GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Filipović: Plin iz LNG terminala bit će dostupan BiH, pomoći ćemo plinofikaciju

Filipović: Plin iz LNG terminala bit će dostupan BiH, pomoći ćemo plinofikaciju
PLINSKE VEZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2023 / 13:44
Autor: SEEbiz / HRT
MOSTAR - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je u ponedjeljak kako će Hrvatska omogućiti povezivanje svog plinovoda i korištenje kapaciteta LNG terminala s Bosnom i Hercegovinom putem Južne plinske interkonekcije, te će pomoći plinofikaciju te zemlje.

- U dogovoru smo s predstavnicima iz BiH da se napravi plinovod kako bi plin koji dolazi iz LNG-a mogao opskrbljivati i BiH. Hrvati u Hrvatskoj i Hrvati u BiH su jedno biće i prirodno je da mislimo i na Hrvate u BiH, te da u Hrvatskoj napravimo trasu prema BiH, rekao je ministar Filipović na konferenciji za novinare u Mostaru nakon susreta s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Prema ranijem sporazumu između hrvatskog plinskog operatera Plinacroa i BH Gasa dogovoreno je da se izgradi odvojak s Jonskojadranskog plinovoda prema BiH na području Imotskog, odnosno Posušja, čime bi ova zemlja imala diverzificiranu opskrbu plinom budući je sada ovisna samo o plinu koji stiže putem Turskoga toka, koji je projekt ruskog Gazproma.

Ministar Filipović je dodao kako je izgradnja LNG terminala strateški projekt koji je zajamčio Hrvatskoj sigurnu opskrbu plinom, te otvorio prostor za opskrbu drugih zemalja.

- U ovoj krizi Hrvatska postaje jedno energetsko čvorište ovog dijela Europe gdje udvostručujemo kapacitete na našem LNG terminalu na Krku koje sada iznose 2,9 milijardi kubičnih metara. Jačamo plinovodnu mrežu, a sve kako bi bili partneri zemljama u okruženju, a naravno i BiH, rekao je ministar.

Tagovi: Davor Filipović, LNG terminal, Južna interkonekcija, Dragan Čović
PROČITAJ I OVO
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
OIE
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
BERLIN - Obnovljivi izvori energije pokrivali su oko 56% potrošnje električne energije u Njemačkoj u prvom kvartalu 2024.
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE