbajdžanu, u kojem je MOL suvlasnik, sve do Slovnaftove rafinerije u Bratislavi.
Cijene plina u Europi na najnižoj razini od ljeta 2021.
PLIN
Cijene plina u Europi na najnižoj razini od ljeta 2021.
LONDON - Cijena prirodnog plina u Europi pala je na najnižu razinu od srpnja 2021. godine, kliznuvši nakratko ispod 40 eura po megavat satu (MWh) zahvaljujući slabijoj potražnji na pragu proljeća.
Nafta pala prema razini od 72 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta pala prema razini od 72 dolara
LONDON - Početak novog tjedna donio je nastavak poniranja cijena nafte na svjetskim tržištima.
Rusija je postala najveći izvoznik nafte u Kinu
NAFTA
Rusija je postala najveći izvoznik nafte u Kinu
MOSKVA - Prema podacima kineske vlade, Rusija je pretekla Saudijsku Arabiju kao najveći kineski opskrbljivač naftom u prva dva mjeseca 2023. jer je kupovala rusku naftu koja je pod sankcijama uz velike popuste.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE