GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Francuska spremna platiti 9,7 mlrd eura za punu kontrolu nad EDF-om

Francuska spremna platiti 9,7 mlrd eura za punu kontrolu nad EDF-om
KONTROLA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.07.2022 / 10:28
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Francuska vlada ponudila je 12 eura po dionici za preuzimanje pune kontrole nad energetskom tvrtkom EDF, poručivši da je spremna platiti 9,7 milijardi eura za odriješene ruke u upravljanju u razdoblju energetske krize u Europi.

Ponuđena cijena viša je za 53 posto od cijene EDF-ove dionice na zatvaranju tržišta 5. srpnja, dan prije nego što je vlada objavila da planira u potpunosti nacionalizirati najvećeg europskog operatora nuklearne energije, navelo je u utorak ministarstvo financija.

Trgovina EDF-ovim dionicama obustavljena je prošlog tjedna na zahtjev kompanije u očekivanju pojedinosti vladinog plana nacionalizacije.

Ministarstvo financija priopćilo je danas da će burzovnom regulatoru dostaviti ponudu za otkup dionica do početka rujna i da ih planira isključiti iz burzovne kotacije.

"Ta će nam investicija omogućiti golema ulaganja u nuklearnu energiju", rekao je nakon objave ministar za proračun Gabriel Attal za francusku postaju info radio.

Država trenutno drži 84-postotni udio u proizvođaču struje koji muku muči s problemima u isporuci struje, kašnjenjem radova i probijanjem financijske konstrukcije u gradnji novih reaktora i dotrajalim pogonima 'starih' nuklearnih elektrana.

Dodatni problem predstavlja im vladina uredba da konkurenciji moraju prodavati struju po sniženim cijenama kako bi se građane zaštitilo od skokovitog rasta cijena električne energije.

Tagovi: Electricite de France, Francuska, Elisabeth Borne, Emmanuel Macron
PROČITAJ I OVO
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
OIE
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
BERLIN - Obnovljivi izvori energije pokrivali su oko 56% potrošnje električne energije u Njemačkoj u prvom kvartalu 2024.
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE