GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fond objavio poziv za sufinanciranje sustava OIE za pravne osobe

Fond objavio poziv za sufinanciranje sustava OIE za pravne osobe
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2022 / 08:04
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u srijedu je objavio Javni poziv za sufinanciranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije namijenjen pravnim osobama, budžet poziva je 100 milijuna kuna, a pojedini korisnik će za projekt moći osigurati do 1,4 milijuna kuna.

Iz Fonda su priopćili kako će, zbog velikog interesa potencijalnih korisnika, sa zaprimanjem prijava krenuti 12. travnja od 9 sati umjesto najavljenog 31. ožujka.

Prijave će biti obrađivane redoslijedom zaprimanja, do trenutka iskorištenja sredstava.

Poziv Fonda otvoren je za jedinice regionalne i lokalne samouprave, tijela državne uprave, ostale proračunske i izvanproračunske korisnike, ustanove, zadruge, trgovačka društva, obrtnike, OPG-ove, privatne iznajmljivače, samostalne djelatnosti te ostale pravne subjekte, osim udruga.

Prijaviti se mogu i suvlasnici višestambenih zgrada putem svojih upravitelja, te vjerske zajednice. Važno je da se sustav ugrađuje na građevinu koja nije oštećena u potresu.

Za nabavu i ugradnju sustava na jednoj ili više lokacija na raspolaganju će im biti 40, 60 ili 80 posto sufinanciranja, ovisno o statusu lokacije na kojoj se provodi projekt.

Sufinanciraju se: dizalice topline, sunčani toplinski kolektori korisnog djelovanja najmanje 70 posto, kotlovi na drvnu sječku/pelete ili pirolitički kotlovi korisnog djelovanja najmanje 87 posto te integrirane fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju. Elektrane se sufinanciraju u izoliranom (off-grid) ili u mrežnom pogonu. Stupanj korisnog djelovanja fotonaponskih modula ne smije biti manji od 18 posto, a opravdana snaga je najviše do 50 posto veća od vrijednosti odobrene priključne snage u smjeru predaje u mrežu.

Sredstva se mogu dobiti i za izradu glavnog projekta koji je obvezan dokument za ugradnju traženog sustava za korištenje OIE, kao i za sufinanciranje troškova stručnog nadzora. Za projekt je moguće dobiti do 40 posto opravdanog troška izrade, odnosno najviše do 70.000 kuna po lokaciji, a moguće je i njegovo retroaktivno sufinanciranje, ako nije stariji od 24. rujna 2020., od kada se počeo primjenjivati Tehnički propis o racionalnoj uporabi energije i toplinskoj zaštiti u zgradama.

Provedba stručnog nadzora sufinancira se do 40 posto, odnosno najviše 56.000 kuna po lokaciji.

Tagovi: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, obnovljivi izvori energije, Siniša Kukić
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte oko 83 dolara, u fokusu podaci o inflaciji
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte oko 83 dolara, u fokusu podaci o inflaciji
LONDON - Cijene nafte ojačale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, nakon što su u prethodnom trgovinskom danu izgubile oko jednog dolara, zbog naznaka da će se u SAD vjerojatno dulje zadržati visoke kamatne stope.
Gazpromov zaokret prema Kini zasad ne daje rezultate
GUBICI
Gazpromov zaokret prema Kini zasad ne daje rezultate
MOSKVA - Gazprom bi se mogao suočiti s dugim razdobljem lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu popuniti prazninu nastalu europskim bojkotom.
Petrol s partnerima postavlja punionice za električna vozila na europskoj transportnoj mreži
PROJEKTI
Petrol s partnerima postavlja punionice za električna vozila na europskoj transportnoj mreži
LJUBLJANA - Grupa Petrol, zajedno s tvrtkama Allego, Emobility Solutions i GreenWay, odabrana je za uspostavu infrastrukture za punjenje električnih vozila na koridorima paneuropske prometne mreže TEN-T u okviru projekta Cross-E. Na 238 lokacija bit će postavljeno 911 punionica visokog kapaciteta, pogodnih i za teška električna vozila.
Cijene nafte prošloga tjedna gotovo nepromijenjene
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte prošloga tjedna gotovo nepromijenjene
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna ostale su gotovo nepromijenjene jer najveća svjetska gospodarstva ne rastu dovoljno brzo da bi ojačala potražnja za 'crnim zlatom'.
Vučić: Ne pada nam na pamet da prodajemo EPS
JASNA PORUKA
Vučić: Ne pada nam na pamet da prodajemo EPS
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio u petak Lazarevcu da Elektroprivreda Srbije (EPS) neće biti prodata, a da postoji namera da se kupuju druge elektroprivrede u regionu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE