GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Filipović: Plin iz LNG terminala bit će dostupan BiH, pomoći ćemo plinofikaciju

Filipović: Plin iz LNG terminala bit će dostupan BiH, pomoći ćemo plinofikaciju
PLINSKE VEZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2023 / 13:44
Autor: SEEbiz / HRT
MOSTAR - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je u ponedjeljak kako će Hrvatska omogućiti povezivanje svog plinovoda i korištenje kapaciteta LNG terminala s Bosnom i Hercegovinom putem Južne plinske interkonekcije, te će pomoći plinofikaciju te zemlje.

- U dogovoru smo s predstavnicima iz BiH da se napravi plinovod kako bi plin koji dolazi iz LNG-a mogao opskrbljivati i BiH. Hrvati u Hrvatskoj i Hrvati u BiH su jedno biće i prirodno je da mislimo i na Hrvate u BiH, te da u Hrvatskoj napravimo trasu prema BiH, rekao je ministar Filipović na konferenciji za novinare u Mostaru nakon susreta s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Prema ranijem sporazumu između hrvatskog plinskog operatera Plinacroa i BH Gasa dogovoreno je da se izgradi odvojak s Jonskojadranskog plinovoda prema BiH na području Imotskog, odnosno Posušja, čime bi ova zemlja imala diverzificiranu opskrbu plinom budući je sada ovisna samo o plinu koji stiže putem Turskoga toka, koji je projekt ruskog Gazproma.

Ministar Filipović je dodao kako je izgradnja LNG terminala strateški projekt koji je zajamčio Hrvatskoj sigurnu opskrbu plinom, te otvorio prostor za opskrbu drugih zemalja.

- U ovoj krizi Hrvatska postaje jedno energetsko čvorište ovog dijela Europe gdje udvostručujemo kapacitete na našem LNG terminalu na Krku koje sada iznose 2,9 milijardi kubičnih metara. Jačamo plinovodnu mrežu, a sve kako bi bili partneri zemljama u okruženju, a naravno i BiH, rekao je ministar.

Tagovi: Davor Filipović, LNG terminal, Južna interkonekcija, Dragan Čović
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Završava razdoblje sniženog PDV-a na energente
ENERGENTI
Slovenija: Završava razdoblje sniženog PDV-a na energente
LJUBLJANA - Krajem mjeseca je smanjeno razdoblje u kojem je porez na dodanu vrijednost (PDV) na opskrbu električnom energijom, prirodnim plinom, ogrjevnim drvima i grijanjem za sve korisnike smanjen s 22 posto na 9,5 posto. Riječ je o jednoj od antidevalvacijskih mjera, ali za sada nema informacija o njenom mogućem produženju.
Energopetrol u 2022. gotovo učetverostručio dobit
SJAJNE BROJKE
Energopetrol u 2022. gotovo učetverostručio dobit
SARAJEVO - Energopetrol d.d. Sarajevo završio je 2022. godinu sa neto dobiti od 16,5 miliona KM nakon 4,4 miliona KM ostvarenih godinu ranije.
Ne očekuju se dodatni rezovi OPEC-a
OČEKIVANJA
Ne očekuju se dodatni rezovi OPEC-a
LONDON - Analitičari OPEC-a očekuju da će se skupina i njezini saveznici suzdržati od daljnjih smanjenja proizvodnje idućeg tjedna, unatoč upozorenju Saudijske Arabije špekulantima koji oštećuju tržište dionica.
NIS će za dividendu isplatiti 25% prošlogodišnje dobit
DIVIDENDA
NIS će za dividendu isplatiti 25% prošlogodišnje dobit
BEOGRAD - Odbor direktora Naftne industrije Srbije (NIIS) sazvao je redovnu skupštinu akcionara za 29. jun na kojoj će biti usvojeni finansijski izveštaji iz protekle godine te doneta odluka o raspodeli dobiti.
Bum solarne energije u Hrvatskoj
TREND
Bum solarne energije u Hrvatskoj
BOL - Proizvodnja na mjestu potrošnje izazvala je veliki interes sudionika drugog dana konferencije Dani sunca koja se od petka održava u Bolu na Braču i na kojoj se čulo da solarni bum u Hrvatskoj počiva na proizvodnji na mjestu potrošnje, kao i da broj proizvodnih postrojenja na distribucijskoj mreži kontinuirano raste.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE