GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europa prošle godine proizvela više energije iz obnovljivih izvora nego od fosilnog goriva

Europa prošle godine proizvela više energije iz obnovljivih izvora nego od fosilnog goriva
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2021 / 20:45
Autor: SEEbiz / Klix.ba
BRUXELLES - Europa polako smanjuje ovisnost o fosilnim gorivima, a jedan izvještaj govori da je u prošloj godini na Starom kontinentu stvoreno više električne energije iz obnovljivih izvora nego od fosilnih goriva.

Ova situacija nikada ranija nije zabilježena, a podaci govore da su vjetar, solarna energija, hidrosnaga i biomasa dali 38 posto europske električne energije što je povečanje sa 34,6 posto zabilježenih 2019. godine. Udjel fosilnih goriva je pao na 37 posto.

Najveći faktori na strani čiste energije su solarna energija i vjetar, koji su porasli za 15 i 9 procenata. Zemlje koje su dale najveći doprinos ovome su Nizozemska, Švedska i Belgija.

Ugljen i nuklearna energija su pali za 20 i 10 posto, a nuklearna energija je zasebna kategorija u odnosu na obnovljive izvore energije i fosilna goriva. Plin je i dalje popularan na Starom kontinentu te je ostao komparativno jeftin tokom pandemije koronavirusa i zbog toga je zabilježio pad od samo 4 posto tokom 12-mjesečnog perioda. Ipak, postotak je veći za 14 posto u odnosu na 2015. godine.

U Grčkoj, Nizozemskoj i Poljskoj je povećan udjel korištenja plina. Stoga, vjetar i solarna energija efikasno zamjenjuju ugljen više nego plin, barem u ovom trenutku kada je riječ o Europi.

Stari kontinent polako ide u ovom pravcu već neko vrijeme, a neke zemlje poput Velike Britanije su prošle godine uspjele stvoriti više energije iz obnovljivih izvora nego od fosilnih goriva.

Pandemija koronavirusa je ipak imala mali utjecaj na ovu situaciju.

Europa mora utrostručiti rast energije dobijene pomoću solarne energije i vjetra kako bi se ispunili ciljevi do 2030. godine.

Tagovi: obnovljivi izvori energije, ugljen, nuklearna energija, plin, fosilna goriva, solarna energija, energija vjetra
PROČITAJ I OVO
Od ponoći stižu nove cijene goriva: Poskupjet će samo benzin
GORIVO
Od ponoći stižu nove cijene goriva: Poskupjet će samo benzin

ZAGREB - Od ponoći stižu nove cijene goriva. Spremnik benzina mogao bi poskupjeti za 3,5 kuna.

Cijene nafte stabilne blizu 69 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilne blizu 69 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima blizu 69 dolara nakon što je strah od inflacije neutralizirao zabrinutost za opskrbu zbog napada Huta u Saudijskoj Arabiji i optimizam zbog usvajanja plana poticaja SAD-u.
Češki regulator odobrio proširenje nuklearke
ZELENO SVJETLO
Češki regulator odobrio proširenje nuklearke
PRAG - Češki regulator za nuklearnu energiju odobrio je u ponedjeljak izgradnju dva nova nuklearna reaktora u elektrani u blizini sela Dukovany u središnjem dijelu zemlje.
Inino postrojenje za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka do kraja 2023.
INVESTICIJE
Inino postrojenje za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka do kraja 2023.
KOSTRENA - Projekt izgradnje Inina postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka s pratećim objektima i postrojenjima vrijedan oko četiri milijarde kuna, koji bi trebao biti u pogonu do kraja 2023., predstavljen je u ponedjeljak, a gradilište su obišli ministar gospodarstva Tomislav Ćorić i predsjednik Uprave Ine Sandor Fasimon.
Izrael, Grčka i Cipar povezuju elektroenergetske mreže
POVEZIVANJE
Izrael, Grčka i Cipar povezuju elektroenergetske mreže
NIKOZIJA - Cipar, Grčka i Izrael potpisali su u ponedjeljak inicijalni sporazum o polaganju najduljeg podmorskog kabela na svijetu, kojim će kroz Sredozemno more povezati elektroenergetske mreže.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE